Göra egen syrad rödkål

Minns ni mitt recept på surkål? Denna magiskt goda sallad som är till brädden fylld med goda bakterier för mage och tarm. Probiotisk mat när den är som bäst helt enkelt. Enligt en studie där man analyserade surkål så innehöll 1,5 dl surkål så mycket som 10 biljoner bakterier, bakterier som alla jobbar för att ditt immunförsvar ska vara på topp. I kroppen har vi 10 gånger fler bakterier än vi har celler. Att de goda bakterierna är fler än de onda är av avgörande betydelse för att vi ska behålla en god hälsa. All sjukdom börjar i magen sa Hippocrates för mer än 2000 år sedan och de senaste åren har det forksats massor på just detta, hur viktig vår tarmflora är för vår hälsa. Det är av oerhörd vikt att vi väljer mat som stärker vår hälsa istället för det motsatta om vi vill vara friska. Att äta surkål (eller i detta fall syrad rödkål) är ett fantastiskt enkelt sätt att hjälpa mage och tarm att se till att det är de goda bakterierna som dominerar i vår kropp. Det är oerhört enkelt. Det enda jobbiga är att det tar en hel månad från det att du börjar tills det är dags att avnjuta denna delikatess. Men håll ut, den som väntar på något gott väntar inte för länge!

Jag har varit i kontakt med en riktig expert när det gäller just fermenterad mat, Jenny Neikell som går under namnet Surtanten och som nyligen kom ut med boken Fermentera - Mat med jäst, mögel och bakterier för att förfina mitt recept ytterligare. Här hittar ni mitt tidigare recept på surkål. Idag delar jag ytterligare ett recept, denna gång med den vackra rödkålen som ingrediens.

Efter 2 1/2 vecka i rumstemperatur och ytterligare 2 veckor i kylskåp är det äntligen dags att avsmaka denna delikatess.

Börja med att desinficera de glasburkar du tänker använda. Det gör du enkelt genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Tänk dock på att låta burkarna svalna innan du fyller dem med kålen då hög temperatur tar död på de goda bakterierna. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen.


RECEPT SYRAD RÖDKÅL

Ger ca 1 1/2 liter.

1500 gram ekologisk vitkål
250 gram rödkål
1 msk oraffierat salt eller jodfritt salt (jag använder detta oraffinerade havssalt)
1 tsk hela korianderfrön
1 msk hel spiskummin

Det är viktigt att saltet är fritt från syntetiskt tillsatt jod, då detta jod har bakteriedödande egenskaper och här vill vi ju att de goda bakterierna ska kunna växa och föröka sig. Jag använder oraffinerat havssalt (detta) och det funkar utmärkt. Det är ett otroligt högkvalitativt salt som är det enda salt vi använder hemma hos oss. Här kan du läsa mer om Celtic Sea Salt. Tänk också på att undvika att använda redskap (bunke, slev mm) i metall, använd istället redskap i glas, porslin och trä.

Ta bort eventuellt fula blad och släng dem. Spara sen några blad som du sedan ska använda som "lock". Riv sedan vitkål och rödkål fint i en matberedare, eller strimla med osthyveln alternativt skär strimlor med kniv. Jag tycker det är enklast att riva i matberedaren, jag skär en liten bit i taget och tömmer ur tills allt blivit rivet. Om man vill kan man skära bort rotstocken.

Blanda sedan den rivna vitkålen och rödkålen med saltet i en stor ren bunke (ej metall). Tänk på att hygienen är viktig, så ren bunke samt rena händer är nödvändigt. Låt sedan kålen stå med saltet en stund så gör saltet förarbetet med att dra ur vätskan.

Tvätta dina händer noga och massera sedan (eller stöt med en mortel) så att kålen släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir ordentligt mjuka och saftiga. När du tar en näve i handen och kramar ska det rinna (inte droppa), då är den färdig.

Smaksätt med kryddorna och rör om.

Pressa sedan ned blandningen i en glasburk med snäpplock och gummiring. Använd en träslev eller pressa med handen. Försök att pressa ut alla hålrum.

Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna minst 2-3 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när vitkålen börjar fermentera.

Lägg på bladet som du sparade och sätt det som ett lock högst upp. Det är bra om den rivna kålen ligger med en tyngd på. Jag använder Ikeas glas-ljuskoppar och staplar eventuellt två sådana på varandra så de pressas ned mot innehållet när locket stängs (kolla in bilder här hur jag menar).

Stäng burken med snäpplocket och gummiringen på och ställ på en bricka (det är bra ifall det skulle svämma över). Förvara mörkt i rumstemperatur. För att få mörkt funkar det även bra att ställa över en uppochnedvänd papperspåse över burken. Jag ställde mina burkar mörkt i vårt skafferi.

Kolla till dina burkar då och då så de står i vätska. Om inte så behöver du fylla på med saltvatten (1 msk salt/liter) om vätskenivån sjunker. Gör så här: Koka upp en halv liter vatten och blandade i 1/2 msk jodfritt salt så att det löstes upp i det varma vattnet. När detta svalnat och har rumstemperatur kan du använda detta vatten att hälla på vid behov så att surkålen hela tiden står i vätska. Häll på så mycket att vätskan precis täcker kålen. Det går bra att låta saltvattnet stå framme i rumstemperatur med locket på i några dagar och använda detta. Efter några dagar får man dock koka upp nytt vatten med salt så det är färskt. Observera att det är viktigt att vattnet svalnat helt innan man tillsätter detta över surkålen. Värme kan annars döda bakterierna.

OBS: Öppna inte burkarna annat än om du behöver fylla på med vätska. Luften ger annars näring åt dåliga bakterier som kan ta över.

Redan efter ett par dagar har kålen blivit lätt syrad och är full med nyttiga bakterier. Hur länge du vill låta kålen stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är minst en men helst två veckor i rumstemperatur. Ställ därefter burken i kylskåpet. Där håller en oöppnad burk i flera månader, en öppnad håller i minst en månad, ofta ännu längre. Smaken blir bara bättre ju längre burken står.

Jag lät mina burkar stå i 2 1/2 vecka innan jag ställde dem i kylskåpet. Men än är det inte riktigt klart. Bästa smaken får man om man låter burken stå i ytterligare två veckor i kylskåpet innan man öppnar den.Dags att lägga på locket bestående av ett blad vitkål eller rödkål, samt tyngt i form av några glaskoppar och sen stänga locket. Om en månad är den syrade rödkålen klar.
För dig som är intresserad av fermenterad mat så har jag tidigare delat recept både på originalet till den syrade rödkålen, nämligen surkål. Här hittar du det receptet. Här har jag delat med mig av hur du gör din egen kefir som också är en fantastisk källa till probiotisk mat och något som vi äter hemma hos oss dagligen. Här hittar du recept på surdegsbröd som även det är s.k probiotisk mat, d.v.s mat som innehåller levande bakteriekulturer av de goda bakterier som är så viktiga för vår mage och tarm. 

Om du gör din surkål / syrade rödkål nu så hinner den bli klar lagom till jul. 

Ha en fin måndag! 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig att du använder hel spiskummin och hela korianderfrön? Går det lika bra med malda kryddor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thomas. Jag har bara testat med hela kryddor, ej malda. I alla recept jag studerat har de använt sig av hela kryddor, men jag tror säkert att det även går med malda också om det är det du har hemma. Min gissning är att smaken blir något annorlunda. Om du testar med malda kryddor, skriv gärna en liten kommentar här sen hur det blev, om du tyckte det blev gott. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hur överlever de goda bakterierna miljön i magsäcken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Man har i studier sett att de gör det, så att de goda bakterierna kan komma tarmen till godo och därmed öka mängden goda bakterier i tarmen vilket ger en bättre tarmflora. Fermenterad mat räknas som probiotika. Sen behöver de goda bakterierna mat för att kunna överleva i tarmen, s.k probiotika. Det ger man dem genom att äta grönsaker då fibrerna i grönsaker blir till mat för de goda bakterierna. Äter man istället t ex socker, dricker alkohol m.m så göder detta istället de "onda" bakterierna som växer i antal i tarmen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.