Glutenfritt enkelt frukostbröd

Här kommer ett mycket enkelt recept på glutenfritt bröd som även är vegan. Det är ett mjukt bröd som blir lite segt och krispigt. Det passar perfekt som frukostbröd! Man gör det i en långpanna och det som blir över går perfekt att frysa. Lägg bara ned det i brödrosten när du ska äta det sen så blir det som nybakat igen.RECEPT GLUTENFRITT FRUKOSTBRÖD

6 deciliter ekologiska havregryn
4 deciliter vatten
2 större ekologisk morötter (eller fyra mindre), rivna på grövsta riven
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
0,75 deciliter smält kokosolja
1 deciliter ekologiska solrosfrön

Gör så här:

- Sätt ugnen på 250 grader.

- Blanda havregrynen med vatten och låt stå och svälla i 15 minuter.

- Smält kokosoljan och riv moroten grovt.

- Blanda i salt, morot, kokosoljan och solrosfröna med havregrynsblandningen.

- Smörj en bakplåt och kleta ut degen på plåten. Enklast går det om du har sköljt händerna i kallt vatten så de är lite blöta. Blir det kladd, skölj händerna igen så går det enkelt. Tryck ut så det blir ca 1-2 cm tjockt och täcker hela plåten.

- Grädda i övre delen av ugnen i 15 minuter. 

- Ta ut och skär rutor och sen in i ugnen igen i 5-7 minuter så blir alla kanter krispiga.

- Låt svalna på galler.

Detta blir ett mjukt men ändå segt och krispigt bröd. Tänk på att glutenfritt bröd behöver svalna nästan helt innan man äter det, annars får det en degig konsistens.

Det går utmärkt att frysa det bröd som inte går åt direkt och ta upp eftersom du vill äta. Sätt skivorna i brödrosten och de blir som nybakta igen.

Blanda alla ingredienser.

Allt som behövs till detta recept är havregryn, kokosolja, vatten, morot, salt och solrosfrön. Smeta ut på en smord plåt. Skölj dina händer i kallt vatten och tryck ut med handflatorna så det täcker större delen av plåten.

Efter att brödet gräddats i ugn så ta ut och skär lagom stora rutor och in för en sista gräddning i ugnen. Låt sen brödet svalna på galler innan du äter det. 

___________________________________________

Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.