Den fantastiska linsåpan och så lite om linoljevax

Hemma hos oss använder vi sedan en tid tillbaka linsåpa och linoljevax, två produkter som framställs helt utan kemiska tillsatser och som har en rad olika användningsområden. I dagens inlägg ska jag berätta mer om framför allt linsåpa.

Linsåpa är fantastisk som städprodukt, och är underbar att använda för att skura trägolv. Den kan också användas som allrengöring vid städning och är fenomenal att rengöra ugnen med.

Vi har linsåpa och linoljevax från Allbäck.

Vi har numera börjat använda linsåpa även som flytande tvål hemma. Vi använder främst fast tvål då det är både miljövänligare och generellt en bättre produkt som inte behöver innehålla en massa tillsatser som flytande tvål oftast annars gör. Flytande tvål behöver som regel konserveringsmedel för att inte bakterier ska bildas i den då en stor mängd av tvålen består av vatten. Trots att jag föredrar fast tvål (mina absoluta favoriter är aleppotvålen och Malin i Ratans tvålar, även Frida Haugbaks ulltvålar är underbara) så vill jag ändå kunna erbjuda flytande tvål till gäster och till dem som av olika anledningar vill använda detta framför en fast tvål. Så i våra badrum finns både fast och flytande tvål. Tidigare har vi haft en miljömärkt och parfymfri flytande tvål som även är märkt med Astma & Allergiförbundets logga (t ex Änglamark och Såklart). Men nu använder vi alltså ren linsåpa från Allbäck. Linsåpan är mjukgörande för huden och sägs ha en läkande effekt på småsår. Det behövs bara några få droppar för att tvätta sina händer. Jag ringde upp tillverkaren för att lära mig mer om framförallt deras linsåpa. De delade med sig av sina kunskaper och detta vill jag nu dela vidare till er läsare.

Från början fanns grönsåpa som är gjord från hampfrön och som visade sig ha mycket goda rengörande egenskaper. Den såpa som idag säljs som grönsåpa är inte denna ursprungliga variant utan istället gjord från tallolja som är en restprodukt från tillverkning av pappersmassa. Den säljs under namn som gulsåpa, grönsåpa mm. Det är tyvärr inte den äkta grönsåpan som fanns förr, utan den har tillverkats på helt andra sätt, men som man vill ska efterlikna den ursprungliga grönsåpan i både färg och lukt. Därför har den färgats grön för att se ut som såpan förr såg ut och parfymeras med bittermandelolja för att dofta som såpa gjorde förr. Men den har av förståeliga skäl inte alls samma goda egenskaper som den äkta grönsåpan som fanns förr hade, utan har till motsats mot äkta såpa starkt uttorkande egenskaper och innehåller både parfym, färgämnen och konserveringsmedel.

I början av 1900-talet började man tillverka såpa gjord av linolja. Linsåpa har alla de goda egenskaper som den ursprungliga grönsåpan hade och även några mer därtill. Linsåpa har mycket goda rengörande egenskaper och är dessutom mjukgörande, och passar utmärkt till allt från att skura golvet med, tvätta penslar med, ta bort fläckar på kläder, som tvättmedel i tvättmaskinen samt för att tvätta sig själv med (som handtvål, duschtvål och till och med hårtvätt). Jag har även fått uppgift om att linsåpa är super att använda i fotbadet för att göra fötterna mjuka.

Resultatet är att det bara blir bättre och bättre ju mer man använder linsåpan (huden blir mjukare och mjukare, trägolv får en finare och finare lyster ju fler gånger den används). Den lämnar efter sig en tunn hinna som har mjukgörande egenskaper. Den passar därför sämre att använda till fönsterputs eftersom den lämnar kvar en hinna även på fönstret. När man använder såpa för att rengöra sina penslar så är det viktigt att skölja penslarna noga i vatten efteråt då annars denna hinna finns kvar och gör penseln styv då den torkar. Om det hänt så går det att bara tvätta penseln igen och då blir den mjuk och som ny igen.

Allbäcks linsåpa och linoljevax finns att köpa bland annat direkt av tillverkaren, på Byggfabriken samt hos vissa byggvarubutiker (här är en lista över återförsäljarna). Linoljan i Allbäcks produkter är avslemmad. Det innebär är att man tar bort själva proteinet ur såpan. Proteinet fungerar annars som "mat" till bakterier o.s.v. Det som är så häftigt är att eftersom man avlägsnar proteinet så kan såpan aldrig härskna och inga konserveringsmedel behövs. Därför behövs heller ingen märkning med bäst före datum, utan såpan håller hur länge som helst. Om man inte skulle avslemma linoljan så härsknar den efter en tid och börjar lukta illa. För att avslemma linoljan så behövs inga kemikalier och i den färdiga produkten behövs som sagt inte heller några konserveringsmedel då den som sagt inte härsknar och blir dålig. Det är bara fettsyror kvar och de kan inte mögla. 

Förutom linsåpa så har vi linoljevax från Allbäck som även den är ett helt giftfritt alternativ till att vaxa in obehandlade träytor med, så som köksbord och bänkskivor i trä. Även de träytor som tidigare behandlats på annat sätt kan underhållas med detta vax. Man arbetar in vaxet med en skumsvamp. När behandlingen är klar så sköljer man svampen i lite vatten och lägger i soporna för restavfall (annars kan det finnas risk att den självantänds). Den är alltför svår att rengöra och det tar mer energi och vatten att göra svampen ren än att använda en ny nästa gång det är dax att vaxa in dina träytor.  

Paket från Allbäcks med linsåpa och linoljevax. 

När man köper produkter från Allbäcks så följer denna lilla handbok med. Den finns även att ladda ned gratis på deras hemsida. 

Välj gärna en pumpflaska i glas eller porslin att förvara din linsåpa i då den används som handtvål. Som ni vet vid det här laget så kan tillsatsämnen från plast annars släppa och hamna i såpan. Både glas och porslin är helt giftfria material, men glas är förmodligen det bästa alternativet då det kan återvinnas till nytt glas medan porslin i dagsläget inte återvinns utan grävs ned. 


Som vanligt vill jag påminna att jag inte är sponsrad eller fått betald från Allbäck eller något annat företag som jag tipsar om, utan jag skriver endast om de produkter som jag själv tycker uppfyller kriterierna för att vara både miljövänliga och giftfria / giftminimerade.

Hur använder du linsåpa? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.







Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

  1. Jätteintressant inlägg!

    SvaraRadera
  2. Hej,

    så var är igentligen skillnaden mellan Linsåpa och Lintvål(flytande)? Jag skulle vilja använda lintvål men gärna med en doft så som citron eller lavendel. Har du möjligen tips på hur jag går tillväga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Jag har aldrig hört talas om lintvål. Kanske är det samma sak som linsåpa men att man säljer den just för att användas som tvål och då valt ett annat namn? Om man vill ha doft av citron eller lavendel så går det bra att droppa i två, tre droppar eterisk olja. Lycka till! 😊 Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  3. Hej! Jag har köpt linsåp från www.gysinge.com och blev lite osäker. Tror du man kan använda den likadant som den du skrev om, som diskmedel och att tätta händerna med? MVH Maya

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maya. Gysinges såpa är tillverkad på samma sätt som Allbäcks linsåpa, så den funkar på samma sätt och har alla användningsområden som jag nämner i inlägget. Jag har hört flera som är väldigt nöjd med den såpan, jag hoppas att även du ska bli nöjd med den. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  4. Hej. Det var ju längesedan du skrev detta inlägg men jag undrar en sak som jag läst på andra ställen. Det är att linoljesåpa inte har samma Ph som huden. såpa 10-11 och huden 5,5. Detta skulle innebära att såpan torkar ut huden. Som jag tolkade det så tex. hårdtvålar som är tänkta till handtvål är överhettade för att motverka detta. Har du någon information kring detta?

    SvaraRadera
  5. Hej Tanja. Vad uppmärksamt av dig. Jag har faktiskt aldrig reflekterat över din undran tidigare. Vi har använt såpa som flytande tvål för att tvätta händerna allt sedan jag skrev detta inlägg och inte upplevt några problem. Jag har även hört de som använder den som duschtvål, men aldrig någon som upplevt den som uttorkande. Men precis som du säger så har såpa ett pH på 10 (vilket är basiskt) och hudens skyddsbarriär har ett surt pH mellan 4 - 6,5. Det innebär att såpan kan torka ut huden. Så om du har problem med torr hud, eller andra hudproblem så skulle jag undvika att tvätta mig med såpa. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
  6. Har du nu hittat någon såpa eller annan rengöring som du tycker är bättre än allbäcks linoljesåpa eller använder du fortfarande denna? Jag själv letar runt lite :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Såg din kommentar nu, långt efter att du skrev den. Andra bra märken förutom Allbäck är linsåpa från Gysinge och Genarp. Här är länkar till dessa:

      https://www.gysinge.com/products/5816/gysinges%C3%A5pa

      https://www.byggfabriken.com/farg-och-ytbehandling/ytbehandling/olja-sapa-vax-och-fernissa/info/product/412-135-linsapa-byggfabriken-25-lit/

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.