Äggmjölk och hälsosam varm choklad

Namnet till trots är äggmjölk något av det godaste jag druckit. Jag ville själv kalla det för en ägglatte men när jag googlade såg jag att det namnet redan var taget av en liknande dryck men där man använde kaffe istället för vatten. Tipset till denna goda dryck hittade jag hos 4Health.se, som för övrigt är en av mina abosluta hälsopoddar. Anna Sparre som driver både bloggen och podden med samma namn är otroligt kunnig och det är en riktig guldgruva att lyssna till hennes podcast.

Denna dryck är mättande och innehåller bra fett från kokosolja och ägg, och den är såååå god. Den smakar som varm skummad mjölk ungefär.

En härlig kopp med äggmjölk kryddat med malen kardemumma och kryddnejlika.

RECEPT ÄGGMJÖLK

1 ekologiskt ägg
2 tsk ekologisk kallpressad kokosolja
1 1/2 - 2 dl kokande vatten

Gör så här:
- Kläck ägget i en glasburk som är tillräckligt stor för att en stavmixer ska kunna gå ned (jag använder en urdiskad burk som innehållit Kung Markattas kokosolja. Dessa burkar används för övrigt mycket flitigt hemma hos oss, till allt från när jag gör min kefir tillförvaring av diverse mat i kylskåpet).
- Lägg i två rågade teskedar kokosolja.
- Koka upp vatten. Börja stavmixa ägg och kokosolja först och häll sedan sakta på 1 1/2 - 2 dl kokande vatten (beroende på hur tjock du vill att den ska bli).

Resultatet blir en skummande mjölk som smakar gudomligt gott.

Krydda med t ex malen kardemumma, kryddnejlika, äkta kanel eller kakao.

Drick den som den är eller använd till ditt kaffe för att skapa en lyxig kaffe latte eller din kopp te. Varför inte göra en chai latte?!


RECEPT VARM CHOKLAD PÅ ÄGGMJÖLK

En variant av receptet ovan är att blanda 2 tesked ekologisk kakao med kokosoljan innan du mixar med ägget och vattnet. Tillsätt även 2 st ekologiska färska dadlar innan du mixar allt. Pudra med lite äkta kanel på toppen vid servering. Plötsligt har du en underbart härlig varm choklad. Jag gjorde detta till våra barn och båda två älskade det. Sååå gott och underbart att kunna servera dem något som enbart är nyttigt och bra för deras små växande kroppar.

Genom att blanda i en tesked ekologisk kakao i kokosoljan innan du mixar detta med ett ägg så får du en mättande god och nyttig varm choklad.

Jag vill dock utfärda en liten varning till dig som inte är van att äta kokosolja. Det är vanligt att man kan bli lätt illamående om man börjar äta kokosolja och inte brukar äta det. Så om du inte är van att äta kokosolja så börja med en mindre mängd och öka successivt på mängden. Jag själv äter mycket kokosolja och har det i allt från mitt kaffe, i min dagliga kopp med guldmjölk, till när jag steker mat m.m. Kokosolja är förövrigt en helt fantastisk produkt som går att använda till så mycket. Några andra användningsområden är att jag gör s.k oil pulling (här har jag skrivit mer om det) samt använder det som makeup-remover. Kokosolja går också utmärkt att använda som hudkräm om man vill det, vilket jag brukar göra sommartid. Dock bör man inte använda det som återfuktare i ansiktet då jag hört flera som vittnar om att det gett dem kvisslor och oren hy. Men som makeup-remover funkar det utmärkt!

Ett annat sätt att få i sig det nyttiga fettet från kokosolja förutom genom att drick äggmjölk är att helt sonika bara ta en rejäl tesked direkt i din kaffekopp / tekopp. Det mättar och ger en god smak. 

En riktigt fin torsdag önskar jag er alla!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Hej Sara!
  Jag har nu testat detta underbara recept två ggr men jag blir, som du skriver, väldigt illamående. Vad beror det på? Om det är kokosoljan och inte ägget som gör detta, hur lång tid tar det att avtar?

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det är med all sannorlikhet kokosoljan som gör dig illamående. Testa att minska ned och ta en liten tesked istället för två stora, och när du sedan börjat få in en rutin att äta kokosolja varje dag kan du sedan öka upp lite i taget tills din kropp vant sig. Det är inte meningen att du ska må illa, så minska mängden och öka sen successivt när du märker att det går bra utan att du mår illa. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Har gjort ditt recept med kakao i. Jättegott alternativ till chokladmjölk. Tack så mycket för receptet 😊

  SvaraRadera
 3. Väldigt gott men ska nog ta liite mer kakao för lite starkare chokladsmak. 👍

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.