Nerikes Allehanda

I lördags var jag i vår lokala tidning här i Örebro, Nerikes Allehanda. De kontaktade mig tidigare i höstas och ville göra ett reportage om hur man kan göra mer medvetna val i vardagen. Moderna husmorstips, eller lifehacks, med fokus på en hållbar vardag. Eftersom artikeln inte publicerades på NA:s hemsida så lägger jag upp den här istället.


Rubriken på artikeln var finurlig och lite rolig tycker jag. Även om en kemikaliefri vardag naturligtvis inte går att få eftersom allt består av kemikalier, men min strävan är att minska ned så mycket jag kan på de SKADLIGA kemikalierna i vardagen. DET är mitt eviga intresse!!!

Både bikarbonat och ättika går att använda till så mycket. Jag köper min bikarbonat på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro. Där finns bikarbonat att köpa i förpackning på 1 kg från Crearome och den kostar 99 kronor. En sån förpackning räcker väldigt länge, även för mig som använder bikarbonat till mycket.

1 kg bikarbonat från Crearome kostar 79 kronor på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro. 

Jag för alltid över bikarbonaten till en glasburk för att undvika att förvara i plast. Då håller den sig torr också mycket bättre och jag behöver inte oroa mig att skadliga kemikalier från plastpåsen läcker över i bikarbonaten. 

När det gäller ättika så föredrar jag den som är med 24% ättiksyra. Det finns ju även i 12% styrka, men det innebär att hälften som du bär hem då är vatten, och det behövs dubbel mängd för att få samma effekt som den som är på 24%. Den lilla ättikan från Perstorp är på 300 ml, och den finns i de allra flesta stora matvarubutiker, så som Ica, Coop och Willys. Jag hoppas att de kan börja göra dem i större flaskor, då 300 ml är ganska litet, och det känns som resurs-slöseri att bära hem alla dessa glasflaskor. Jag sparar dock glasflaskorna och kommer använda dem till något väldigt speciellt sen, men det är än så länge hemligt så det tänker jag inte avslöja än vad det är. Flaskorna går lätt att diska ur med en flaskborste, och det går lätt att få bort etiketten efter att man blötlagt flaskan en stund. Annars kan en del etiketter på glasburkar och flaskor sitta som sten och vara oerhört svåra att få bort helt, då klistret inte vill släppa. Jag fick precis tips från Malin i Ratan att ett effektivt sätt att få bort etiketter från glasburkar är att fylla glasburken / flaskan med kokhett vatten. Låt stå ett par minuter och pilla sen bort etiketten. Eventuellt kvarvarande lim torkas av med matolja när det heta vattnet fortfarande är kvar i burken, och sedan diskas hela burken. Detta ska jag absolut testa nästa gång jag får en glasburk / flaska över och vill ta bort etiketten.

Jag föredrar den 24% ättikan som är outspädd framför den som är på 12%.

Här kommer några fler tips!

ÄTTIKA

Bästa tipset jag har gällande ättika är som jag nämnde i artikeln, att använda det istället för sköljmedel. Jag brukar ta 2-3 msk 24% ättika och hälla i sköljmedelsfacket. Det gör både kläderna luktfria och mjuka. Om vi har klädesplagg som luktar starkt av något, t ex träningskläder som har envis svettdoft, eller då disktrasorna i lin börjat lukta surt, så lägger jag bara klädesplagget/disktrasan i blöt i handfatet i några timmar. Jag häller på kallt vatten så att det täcker plagget/trasan och häller sedan på med 1-2 dl ättika och låter det ligga några timmar eller över natten innan jag tvättar i maskin. Då försvinner alla otrevliga dofter. Funkar även utmärkt om man rider och har kläder som luktar häst som man vill få luktfria när de tvättas.

Ättika är också super för att kalka av kaffebryggaren eller vattenkokaren. Tag 3 dl ättika och 2 dl vatten och koka upp i vattenkokaren, eller brygg igenom kaffebryggaren. Slå av kaffebryggaren efter hälften bryggts igenom och låt verka ca 10 minuter innan du slår på och låter resten gå igenom. För vattenkokaren så låter du blandningen stå i några minuter innan du häller ut. Sen behöver du koka upp med bara vatten 2 gånger för att få bort all ättika innan du använder för att koka vatten eller kaffe igen. Alla kalkavlagringar försvinner och vattenkokaren / kaffebryggaren blir som ny igen. Här har jag bloggat om det tidigare.

För att rengöra toaletten: Häll 2 dl ättika i toalettstolen. Låt stå över natten och gnugga lätt bort all smuts med toaborsten på morgonen innan du spolar. På ett kick har du sen en skinande helt ren toalettstol!

En egen allrengöring gör man lätt genom att blanda 1 dl ättika med 5 dl kallt vatten i en sprayflaska. Droppa sist i några droppar diskmedel (gör du det innan så börjar det bubbla och det ska det inte). Det blir en perfekt allrengöring till både kök, badrum och för att våttorka överallt hemma.

Jag använder numera en glasflaska att förvara rengöringssprayen. På så sätt slipper jag att den förvaras i en plastflaska som kan släppa kemikalier till innehållet. Det var en av mina följare på Facebook som ställde frågan om vad jag förvarade min allrengöring i. Jag hade fram till då använt en vanlig sprayflaska i plast, men när jag fick frågan så slog de mig att det förmodligen funkar med en gammal glasflaska, och det gjorde det! Jag är så glad och tacksam över alla frågor och kommentarer jag får, för jag lär mig mycket av er läsare också. Tack för det!!!

BIKABONAT

Bikarbonat kan man även använda för att få bort dålig lukt, t ex i kylskåpet. Har det börjat lukta unket så kan man, förutom att förstås avlägsna det som avger den dåliga doften, ställa in en skål med några teskedar bikarbonat, som absorberar doften och får kylen att bli fräsch och luktfri igen. Funkar också jättebra i botten på sophinken om den tagit lukt av illaluktande sopor. Strö lite bikarbonat i botten så försvinner den dåliga lukten.

Bikarbonat är även toppen för att få bort svårdiskade avlagringar från kaffe och te i kaffekopp och tekopp. Ta lite bikarbonat på diskborsten tillsammans med lite vatten och diska och din kaffe-, te-mugg som blir som ny. Funkar lika bra i termosar som har en tendens att börja lukta dåligt och bli missfärgade inuti efter några användningar med kaffe eller te.

Bikarbonat är även perfekt för att rengöra din hårborste när den blivit så där fet och äcklig på piggarna. Avlägsna först allt hår. Lägg sen borsten i en skål och häll kokande vatten på. Strö över 1-2 tsk bikarbonat och låt verka några sekunder. Här har jag bloggat om detta tidigare.

Man kan även göra sin egen deo av bikarbonat. Här har jag skrivit tidigare om giftfri deo och där finns recept på hur du gör din egen giftfria deodorant.

Ibland tvättar jag håret med bikarbonat, som är ursprungsmetoden i No Poo. Jag brukar ta 3 tsk bikarbonat och ungefär 6 - 9 msk kallt vatten och blanda ihop och sedan fördela i håret. När man tvättar håret mekaniskt och inte kemiskt som man gör med konventionellt schampo, så behöver man arbeta mer med händerna och gnugga försiktigt i hår och hårbotten för att få håret rent. Jag brukar dela in håret i 4 delar och fördela blandningen jämnt på dessa delar för att hela håret ska bli rent. Efteråt är det viktigt att göra en surskölj med äppelcidervinäger då bikarbonat är väldigt basiskt behövs det något som ger håret och hårbotten den rätta pH-balansen igen. Jag blandar 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl iskallt vatten i en flaska och häller detta över håret (jag står framåtlutad över badkaret då det skulle vara för kallt att hälla detta så att det rinner över kroppen). Detta ska inte sköljas ut utan sedan torkar jag håret som vanligt med en handduk. Jag borstar aldrig håret innan det är helt torrt för att skona håret från slitage som det annars innebär om man borstar blött hår. Äppelcidervinägerdoften försvinner helt när håret har torkat. Att tvätta håret med bikarbonat är väldigt grovrengörande, håret blir verkligen riktigt rent och mitt hår blir otroligt mjukt och lent av denna tvättmetod. Dock är den som sagt väldigt grovt rengörande varför jag inte vill tvätta håret med bikarbonat för ofta utan bara någon gång emellanåt, ca en gång i månaden.

Mitt sista tips inkluderar både ättika och bikarbonat. De kan tillsammans fungera som propplösare i kök och badrum när vattnet börjar rinna igenom dåligt pga att det proppat igen i rören. Strö 1-2 tsk bikarbonat över hålet. Häll på ättika så att det bubblar ordentligt, ca någon matsked. Låt stå i ca 10 minuter och koka sen upp en liter med vatten. Häll sedan det kokheta vattnet över hålet och rören blir rena och fungerar sedan felfritt igen.CONVERSATION

8 kommentarer:

 1. Vilken fin artikel! Och bra tips som vi använder oss mycket av hemma. Propplösaren är dock något vi inte har provat än :-)
  Tack för att vi fick ta del av den!
  Kram Therése /www.levaklokt.se

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra artikel:)
  Tror att vi skulle må bra av att träffas och prata om detta ämne du och jag och B.
  Ättika och bikarbonat är riktigt bra städprodukter:)
  Ha en riktigt bra fortsättning på året
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Camilla! Dags att boka in träffar för våren tycker jag. Kolla med B och återkom om tider som skulle passa för er. Kram /Sara

   Radera
 3. Du, jag läste att ättika fräter om en dricker den. Är detta sant? Jag har därför slutat göra rengöringsspray av den eftersom barnen är med och använder sprayflaskan. Mvh Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla! Ja, ättika är väldigt starkt och inget som man ska förtära (endast i mycket små mängder kan man använda det i bakning när man gör kola t ex). Det är nog klokt att inte använda detta om barnen använder flaskan. Det är ju sprit så det bör hållas borta från barnen :-) Skämt å sido. Antingen så låter du inte barnen använda detta eller så kanske du får hitta något annat. Problemet är kanske att hitta något alternativ? Berätta gärna om du hittar något annat bra alternativ. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Toppenbra tips! :) Jag har tänkt testa att tvätta håret med bikarbonat och äcv. Du använder detta ca 1 gång i månaden, hur gör du annars. Tvättar du bara i vatten? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Sanna! Eftersom att tvätta håret med bikarbonat känns som väldigt grovrengörande så inbillar jag mig att det skulle slita på håret att göra det för ofta. Därför använder jag mig av andra no poo-metoder för att tvätta mitt hår också. Jag har nyligen upptäckt Malin i Ratan´s fantastiska tvålar som är underbara för hårtvätt (kolla maliniratan.se) och favoriten är den som heter Nässla & Björk. Den löddrar härligt och gör håret så mjukt och glansigt. Jag brukar också tvätta håret med Klockargårdens pulverschampo som finns på Jordklok.se bland annat. En annan storfavorit från Jordklok är African Black Soap. Jag köper en jättestor tvål som jag delar i många mindre och den räcker i säkert minst ett år. Den är fantastisk att använda som ansiktstvätt, men funkar också väldigt bra att tvätta håret med emellanåt. Hoppas att du fick några tips som du gillar. Jag är inte sponsrad av någon utan talar bara om mina egna personliga favoriter som jag är nöjd med. Vill du lära dig mer om hur man tvättar håret mer naturligt utan en massa skadliga kemikalier så är hemsidan nopoo.se en guldgruva, där har jag lärt mig mycket. Allt gott och stort lycka till! Med vänliga hälsningar /Sar

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.