Glutenfria hallongrottor utan vitt socker

Att baka tillsammans med barnen må vara mer bökigt än om man gör det själv, men det är så kul att se barnens glädje när de får vara med och skapa i köket. Mina barn tycker det är så kul att få vara med både att laga mat och att baka. Men för att min stressnivå inte ska bli alltför hög så är det bra om recepten är hyfsat enkla och inte alltför avancerade. Det gör det lättare att stå ut med lite spill och klet. Detta recept är enkelt och kräver inte så många steg innan de är redo att skjutsas in i ugnen. Perfekta att baka tillsammans med barnen med andra ord!

Dessa kakor är en utmärkt variant av originalet som innehåller både vetemjöl och socker, två ingredienser som jag vill undvika så mycket som det bara går. Vetemjöl kan bland annat bidra till läckande tarm och räknas precis som socker som snabba kolhydrater, vilket ökar sötsug och ger ett svajigare blodsocker, plus att de ger väldigt lite näring. De här hallongrottorna är istället bakade på mandelmjöl som innehåller mycket näring och de är sötade med honung istället för vitt socker. De är därför mycket mindre ohälsosamma än originalet. Men precis som med all form av sötning så är det bra att njuta med måtta. Även honung, dadlar och liknande kan lätt trigga ett sug efter mera sött.


RECEPT GLUTENFRIA HALLONGROTTOR

ca 30 stycken

100 gram kylskåpskallt ekologiskt smör
4 dl ekologiskt mandelmjöl
2 ekologiska ägg
3 msk ekologisk honung
2 msk ekologiskt psyllium (jag använder detta)
2 tsk ekologiskt bakpulver

Min egna raw hallonsylt: (här har jag delat det receptet tidigare):

225 gram frysta ekologiska hallon (eller färska om det finns)
2 msk ekologiska chiafrön
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk ekologisk honung

Tina hallonen om de är frysta. Blanda hallon med chiafrön, vaniljpulver och honung. Mosa med en gaffel och låt svälla minst 10 minuter i kylskåpet.

Dela smöret i små bitar och blanda med mandelmjölet. Rör sen i äggen och honungen. Blanda psyllium och bakpulver och rör ned detta i smeten. Låt degen svälla i några minuter i kylen. Rulla sedan små bollar och lägg i små formar. Gör en grop i varje kaka med tummen och fyll med hallonsylten. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.

Utsökta små kakor.
Kakorna går utmärkt att frysa in. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet Sara! Jag testade de här ikväll, och de blev väldigt goda. För mig som älskar att baka så är det alltid roligt att få recept på godsaker som inte är så onyttiga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillade dem. Det var väldigt länge sedan jag bakade dessa, men nu blev jag sugen att göra dem igen. Trevlig helg! /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.