Actions For Climate

Nu i helgen har världens alla länder enats om ett globalt klimatavtal. Det är historiskt och första gången någonsin som alla världens länder, 195 stycken, skrivit under ett avtal där den globala uppvärmningen ska hållas en bra bit under två grader, med sikte på 1,5 grader. Avtalet visar att det fossila tillhör historien och att förnybart är framtiden. De löften som gavs i Paris är långt ifrån tillräckliga, men det är ett stort och viktigt steg i rätt riktning. Målet är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Vägen dit är inte lika tydligt uppställd, men detta klimatavtal är ändå så otroligt viktigt och en signal som visar att nu är världen redo att göra de förändringar som krävs för att rädda vår planet.

Så här uttalade sig Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson igårkväll efter att ha varit på plats under klimatförhandlingarna i Paris:

"Mötet blev en historisk framgång. Världen tog sig samman, det här är en högtidsdag för mänskligheten! Vi brukar säga att klimatet är mänsklighetens ödesfråga. Nu har mänskligheten visat att man faktiskt tar ansvar och man fick till ett hyfsat avtal. 

Vi kommer att minnas att i Paris vände det - vi gick från snacket om 2 graders uppvärmning till 1,5 grader! Det har förlöst alla goda krafter som är igång och vill gå fortare fram. Det här blir startsignalen för en enormt härlig, spännande, global rörelse. 1,5-graders-målet markerar pålen i framtiden. Det skapar framtidstro, och det är också det mål som forskarna har krävt av politikerna.

Motorn i avtalet är att man skärper målen vart femte år. Vi vet ju att det går lättare varje gång man träffas, och då kan man spänna bågen. I det här rummet satt representanter från hela världen, från alla demokratiska och icke demokratiska stater, och tog det här kollektiva beslutet. Det ger grund för att man kan tro att det kommer att bli en förändring. 

Visst borde alla lagt löften om utsläppsminskningar som leder till högst 1,5 graders uppvärmning. Löftena hittills landar på typ 3 grader och det är ju egentligen helt underkänt. Men det är ändå starkt att man markerar att målet ska vara 1,5 grader. 

1,5-graders-pålen gör att vi måste rita om alla kartor hemma. Från att ha utgått från en 2-graders-resa ska vi nu gå mot 1,5 grader. Det gör att man får helt nya förhandlingssituationer i svensk politik redan på måndag.

Vår livsstil kommer att förändras, frågan är bara hur plågsamt vi tycker att det är? Vi kan ta bort subventioner och annat så att det blir lättare att agera rätt. Vi har redan en fossilfri värmesektor tack vara den svenska koldioxidskatten och satsningar på biobränslen. Vi kommer att njuta av att cykla mer. Vi njuter redan idag av att äta mindre kött. Det gäller att minnas framgångarna vi redan haft".

Här kan ni läsa mer om vad Naturskyddsföreningens generalsekreterare har att säga om klimatavtalet. Jag gillar Svante, då han har en mycket positiv syn på klimatkrisen och ser möjligheter istället för svårigheter och hinder. Jag var och lyssnade på honom när han var i Örebro för några månader sedan (här kan ni läsa om det mötet).

Men det är inte politikerna eller de stora företagen som ensamma ska lösa den klimatkris som vi står inför. Det är du och jag, vi alla medborgare på planeten jorden som tillsammans kan vända krisen. Det farligaste är nog att tänka att "någon annan" ska fixa detta. I allt du gör, är du med och bidrar till att antingen stärka planeten eller hjälpa till att förstöra den.Jag har tidigare skrivit några inlägg om mina tankar kring det hela, där kan du få många tips kring hur just du kan vara med och bidra till att bli en god planetskötare. I inläggen Är du med och räddar planeten?, Nu klimatmaxar vi Sverige och världen, och Tillsammans för klimatet kan du läsa mer (klicka på varje så kommer du direkt till inläggen). Lite kort sammanfattat så kan du göra detta för klimatet:

- Konsumera mindre (absolut viktigast och det gäller verkligen oss alla).
- Äta mindre kött.
- Cykla mer och lämna bilen hemma. Vid längre resor välj tåget istället för flyget.
- Ät mer ekologiskt.
- Välj miljömärkt el.


Världen över är politiker, organisationer, företag och människor som du och jag fast beslutna att rädda klimatet och ställa om till en hållbar framtid. Tillsammans kommer vi att lyckas.

Visa att du också bryr dig. Häng med på Greenpeace satsning. Skriv I will keep on på armen och lägg handen över ditt hjärta och fota. Lätt upp på Facebook, Instagram, Twitter och tagga med #actionsforclimate så visar vi världen att vi fixar detta! 
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Visst är det en fantastisk känsla det här ☺️ Äntligen ;) nu är det bara upp till oss 🌍
    Kram
    Annie

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.