Magiskt god grönkålspaj

Här kommer recept på en grymt god paj som är enormt uppskattad när jag gör den här hemma. Tillsammans med en god sallad blir det här en riktigt smaskig middag. Kanske ett tips inför helgen?!RECEPT GRÖNKÅLSPAJ

Pajskal:

1 dl ekologiskt siktat dinkelmjöl (jag använder Saltå Kvarn)
2 dl ekologiskt fullkorns dinkelmjöl (jag använder Saltå Kvarn)
100 gram ekologiskt smör
1 msk kallt vatten
1 krm ekologiskt örtsalt (jag använder Kung Markattas)

Fyllning:

150 gram färsk ekologisk grönkål
3 ekologiska vitlöksklyftor
Rikligt med smör eller olja att fräsa i (jag använder Ghee från Kung Markatta)
1 dl ekologiska svarta oliver
2 dl ekologisk grädde
1 dl ekologisk mjölk (jag använder Arlas Lantmjölk)
4 ekologiska ägg
0,75 tsk oraffinerat havssalt (jag använder Celtic Sea Salt)
1 krm malen ekologisk svartpeppar
Tre rejäla nävar med ekologisk ost med mycket smak

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Blanda mjöl och smula ned smöret, sen örtgryddor och sist kallt vatten. Knåda ihop till en deg som håller ihop och tryck ut i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

- Grädda pajdegen i mitten av ugnen i 5 minuter.

- Skölj grönkålen och ta bort den hårda stammen i mitten (den använder jag sedan i de juicer som jag gör i råsaftcentrifug). Dela sedan grönkålen i ganska små bitar.

- Hacka vitlöken fint och stek tillsammans med grönkålen på ganska svag värme. Stek gärna till grönkålen får lite färg.

- Lägg den stekta grönkålen med vitlök i botten på pajen och strö över oliverna.

- Riv osten. Vispa sedan ihop grädde, mjölk, äggen, salt och den rivna osten och häll över pajen.

- Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

Om man vill kan man hacka 1 dl ekologiska valnötter och lägga över pajen de sista fem minuterna.Jag vill passa på att tacka alla mina läsare. Alla ni som läser bloggen, som kommenterar på Instagram och på Saras Eviga på Facebook. Det är tack vare er som jag orkar fortsätta skriva. Det värmer enormt och jag läser alla era kommentarer och hejarop trots att jag inte hinner svara er alla personligen. Ibland får jag frågor som redan finns svaret på i mina inlägg, så för er som följer mig via Instagram så vill jag tipsa om att alltid gå in och läsa det längre inlägget här på bloggen där jag försöker tänka på att vara så tydlig jag bara kan, t ex gällande vart jag köpt en viss sak jag tipsar om. Många gånger så lär jag mig massor via era frågor som tvingar mig att hela tiden gräva djupare och se saker från andra perspektiv än jag tänkt på. Så ett stort tack till er alla! Fortsätt att skriva, kommentera och skicka e-mail. Jag svarar alltid alla som mailar mig även om svaret ibland kan dröja några dagar.

En röd tråd genom allt jag skriver är att leva på ett hållbart sätt som tar hänsyn till vår vackra planet och att kunna skapa en vardag med minimalt av skadliga kemikalier. Detta då mycket i vår vardag innehåller ämnen som på sikt kan skada vår hälsa, framförallt hos barnen som är extra utsatta för dessa kemikalier. Hälsa är något som ligger mig enormt varmt om hjärtat och eftersom jag förstår mer och mer hur stor påverkan det vi äter har på vår hälsa så kommer det recept här på bloggen med bra mat gjord på rena råvaror och lagade från grunden, eftersom min starka övertygelse är att det är genom vår kost som vi lägger den viktigaste grunden för en god hälsa, både idag och på lång sikt.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Har du hittat svarta oliver utan citronsyra?
  Jag tycker det är jättesvårt att hitta just oliver som inte ligger i lag med citronsyra och de enda jag hittat är gröna, marinerade.
  Superläckert recept! Jag har nyligen upptäckt hur gott det är med grönkål :D

  SvaraRadera
 2. Hej Cecilia! Ja, vi köper dessa från Kung Markatta som är utan citronsyra:

  https://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/kalamataoliver-205g-841802/

  Jag köper dem på Coop. Ja, du måste testa detta recept, det är såååå gott!!! Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. It was yummie. You should try it. Soooo good! /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.