Att grodda hemma

Visste ni att det är jätteenkelt att grodda hemma. Jag testade att grodda helt bovete i förra veckan och det var förvånansvärt enkelt.

Groddar och skott ger massvis med näring. Ät dom på smörgåsen, i sallader eller soppor. Det som gör groddfröer så fulla med näring är att precis som med nötter så utlöses groddfröets fulla potential när det har blötlagts och all inneboende näring blir tillgänglig för den mänskliga kroppen att ta upp.  

Groddar och skott innehåller vitaminer, mineraler, livsviktiga fettsyror, enzymer och protein och sägs öka sitt näringsvärde med i snitt 300 procent. Vissa förespråkare menar att enstaka näringsämnen ökar med upp till 1200 procent. Här kan du läsa mer.

Förutom helt bovete så kan du t ex grodda alfalfa, sesamfrön, solrosfrön, mungbönor, gröna linser, bockhornsklöver, linfrön, krasse och kikärtor.
Jag har groddat tidigare i perioder men fick tipset denna gång från Biofood, där de hade en liten groddskola under förra veckan (här hittar du den). Eftersom jag hade helt bovete hemma så körde jag igång direkt. Så här går du tillväga:

1. Ta fram en liten glasburk, som du diskar så att den är fullständigt ren. Skölj noga bort diskmedel.

2. Skölj groddfrön i en trådsil och häll dem i burken, så att det fyller ungefär en tredjedel av burken.
3. Täck fröna med vatten, se till att det är vatten en bra bit över groddfröna, eftersom de sväller av vattnet. Lägg en tunn bomullsduk över burken. Låt burken stå med vatten minst 12 timmar, gärna över en natt.
4. Häll bort vattnet, skölj groddfröna noga i vatten i en trådsil. Var noga med att låta allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.
5. Lägg de väl avrunna groddfröna i burken och täck med bomullsduken, fäst bomullsduken med en gummisnodd.
6. Skölj groddarna (tills de är färdiga och har fått några millimeter långa svansar) noggrant varje morgon och kväll och låt dem sedan rinna av väl och förvara dem däremellan i burken med bomullsduk över.
7. Efter ca 2 dagar börjar en svans sticka fram ur groddfröet och när svansarna är några millimeter långa så är groddarna färdiga. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan grodden är färdig, sommartid går det snabbare och vintertid tar det lite längre tid. Men vanligtvis tar det ca 2-3 dagar tills groddarna är färdiga. De färdiga groddarna kan förvaras i en glasburk med lock i kylskåpet i ca 3-4 dagar.

Tänk på att efter du sköljt groddfröna att de får rinna av ordenligt, blir det för mycket fukt i burken så kan det börja bildas mögel. Det är också bra att undvika att peta på dem med händerna, använd en sked istället.
Jag hade ekologiskt helt bovete hemma så jag använde mig av dessa denna gång för att grodda.

Häll upp bovetet i en glasburk, fyll inte mer än en tredjedel av burken då de kommer att expandera rejält innan de är klara.


 Fyll på med ordentligt med vatten nästan upp till kanten och täck med en bomullsduk över med ett gummiband.

Skölj morgon och kväll och låt rinna av ordentligt. Efter 3-4 dagar började groddarna vara klara. 


Lycka till!
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. These are so good!
    I love them in my sandwiches and salads.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.