Rädsla och dagens små mirakel

Vi har levt i rädslan och orons grepp så länge. Först pandemin under två år och nu kriget i Ukraina. Men rädda människor tänker inte klart. När vi är rädda kopplas vår reptilhjärna på och vi tar inte kloka beslut. Vi ser livet som genom en tunnel. Vi tenderar att tolka vår omgivning som hotfull även fast den inte är det. Att vara rädd bryter ned oss. Det är därför rädda människor så lätt lyssnar till auktoriteter. För vi vill ha någon som säger åt oss hur vi ska göra för att allt ska bli bra igen.


Att vara rädd är inte bara oerhört skadligt för oss personligen. Det är farligt för att vi så lätt beter oss på ett sätt som vi annars aldrig skulle göra och därmed skadar människor i vår omgivning. Det är farligt för att vi lätt hamnar i ett tillstånd där vi lämnar över ansvaret för vår frihet och vår framtid på någon annan.

Jag landar gång på gång i att det är rädslan och oron som skapat den värld vi har nu. Med allt elände. Med människor som är kalla, och som beter sig illa gentemot varandra. Det är rädslan som ligger bakom den oerhörda polarisering som finns i samhället. Det är rädslan som splittrar oss människor. Rädsla är inte ett tillstånd som vi är gjorda för att befinna oss i länge. 

Min målsättning har därför senaste tiden varit att jobba mig bort ifrån rädsla och oro. Att hitta tillbaka till trygghet. Till framtidstro. Till hopp. Jag tror att vi alla medvetet kan välja att försöka hitta sätt att få tillbaka tryggheten inom oss. 

Det handlar om oss. Allting börjar med dig och mig. Allting börjar inne i oss själva. Vart vi väljer att lägga vårt fokus formar hela vår världsbild. Många känner nog att de behöver se och ta in krigets fasansfulla effekter. Lyssna på nyheterna, se de fruktansvärda filmklippen. Men hjälper vi verkligen de som befinner sig i kriget genom att göra detta? Jag tror inte det. 

Jag tror att vi skapar den värld vi längtar efter genom att börja leva den redan nu. Genom att vara den framtid du vill se. Det börjar i dig. Det börjar i mig. 

När jag kan sprida ljus runt omkring mig, i mötet med de människor jag möter, då händer mirakel. Då förändras allt. Det låter kanske naivt och blåögt, men jag tror verkligen att det är så. Det är i mötet med andra människor vi har chansen att förändra världen till en god plats. Allt börjar i det lilla och till synes obetydliga.

I morse fick jag en idé. Jag gillar att fota och jag tänkte försöka dela med mig av små mirakel jag upplever i bild eller text via Stories på mitt Instagram. Jag tänkte att jag ska försöka dela små ljusglimtar, små mirakel som sker framför mina ögon dagligen. Som sker framför allas våra ögon dagligen. Små mirakel som jag inte ser för att jag har så bråttom. Som jag inte ser för att jag är i rädslans grepp. Men genom att skifta fokus så skiftar nåt i hela mig. Jag ska testa detta och jag gör det helt och enbart för min egen skull. Kanske kan jag inspirera någon fler att börja se deras små mirakel som sker varje dag. Det vore fint. 

Glöm inte att du har allt inom dig. Allt finns där. Stanna upp och du kommer hitta din kärna och där finns alla svar på alla frågor du någonsin ställt dig. Allt börjar i dig och i mig.

Så här beskriver Wikipedia mirakel:

Ett mirakel (franska: miracle, från latinets miraculum) eller under är en oväntad och uppseendeväckande händelse som inte kan förklaras med enbart naturliga processer. Ett mirakel betraktas ofta som ett övernaturligt eller ett Gudomligt ingripande. Begreppen mirakel och under syftar på en händelse. Ett ting som är uppseendeväckande – särskilt om det kan tros vara skapat av någon övernaturlig kraft – kan benämnas underverk

Så som jag ser det så sker mirakel hela tiden och överallt. Vi ser dem sällan men det beror inte på att de är ovanliga utan för att vi inte uppmärksammar dem. Jag tänker att med ett vaket sinne så är mirakel varken ovanliga eller oväntade. Det är de små miraklen som gör livet värt att leva. När jag pratar om mirakel så menar jag både händelser och ting (det som beskrivs ovan som underverk). 

Att vara vaken innebär att leva medvetet. Sånt som grumlar ett vaket sinne och leder till ett som jag kallar det slumrande sinne är t ex att sitta med näsan ned i våra telefoner och att låta omvärlden styra var vi har vår uppmärksamhet. Att låta nyheterna och våra smartphones bestämma vart vårt fokus är. 

Min tanke var att använda hashtaggen #dagenssmåmirakel när jag försöker förmedla några av alla de mirakel jag upplever. 
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. På Saras Eviga Runstreak delar jag med mig av min resa att springa 20 minuter varje dag för att stärka min hälsa och förbättra min sömn.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.