Ugnsbakade äpplen med knäckröra och vaniljsås

I måndags delade jag recept på en stående favorit på äpplen denna höst, äppelscones. Idag tänkte jag dela med mig av ännu ett fantastiskt recept med äpplen. Jag sökte och hittade ett recept på ugnabakade äpplen på nätet (detta). Jag ändrade om och gjorde det mer eller mindre Paleo. Jag har provbakat fyra gånger innan jag blev helt nöjd och det blev så som jag ville ha det.  Idag ville jag dela det med er. För att receptet ska bli 100% Paleo så ersätter du smör med ghee och grädde med kokosgrädde.  

För detta recept behöver du en äppelurkärnare. Någon sådan hade inte vi. Jag  köpte då denna äppelurkärnare från Västerbottenssåpa som jag är supernöjd med. Den är dessutom väldigt vacker med skaft i bokträ. Jag köpte även deras äppelurkärnare som också gör äppelklyftor, helt i rostfritt stål (denna). Superbra nu när vi har så mycket äpplen och det är då enkelt för barnen att klyfta upp äpplen.


RECEPT UGNSBAKADE ÄPPLEN MED KNÄCKRÖRA 

8-10 portioner (eller om ni äter två äpplen var räcker det till 4-5 personer).

8-10 ekologiska äpplen
125 gram ekologiskt smör
0,75 deciliter ekologiskt kokossocker (jag använder detta)
2,5 deciliter ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1,5 teskedar ekologisk äkta kanel (jag använder denna)
1,5 teskedar nymalda ekologiska kardemummakärnor (jag använder dessa)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 225 grader.

- Skölj äpplena och ta ut kärnhuset (jag använder denna). Skär av en liten bit av det urkärnade och sätt tillbaka som en propp i botten på äpplena.

- Mortla kardemummakärnorna.

- Smält smöret. När det smält slå av plattan och rör i resten (kokossocker, mandelmjöl, kanel och nymalda kardemumma). Rör ihop tills allt blandat sig. Obs: Koka inte upp då kokossockret lätt kan brännas vid. 

- Ställ äpplena i en ugnsform och fyll äpplena med knäckblandningen. Det som blir över ringlar du sedan över alla äpplen. 

- Grädda i ugnen i 15 minuter.

RECEPT VANILJSÅS

2 dl ekologisk grädde (40%)
2 stycken ekologiska äggulor
1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver

Gör så här:

- Vispa grädden fluffig. 

Tillsätt äggulorna och vaniljpulvret. Fortsätt att vispa till lagom konsistens.

Servera äpplena varma och ringla vaniljsås över eller på sidan.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.