Johannesört
ÖRTKORT JOHANNESÖRT


I Sverige växer två sorter av johannesört:

Äkta johannesört - Hypericum perforatum.
Fyrkantig johannessört (kallas ibland för "oäkta" johannesört) - Hypericum maculatum.

På engelska heter den St John´s Wort.

Aktiva ämnen: Hypericin, hyperforin, flavonoider, garvämnen. harts, eterisk olja.

Beredningar: Tinktur, örtolja, salva, liniment, infusion och omslag.

Den äkta johannesört skiljs från den "oäkta" genom att kolla på stjälken, som på den äkta har två sidor och på den "oäkta" har fyra sidor (lättast att se om du skär eller klipper i stjälken). Den äkta har också blad som om du tittar på dem mot solen ser ut som att de har små perforerade hål. Den äkta anses vara mest potent, men båda innehåller det aktiva ämnet hypericin.

Med denna ört gäller det att passa på, i alla fall om du tänker göra tinktur och örtolja. De gör man nämligen enbart på färska blomknoppar och färska blommor. I månadsskiftet juni - juli blommar johannesört, lite olika beroende på vart i Sverige du bor. För att se om knopparna är potenta kan du mosa dem mellan fingrarna. Om fingrarna färgas rödlila, då är de riktigt potenta och kommer att färga din tinktur eller örtolja vackert röd. Både äkta och fyrkantig johannesört innehåller det rödlila ämnet (hypericin). 

Genom att börja skörda i soligare lägen och sen ta skuggigare lägen förlänger du skördefönstret för denna ört. Så är du sent ute, leta i norrlägen.

KontraindikationerNär det gäller johannesört så är det viktigt att veta att johannesört kan påverka upptaget av andra läkemedel såsom tex p-piller. Var noga att läsa på om försiktighet och eventuella kontraindikationer innan du påbörjar en kur med den. Också viktigt att veta att om du smörjer dig med olja av johannesört så bidrar ämnet hypericin till att du lättare bränner dig i solen.

Örten är kanske mest känd för sin förmåga att bota mild depression, oro och stress. Särskilt årstidsbunden depression, SAD (seasonal affective disorder). För att få effekt behöver du använda örten dagligen i 2-3 veckor och 2-3 månader om det handlar om djupare depression och svår stress. Den har i forskning visat sig vara mycket effektiv som antidepressiv medicin, i studier har den visat sig lika effektiv som tricykliska antidepressiva medel. Hypericin hämmar ett enzym som förekommer i ökad mängd vid depressioner. Hypericin är det verksamma ämnet som färgar knopparna och blommorna rödlila ökar upptaget av serotonin och melatonin som påverkar kroppens förmåga att ta upp och lagra ljus. Hyperforin är ett annat aktivt ämne i johannesört som bidrar till humörbalans då det saktar ned upptaget av dopamin, serotonin och noradrenalin så att de kan cirkulera längre i kroppen.

Den sägs vara extra lämplig för humörsvängningar under övergångsåldern. Dess lugnande effekt tillskrivs hypericinet som sänker blodtrycket och stärker livmodern. Johannesört kan användas vid PMS och för att reglera menstruationen och lindra menssmärtor

Den har vätskedrivande effekt och och påskyndar toxiners transport genom urinvägarna för att rena kroppen från gifter

Johannesört har med framgång används till sängvätande barn. 

Bra vid reumatism.

Slemlösande egenskaper och påskyndar tillfrisknandet efter infektioner och hosta

Läka magsår och magkatarr.

Förutom detta så är johannesört både antibakteriell och antiinflammatorisk både när den tas invärtes och utvärtes på huden vilken gör den verksam både vid virusinfektioner och bakterieinfektioner, t ex vid bältros och herpes

Den är fantastisk för att hela olika former av hudåkommor så som sår, brännskador, solbränna m.m. Den hjälper att reparera skadad hud och påskyndar läkning av huden. 


Genom att mosa en blomma eller knopp och fingrarna blir blålila, då vet du att johannesörten är potent och redo att skördas.

Använd ca 70% knoppar och 30% blommor när du gör örtolja och/eller tinktur av johannesört.


När du gör örtolja av johannesört fyller du en ren glasburk med knoppar och blad från johannesört och fyller på med olja, t ex olivolja, jojobaolja, mandelolja eller avokadoolja. Låt stå i soligt fönster i 2-4 veckor. Vänd och vrid lite på burken varje dag och se till att inga växtdelar sticker upp ovanför oljan.

Vid tinktur lägger du knoppar och blad av johannesört i en ren glasburk och fyller på med 40% alkoholhaltig sprit. Låt stå i ett soligt fönster i 2-4 veckor innan du silar. Klart!
Källor:
- Medlemsportalen Läketrädgården av Anna Rosenblom.
- Stora örtläkarboken för kvinnor, av Anne McIntyre (sidan 28).
- Medicinal herbs - A beginner´s guide, av Rosemary Gladstar (sidorna 197-202).
- Gröna apoteket - Att bruka och bereda terapeutiska örter, av Marie-Louise Eklöf (sidan 32).

Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.