Bytardag / loppis

Sedan ett par år tillbaka så har jag jobbat ideellt på en så kallad klädbytar-dag i Örebro. Dessa arrangeras en gång på hösten och en gång på våren. I helgen var det dags för höstens bytardag. Så fredag eftermiddag och kväll träffades vi för att packa upp det som 100 stycken lämnat in i form av barnkläder, leksaker och annat som hör småbarnslivet till.

Varje person får lämna in max 6 stora pappkassar med barnkläder och skor i storlek 50 - 170, samt utöver det kan man även lämna in leksaker, barncyklar, vagnar, bilbarnsstolar mm. Det blir en hel del kan jag lova. Fredagen innan bytardagen packas allt upp och sorteras. På lördagen som är den dag då bytardagen håller öppet för försäljning mellan kl 13.00 - 16.00 så träffas vi som hjälper till redan kl 08.00 och sedan är det full dag fram till ca 18.00 innan vi är klara. Allt är otroligt väl organiserat och genomtänkt så det flyter ofta på och dagen går väldigt fort, men när man sedan är klar är man ganska trött.

Det är en sån otroligt bra idé med klädbytardagar. Vi konsumerar så kopiöst mycket och eftersom barn också växer så snabbt och deras kläder blir för små så är det en fantastisk tanke att lämna kläderna vidare till någon annan som kan använda dem till sina barn. Ur miljösynpunkt är det genialiskt och förutom detta så innebär det även att kläderna har tvättats många gånger och därmed innehåller mycket mindre gifter och kemikalier som annars finns i nya kläder. Som ett extra plus i kanten så är det dessutom superbilligt att fynda. En tröja kostar mellan ca 5-20 kronor. Jag handlar så gott som alla barnens kläder på dessa bytardagar och i år köpte jag bland annat vinterjackor, fina julklänningar, mycket bra böcker mm för ca 600 kronor totalt.

Eftersom jag är orolig att få hem vägglöss eller annat otrevligt på köpet tvättar jag alltid allting i 60 grader direkt. Och det som inte går att tvätta, som regnkläder etc lägger jag i frysen i en vecka för att döda eventuell ohyra ifall något sådant skulle finnas i kläderna.


Förberedelser på fredag kväll. Här skor och leksaker.

Annat smått och gott som man kan fynda. Strumpor, strumpbyxor, badkläder mm.

Gigantiska klädhögar som vi lagt upp efter storlek.

Utklädningskläder, finkläder, julkläder som lucialinnen och tomteniss-dräkter, badrockar. Ja, man kan fynda det mesta här.

Babysaker som pottor, babygym, amningskuddar mm.

Leksaker. Tyvärr så fick jag leta noga för att hitta leksaker som inte var gjorda av plast. 

Mera leksaker.

Ytterkläder inför vintern. En overall kostade allt från 30 kronor upp till ca 200 kronor.

Mer leksaker.

Spel, pussel mm.

Här är några av de böcker som jag fyndade. Alla dessa böcker kostade under 50 kronor totalt.

Ett helt oöppnat memory och en ljudbok med Pettson och Findus var några av de saker som jag fyndade.

Även dessa kläder för kommande julfester på dagis mm. Lucialinnet kostade 5 kronor. Pepparkaksdräkterna kostade 10 kr respektive 20 kronor.

Det här var nog mitt bästa fynd i år. En liten Fjällräven-ryggsäck "Kånken" till min 3-åring. 25 kronor. 


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.