Dricka varmt vatten enligt ayurveda

 I mars i år berättade min vän Elin om en kurs hon gått i Ayurveda där hon bland annat fått lära sig att det är bra att dricka sitt vatten varmt. Ända sedan den dagen så har jag kokat vatten varenda morgon. Det sista jag gör innan jag lägger mig är att hälla upp mellan 1,5 till 2 liter vatten i en kastrull. På så sätt är det rumstempererat och går snabbare att koka upp, plus att vattnet alltid är renare i slutet av dagen än direkt på morgonen då det stått stilla i vattenledningarna. Jag kokar sedan vattnet direkt när jag vaknar på morgonen och häller sen upp det i två termosar och en tillbringare. Detta dricker jag sedan under hela dagen. På så sätt har jag alltid tillgång till varmt vatten och vet samtidigt hur mycket jag druckit under dagen. Vatten är ju så viktigt och för många lätt att glömma bort att dricka tillräckligt. För mycket vatten är dock inte heller bra då det sköljer ut viktiga näringsämnen ur kroppen. Jag tycker att det känns direkt om jag druckit för mycket. Svårare då att känna in jag druckit för lite.


Jag blandar det varma vattnet med det avsvalnade i tillbringaren till perfekt drickbar temperatur. Jag vet egentligen inte jättemycket kring varför man bör dricka vattnet varmt, bara att det känns så bra. Det jag förstått är att enligt ayurveda så är det hälsosamt att koka vattnet lite längre, det är därför jag kokar det under 10 minuter. Vattnet smakar faktiskt annorlunda när det fått koka en stund. Testa gärna själv och se! Jag ÄLSKAR att dricka mitt vatten något varmt. Jag hade tidigare svårt att dricka kallt vatten och numera klarar jag knappt av att dricka rumstempererat och tycker det smakar illa jämfört med när det fått koka en stund.

Är det någon av mina kloka följare som kan mer om ayurveda och kan förklara mer kring detta? Som jag förstått det så är det så att när vattnet får cirkulera som det gör när det bubblar och kokar så blir det mer levande. Jag minns att min yogalärare en gång läste om just detta, att vatten egentligen är levande men dör av att vara stilla eller gå genom trånga vattenledningar. Det fanns en man i Tyskland som forskade på detta men hans forskning gick i graven då kriget bröt ut.

Den vackra koppen på bilderna är min vatten-kopp. Jag hittade två av dessa vackra koppar för några år sedan på loppis. De är handgjorda. Jag undrar vem som gjort dem. Någon som vet?

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.