Pyttipanna för en god tarmflora

Jag gjorde en grymt god pyttipanna igår, till brädden fylld med näring och enormt goda smaker. Tyvärr blev den ingen favorit hos barnen vid första försöket, men jag älskade den och får väl helt enkelt äta upp allt själv under de närmaste dagarna. Det går ingen nöd på mig med andra ord.

Här är receptet, som jag först hittade hos Food Pharmacy som i sin tur hittat det på Green Kitchen Stories. Här kommer receptet enligt hur jag gjorde med min egna lilla twist:RECEPT PYTTIPANNA MED SENAPSSÅS

4-6 personer

En klick ekologisk ghee, att steka i
1 gul ekologisk lök
2 ekologiska vitlöksklyftor
0,5 kg ekologiska potatisar (ca 5 stycken lite större potatisar) med skalet kvar
3 ekologiska rödbetor
3 ekologiska morötter
2 ekologiska palsternackor
1 liten ekologisk kålrot
2 dl sojabönor
1 liten ekologisk zucchini
1 kruka ekologisk färsk dill
oraffinerat havssalt


SENAPSSÅSEN

1/2 msk ekologisk dijonsenap (jag använde Kung Markattas)
1 msk ekologisk olivolja av god kvalitet
1/2 msk ekologisk honung
saften från 1/2 ekologisk citron


Gör så här:

Det speciella med denna pyttipanna är att den ska stekas på väldigt svag värme för att behålla maximalt med näring i grönsakerna. Skala och hacka lök och vitlök och stek mjuk på låg värme i en klick ghee. Tärna potatis (med skalet kvar) och rödbetor under tiden som löken steks mjuk i pannan och häll i pannan. Stek på svag värme i 10 minuter. Tärna morötter, palsternackor och kålrot och lägg i pannan och stek ytterligare 10 minuter på svag värme. Lägg sist i sojabönorna och tärnad zucchini och låt dessa få steka med de sista 10 minuterna. Blanda senapssåsen och servera den sedan till pyttipannan tillsammans med massor av klippt dill. Den är lika god att äta helt avsvalnad som lite uppvärmd.

Detta är allt som behövs (plus det till senapssåsen förstås). Rena härliga, ekologiska råvaror. Rödbetorna lyckades jag även hitta både ekologiska och närproducerade från Åsbro.

Mat i kärlekens färger.

Denna underbara pyttipanna var såååå god. 

Kemikaliebantar-tips

- Välj alltid ekologiska råvaror så slipper du rester av bekämpningsmedel i maten, plus att det är det bästa valet du kan göra för miljön.

- Stek i en gjutjärnspanna eller en stekpanna i rostfritt stål. Undvik att använda en teflonpanna. Den innehåller nämligen perfluorerade ämnen som är extremt dåligt för vår miljö, då dessa ämnen inte kan brytas ned.

- Undvik att använda plastredskap så som stekspade, slev eller skål. Tillsatsämnen i plasten kan nämligen släppa från produkten och gör det mycket lättare då plasten blir varm eller kommer i kontakt med fett. Välj hellre material som inte släpper ifrån sig några kemikalier. Rostfritt stål, glas, porslin och trä räknas som säkra material.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Oj vad gott denna rätt verkar vara:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var supergod! Du får testa och se om du gillar den lika mycket som jag :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.