God jul på mitt vis

Nu är det snart dags för mig att logga ut - från bloggen, Instagram och Facebook. Jag ska ta jullov i några veckor. Ett lov som sannerligen kommer lägligt. Jag kommer att låta telefonen ligga så mycket som möjligt och istället vara här och nu i det verkligen livet, det som pågår just nu där jag befinner mig.


Julen för mig är en tid då jag vill umgås med dem jag älskar allra mest, min underbara familj. Efter en lång höst och vinter är hela familjens alla medlemmar ganska trötta och slitna. Jag var så glad att jag ordnat med alla julklappar och födelsedagspresenter redan i november (vi har två födelsedagar att fira under december), men annat kom upp och december har på många sätt varit en tuff månad. Vilken tur att jag inte behövde tänka på julklappar denna månad då.

Trots trötthet så kämpar jag på med det som jag vet stärker mig, och jag är övertygad om att det är mina goda vanor som hållit mig ovanför vattenytan. Men nu behövs även vila och "göra ingenting" i några veckor. Jag hoppas på många timmar av brädspel och pusslande, och på underbara spontana samtal med barnen och min fru. Vi kommer att fira julen i all enkelhet. Jag vill fira en närvarande jul och därför tänker jag lägga bort min telefon så mycket jag bara kan. För visst är det så, att mobilen gör oss frånvarande och genom att titta ned i telefonen så missar vi allt det där som pågår just nu - livet.

Det är lätt den här tiden på året att drabbas av stress och måsten när man ser och hör om alla andra som ska fira storskaligt och med ett lov fyllt med aktiviteter. Jag suckade igår vid middagsbordet och ställde frågan: Hur gör andra för att hinna? Vart finner andra tiden att åka och köpa en julgran? När finns den extra tiden för det? Så måste jag gång på gång påminna mig om att sänka kraven och inse att det gör ingenting om allt inte blir så som man tänkt det.

Denna bild tog jag förra julen. Någon julgran för i år har vi inte skaffat än, men om tiden och orken finns så blir det en närproducerad rödgran även i år. Här berättar jag hur jag tänker kring klimatsmarta julgranar.

Jag är så glad att årets mörkaste dag nu ligger bakom oss, och jag kan blicka framåt mot ljusare tider. För om ärligheten ska fram så är det ganska kämpigt denna mörka del på året för mig. Jag gör allt det där som jag vet hjälper mig att få mer energi och som gör att livet känns lättare. Några av mina stärkande vanor är:

- Varje dag går jag på en rask promenad på lunchen. Utan undantag. Det finns inget dåligt väder som stoppar mig. På promenaderna så tänker jag klarare, och saker som jag grubblat på finner lösningar. Motion i kombination med dagsljus är fantastiskt för mitt välmående! Här har jag skrivit om fördelarna med dagliga promenader.

- Sedan den 8 december så kör jag årets yogautmaning, som jag startade igång förra året i december (här och här har jag skrivit om den). I 30 dagar i sträck så yogar jag och de som följer mig på Instagram har även kunnat hänga på denna utmaning så vi kan pusha varandra. Yogan stärker mig både mentalt och fysiskt och det är en sååå värd investering i mig själv. Jag påminner mig om att jag är den viktigaste personen i mitt liv och om inte jag fungerar bra så blir jag inte heller en bra mamma, fru, vän o.s.v. Yoga för mig är en kärlekshandling till mig själv - för att jag är viktig och värdefull.

- Jag är "närings-letare". Mitt motto är att äta mat med så mycket näring som bara är möjligt. Ett enkelt sätt att få i sig mycket näring är att efter jobbet under höst och vinter göra juice i vår råsaftcentrifug. Det blir juicer med bland annat ingefära, rödbeta, selleri, morot, äpple, stammen från broccoli, - blomkål och - grönkål. Jag får ofta frågan vilken råsaftcentrifug vi har, så här kommer svar på det för alla som undrar. Den heter Sage Nutri Juicer Pro by Heston Blumethal, och den är gjord i rostfritt stål, något som jag gillar starkt då jag vill undvika plast i kombination med matlagning. Denna råsaftcentrifug har en stark motor vilket gör att det blir väldigt lite spill, så att så mycket som möjligt av grönsakerna tas tillvara. Prislappen var väldigt hög, men jag hade turen att få den som julklapp förra julen, och med tanke på att vi använder den så gott som dagligen och med förhoppning att den ska hålla många, många år så hoppas jag att priset i slutändan inte blir så högt ändå. När jag juicar så tänker jag alltid på att mest använda grönsaker och en eller två små frukter för att "söta upp", annars kan juicen lätt bli för söt. Jag brukar använda äpple eller apelsin för detta ändamål, och sen är grönsakerna basen i mina juicer. Tänk på att alltid välja ekologiska frukter och grönsaker för att slippa rester av bekämpningsmedel, och för att stödja dem som arbetar i produktionen då de är dem som blir allra mest utsatta om vi väljer icke ekologisk frukt och grönt. Jag har alltid i ingefära i mina juicer för att den är så fantastiskt bra på att hålla förkylningar borta. Här har jag skrivit om ingefärans fantastiska egenskaper och här delar jag mitt recept på ingefärsshot som är rena dunderkuren mot förkylningar, både för att förebygga och när förkylningen slagit till.

Nu vill jag önska er alla en fin jul - med mycket vila och återhämtning. Kom ihåg att det inte är julklapparna dina barn kommer att minnas när de som vuxna tänker tillbaka på sina barndoms jular. Det är relationerna till sina nära och kära, till föräldrar och syskon som kommer finnas kvar. Släpp taget, koppla av och umgås. Är man väldigt stressad så kommer det ta några dagar att varva ned, låt det få ta sin tid, det kommer att vara så värt det om du bara ger dig tillåtelse att bara vara.


Traditioner är bra på många sätt, men det är viktigt att ställa sig frågan vilka traditioner som man faktiskt vill ha kvar. Strunta i dem som inte ger er något och skapa istället nya traditioner utifrån just er familjs intressen och behov. Vill du läsa mer om hur jag tänker kring julfirande så har jag bloggat om det här och här.

God jul!

Dessa vackra julbockar köpte jag på loppis till förra julen. Det är kul att köpa julpyntet second hand och blir så mycket mer personligt dessutom. Genom att skippa nyproducerade varor så bidrar vi inte till att belasta vår planet ytterligare.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.