Välj helgjutna badleksaker

Badankan. Den onda badankan. Ankan som kommit att bli något av en symbol för den giftiga plasten. Varför är det så? Jo, därför att en vanlig badanka är gjord i en av de mest skadliga plastsorterna, den så kallade PVC-plasten. Mjuk PVC-plast innehåller ofta höga halter av hormonstörande ftalater. Så mycket som 50% av ankans vikt kan bestå av hormonstörande ftalater. En riktig giftbomb med andra ord, som i ett varmt bad släpper ifrån sig dessa ämnen extra lätt, som då kan tas upp av det lekande barnets hela hudyta.

Men det finns bättre alternativ. Mycket bättre till och med. Numera finns helt giftfria badankor tillverkade i naturgummi och målade med giftfria färger. Här bloggade jag för några år sedan om hur man kan minska på de skadliga kemikalierna i badet, med bland annat tips på olika badleksaker. Men anledningen varför jag skriver detta inlägg är att även dessa ankor kan ställa till det och läcka gifter som barnen får i sig. En anka med hål i botten samlar nämligen på sig vatten inuti. Även om man är väldigt noga att trycka ut allt vatten efter att barnen badad klart så blir det ändå lite fukt kvar i ankan. Fukt som i den instängda miljön lätt leder till mögeltillväxt. Så här såg våra badankor ut när jag klippte isär dem.

Trots att jag varit mycket noga med att klämma ut allt vatten efter varje gång barnen badat med ankorna så såg de ut såhär inuti. Svart mögel inuti hela badankan. 


Numera finns det badankor i giftfritt naturgummi, målade med giftfria färger och som dessutom är helgjutna. Då kan inget vatten komma in och inget mögel bildas.

Alla våra gamla badankor, vi hade tre stycken, fick förpassas till soporna. De har blivit ersatta med denna lite större anka från Hevea som barnen gillar jättemycket (se bilder längre ned). Den var ganska mycket dyrare än de tidigare ankorna med hål i botten som vi hade, men förhoppningsvis håller den mycket länge och barnen kan uppleva många roliga lekstunder med den. När de sen växer ifrån dessa typer av leksaker kan vi skänka den vidare till deras yngre kusiner.

Det spelar ju liksom ingen roll om man har helt giftfria badleksaker målade med giftfria färger om de har mögel inuti, mögel som spolas ut i vattnet när barnen leker med dem och klämmer på dem i badet.

De helgjutna ankorna behöver heller inte vara särskilt dyra. T ex denna från Lapland Eco Store kostar bara 60 kronor.

Här kommer några fler bilder på insidan av våra tidigare badankor.


Såhär ser vår nya helgjutna badanka från Hevea ut.

Denna helgjutna lite större badanka har fått ersätta de tre mindre som hade hål i botten. 


___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.