Sova giftfritt

Jag blev ganska chockad då jag för några år sedan upptäckte att vartenda av våra täcken, kuddar och bäddmadrasser innehöll allt mellan 40-100% plast (polyester). Jag hade lite naivt trott att de var gjorda i naturmaterial och eftersom vi bara hade sängkläder (påslakan, örngott och underlakan) i 100% bomull så trodde jag att våra sovplatser var mer eller mindre giftfria.

Jag kände att det var viktigt att successivt börja ersätta kuddar, täcken och bäddmadrasser till sådana som var gjorda i naturmaterial. Vi människor tillbringar en stor del av vår tid i sängen och för mig känns det som en riktigt bra investering i både min och hela familjens framtida hälsa att låta timmarna som vi spenderar i sängen få vara stunder då kroppen kan få återhämta sig och inte utsättas för onödig kemikaliebelastning. Vi utsätts dagligen för skadliga kemikalier på så många olika sätt och därför kände jag att det var viktigt att försöka göra natten och tiden vi spenderar i våra sängar till en giftfri zon.


Efter några år är vi nu äntligen i mål och alla kuddar, täcken och bäddmadrasser är numera helt utan plast och består istället endast av naturmaterial hemma hos oss. Det mesta är även ekologiskt. Eftersom täcken, kuddar och bäddmadrasser kan vara ganska dyra i inköp så har det fått tagit tid, även om jag hela tiden har haft målet klart för mig. Idag tänkte jag dela med mig av vilka produkter vi valt att ha som en liten inspiration ifall det är fler som också vill prioritera sängen och sovplatsen som en giftfri plats. Lämna gärna en kommentar med fler tips på bra produkter som ni använder eller känner till.

Okej, detta är de kuddar, täcken och bäddmadrasser vi har hemma hos oss:

KUDDAR


Vi har numera kuddar fyllda med antingen ekologisk ull, boveteskal eller dinkel. Favoriten hos barnen är våra kuddar i ekologisk ull (se bild nedan). Jag har köpt dem på en av mina absoluta favorit-nätbutiker, Näva EkotextilHär hittar du en länk direkt till ullkuddarna. Det är enkelt att själv plocka ut ull för att anpassa storleken så den blir lagom tjock om man tycker att kudden är för hög.

Kudde fylld med ull. Både fodral (som är tillverkat i 100% bomull) och stoppningen i ull är GOTS-certifierad. Jag har köpt våra hos Näva Ekotextil

Kudde fylld med boveteskal. Här har jag köpt dessa.
Så här skriver Näva om bovetekuddarna:

"Bovetekudde med foder av 100 % ekologisk bomull, fylld med ekologiskt odlat boveteskal. Kudden formar sig efter huvud och kropp och är mycket stabil utan att bli obekväm. Sval och lämplig för personer som är för varma. Vid tvätt tömms boveteskalet ur innan överdraget tvättas vid 60 grader". 

Kudde fylld med dinkel. Här har jag köpt den. 

Så här skriver Näva Ekotextil om dinkelkudden:

"Redan för flera århundraden sen kände man till den helande kraften som dinkel hade och använde den till exempel mot sömnstörningar, nackstelhet, reumatism och migrän. Dess välgörande och smärtlindrande funktion beror på den höga kiselsyra-halten i dinkelskalen. Genom sitt finfördelade innanmäte anpassar sig kudden efter varje kroppsform och möjliggör sålunda en total avslappning av musklerna. Ryggraden, nacken och skuldrorna får optimalt stöd och mjuk massage. Dinkelns kiselsyra sätter igång en värmeutveckling i kroppen och få muskulatur och cellvävnad att slappna av. Kan även användas som värmekudde. 
Dinkelskal kommer från  ekologisk odling i södra Tyskland (Schwäbisch Alp). Dinklet genomgår en värmebehandling som gör det garanterat kvalsterfri, doftneutral och lämpad även för allergiker. Kuddvaret är tillverkat av ekologisk bomull med en nickelfri dragkedja.
Användnings- och skötselanvisningar
Förvara kudden på ett torrt ställe, skaka den med jämna mellanrum, vädras då och då. Överdraget  kan tvättas max 60 grader. Dinkelskalen kan tvättas i tvättpåse med maskvidd max 2,5 mm i tvättmaskin utan tvättmedel på 60 grader". 


TÄCKEN


I barnens sängar har vi bomullstäcken (100% bomull) som är Oeko-Tex-märkta. Dessa har jag hittat till ett otroligt billigt pris hos Jysk. De såldes tidigare då jag köpte dem som sommartäcken då de är lite tunnare. Vi köpte två var till våra barn och vintertid så lägger jag in två täcken i varje påslakan så det blir lagom varmt även vintertid. Det funkar jättebra. Täckena heter Kvitekulen och finns som sagt hos Jysk.

Barnens bomullstäcken har jag köpt på Jysk och de heter Kvitekulen. De ser något annorlunda ut idag än när jag köpte dem men har samma innehåll.

Vi vuxna sover i ett GOTS-märkt ulltäcke som även det är köpt hos Näva Ekotextil. Det heter 4 årstider. Det består egentligen av två täcken, ett tunnare och ett tjockare som går att fästa tillsammans med en dragkedja. På så sätt får man tre täcken i ett, då det tunnaste passar bäst sommartid, det tjockare passar bra höst och vår och de båda tillsammans blir bäst under vintern.

Så här skriver Näva om detta täcke:

"Ull är ett underbart material att sova på och under. Ullen hjälper dig att hålla en jämn och behaglig temperatur alla årstider. Luftigheten i ullfibern har en isolerande verkan mot båda kylan och värme. Eftersom ullen absorberar upp till 30% fukt utan att känna våt så känns sängen torr och behaglig även om man svettas mycket under natten .När man sover under ulltäcken så kan man sänka sovrumstemperaturen  vilket är båda bra för miljön ,plånboken och gör att man sover bättre. Ulfettet (lanolin) som ligger som en skyddande hinna runt ullfibern, stöter ifrån sig smuts, ull binder inte damm och eftersom ull inte binder fukt så trivs inte kvalster i sängen. Ulltäcken mår bra av att vädra ofta dock inte i direkt solljus(som torkar ut ullfettet). Vädra gärna vid dimma eller hög luftfuktighet så rengör sig fibern på naturlig vis. Fläckar kan man tvätta med galltvål och en fuktig svamp/tvättlapp".

Ulltäcket 4 årstider kommer i en praktisk väska, där man kan förvara det täcke som inte används för säsongen.

Ulltäcket 4 årstider som jag köpt hos Näva Ekotextil.

BÄDDMADRASSER


Här har vi valt en "good-enough-lösning" eftersom ekologiska bäddmadrasser ofta är väldigt dyra. Vi har köpt den enda bäddmadrassen på Ikea som är gjord i 100% naturmaterial till hela familjen. Modellen heter Tromsdalen. Allt i madrassen är således i naturmaterial, men dock inte ekologisk. Ikea garanterar att alla deras sängar och stoppade möbler är fria från flamskyddsmedel.

Bäddmadrassen Tromsdalen från Ikea. En madrass helt i naturmaterial, men dock inte ekologisk. 

SÄNGKLÄDER


Som jag skrev innan så var det sängkläderna det som först blev utbytta till naturmaterial. Det var inte så svårt eftersom de flesta av våra sängkläder redan var i 100% bomull. Favoriterna hemma hos oss är absolut våra sängkläder från Lin Living i 100% ekologiskt linne. 

En annan stor favorit är de turkosa GOTS-märkta sängkläderna från märket Majvillan med cirkusmotiv som vi köpt hos Lapland Eco Store (de skymtar på några av bilderna i detta inlägg). Dessa verkar inte finnas till försäljning längre men de har andra liknande motiv idag (kolla in dem här). 

Våra sängkläder i 100% ekologiskt linne från Lin Living är helt klart min personliga favorit.

Andra saker att tänka på om du vill göra sovrummet till en plats där din kropp får vila från onödig kemikalieexponering:

- Låt mobiltelefoner och annan elektronik stanna utanför sovrummet. All elektronik innehåller nämligen både flamskyddsmedel och tungmetaller som kan släppa från sina produkter. En mobiltelefon ger dessutom ifrån sig strålning som påverkar vår kropp. Jag använder alarmfunktionen på min mobil som väckarklocka, men den ligger i ett annat rum än där vi sover, så vi får helt sonika gå upp och stänga av den när den ringer på vardagsmorgnarna.

- Vädra gärna innan sänggåendet. Nu vintertid räcker det med ett snabbt korsdrag, och sommartid kan man vädra längre tid. Detta är bra eftersom utomhusluften är mycket renare än vår inomhusluft (förutsatt att du inte bor precis vid en stor motorväg vill säga).

- Moppa snabbt i sovrummet innan läggdags. Genom att få bort dammråttor från rummet där vi sover så slipper vi andas in detta under natten. Det är nämligen så att det är i dammet som många av de kemikalier som är skadliga för oss ansamlas när de släpper från sina produkter. Så genom att snabbt svepa över golvet med en mopp så man får upp eventuella dammtussar så får man bort dammet så att du kan andas in ren luft under natten. Detta gör jag inte varje kväll men ungefär två gånger i veckan i alla fall.

- Ha gärna växter i sovrummet. De fungerar som naturliga luftrenare. Fredskalla är en växt som visat sig vara extra effektiv på att rena luften och kan absorbera skadliga kemikalier så som bensen, formaldehyd, xylen, toulen, aceton och ammoniak bland annat. Kom bara ihåg att duscha av bladen emellanåt så de inte är täckta av damm för då kan de inte rena luften lika effektivt. Andra växter som är giftabsorberande är bland annat ampelilja, svärmorstunga, krysantemum, gullranka och murgröna. Vissa av dessa växter kan dock vara giftiga så tänk på att ställa dem på ett ställe där små barn eller djur inte kan få tag och äta på växterna.

Här har jag tidigare skrivit om hur man kan kemikaliebanta sovrummet.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

8 kommentarer:

 1. Jättebra tips! Vi har länge funderat på alternativ till de ullfiltar som barnen nu använder som täcken. Ibland typ som vi sommar eller vid magsjuka behövs det bra alternativ. Nu hade de faktiskt Kvitekulen-täckena för 185 kr st på Jysk så jag passade på och beställde 4 st. Vi är väldigt noga med att inte handla i onödan så det här beslutet har vi dragit på. Vad passande att du då precis skrev om det här! Tack snälla för hjälpen!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att det kom så lägligt då :-) Jag hoppas att ni blir lika nöjda med dessa täcken som vi är.

  Önskar dig en trevlig helg! Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Undrar vilken typ av mopp ni använder? Jag tycker det är svårt med våtmoppar då de flesta sköljs ur i vatten som hamnar i toan eller avloppet i köket. Har inte hittat någon bra torrmopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag har köpt en Svanen-märkt mopp på Clas Ohlson som jag är väldigt nöjd med. Jag torrmoppar alltid först och tar sedan bort det mesta av dammet och lägger i soporna (brännbart). På så sätt hamnar inte kemikalierna i vattnet och går ut i havet. Även när jag våtmoppar tar jag bort allt jag kan och lägger i soporna för brännbart. Här är länken till den mopp som jag har:

   https://www.clasohlson.com/se/St%C3%A4dmopp-Smart-Microfiber/34-5700

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Hej Sara! Vill börja med att berömma dig för en jättefin och informativ blogg, verkligen viktig!
  Vad glad jag blir att du tar upp alternativ till bäddningen, jag har aldrig tänkt på att det skulle kunna finnas alternativ som både är veganska och naturliga vad det gäller täcken och kuddar, har haft föreställningen att det är antingen syntet eller dun som gäller, så nu får jag spana in den där dinkelkudden tror jag:)
  Jag hade en sak jag tänkte fråga bara om bäddmadrassen, det står i beskrivningen i länken att stoppningen innehåller polylaktidfibervadd, hur tänker du om det? Eller det går inte genom yttertyget på madrassen? Bara intresserad av hur du resonerar, och om det finns någon som du vet om som har helt naturlig stoppning och även är vegansk?
  Med vänlig hälsning Ellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellen! Tack för dina fina ord. När vi köpte våra bäddmadrasser på Ikea hade de ett annat namn, Sultan Toröd, och då gjorde jag en grundlig undersökning för att få reda på om madrassen var helt i naturmaterial. De gick till botten med detta och jag fick till svar att så var fallet. Då användes naturlatex och inte syntet. Nu när jag går in och läser så ser jag att det numera endast är 85% naturlatex och resterande 15% är syntet. Så madrassen är alltså inte helt i naturmaterial även om den till största delen är det. Jag tänker ändå att denna madrass är ett bra alternativ, men vill man ha helt i naturmaterial så är mitt råd att kolla in utbudet hos Grön Interiör (groninterior.se). Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Tack för en jättebra information! Har just köpt Tistedal bäddmadrass på IKEA verkar vara det nya namnet på de du nämner. IKEA säger att polylaktidfibervadd är majs- och potatisstärkelse. Samtidigt står det polylaktidfibervadd i innehållsförteckningen men de säger 85%naturlatex och 15%syntetiskt latex. Hur tolkar jag allt detta tror du?
  Bästa hälsningar Eva

  SvaraRadera
 6. Finns ett ekologiskt duntäcke från Ringsted Dun hos www.dunbutiken.se som heter Omtanke som jag vill tipsa om. Dunet kommer uteslutanden från frigående änder på Västjylland och bomullen är ekologisk. Täcket är svanenmärkt och rekommenderas av danska Djurensvänner.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.