The True Cost
The True Cost är en film, som finns att se gratis på Netflix bland annat. Den handlar om kläder - de kläder som vi bär, om människorna som tillverkar dessa kläder och den inverkan det har på vår planet. Att se denna film kommer för alltid att förändra din syn på kläder och de kläder du väljer att bära. Den handlar om dagens klädindustri och den lämnar ingen oberörd. Den här filmen borde ALLA se för vi är alla med och bidrar till den värld vi har idag, och vi kan alla vara med och påverka trenden åt ett annat håll.

Jag har tipsat om filmen tidigare på mitt Instagram, men jag vet att inte alla läsare på bloggen har Instagram så därför berättar jag mer här.

Filmen belyser problemet med att vi i dagens västvärld konsumerar så stora mängder kläder. Konsumtionen av kläder har ökat med 400% bara de senaste två decennierna. Det är helt galet. Vi har slutat använda kläder som en vara som man köper och sedan använder tills klädesplagget är utslitet utan använder idag kläder som förbrukningsvaror. Kanske har inte tanken slagit dig hur denna konsumtionshysteri påverkar världen? Vem är det som betalar det verkliga priset för att vi ska kunna köpa billiga kläder, som vi använder en eller ett fåtal gånger, innan vi köper nytt, nytt, nytt?

The True Cost tar upp hela sanningen hur vår konsumtion i västvärlden påverkar inte bara oss (vi bär kläder med starka kemikalier som kan skada vår hälsa), utan främst de arbetare som tillverkar kläderna som lever under helt inhumana förhållanden till löner som är oacceptabla och som är de verkliga förlorarna när det gäller konsekvenser från de starka kemikalier som används inom textilindustrin. Snittlönen för en textilarbetare i Bangladesh är idag 17 kronor per dag. Det är också vår kära planet Moder Jord som betalar ett högt pris för vårt sätt att leva. Vi förorenar vattnet med alla de kemikalier som används i textilindustrin. Det är dags att vakna och tänka till. Ett sätt att göra det är att se den här filmen. Den är så viktig och alla behöver se den!

Dagens sätt att konsumera kläder, så kallad fast fashion, måste få ett slut. Vi måste börja tillämpa slow fashion. Vi måste börja ta bättre hand om de kläder vi har. Använda dem tills de är utnötta och inte bara några få gånger. Vi behöver köpa mer av våra kläder second hand. Vi måste också förstå att när vi betalar ett lågt pris för något så är det någon annan som betalar det verkliga priset.

Filmen tar också upp varför det är så viktigt att välja ekologiska kläder. Man får en liten inblick i monsterföretaget Monsanto och deras extremt fula tricks att försöka ta över hela världen genom att få monopol på de utsäde som bönder runt om i världen behöver, och som binder upp bönder över hela världen att använda deras starka bekämpningsmedel Roudup som skadar både de som bor och arbetar i de här områdena, men också hela planeten betalar ett mycket högt pris. Nu har de tydligen också börjat ta monopol på mycket av den medicin som behövs för att hjälpa människor som får cancer på grund av deras genmodifierade grödor. 250 000 bönder i Indien har tagit självmord de senaste 16 åren (det är en jordbrukare var 30:e minut) pga att de tagits som gisslan av Monsanto.

Som ni märker är jag upprörd nu. Det här väcker starka känslor. Att se att världen vi lever i är så galet fel gör mig arg. Vi måste få ett stopp och vi kan ALLA hjälpa till att vända den här dåliga trenden till något bra. Varje enskild människa kan välja att köpa kläder som inte mer eller mindre ges bort gratis på t ex H&M. Vi kan välja att köpa ekologiska kläder (och allra helst även GOTS-märkta). Vi kan välja att inte köpa genmodifierad och besprutad mat, eller kläder med för den delen, utan istället köpa ekologiskt när vi handlar vår mat och våra kläder. Jag är fullt övertygad att varje enskild människa kan förändra och göra skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans så får vi stor makt i att förändra världen dithän vi vill att den ska vara. Det vill säga att människor ska behandlas med respekt och värdighet, även de som bor i Bangladesh och som tillverkar de kläder vi bär. Att vi räddar vår planet innan det är försent. Vi kan välja kläder märkta med Fairtrade. Vi kan tänka till och bli mer medvetna!

Jag har skrivit om de här frågorna tidigare, här kan du läsa mer om slow fashion och här berättar jag mer om de kemikalier som finns i våra kläder.

På måndag firar min blogg 1 år. Då kommer jag berätta om mina tankar kring vad bloggen fört med sig, vilken resa som jag gjort under det här gågna året och tankar jag har inför framtiden. Allt gott så länge!!!Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

7 kommentarer:

 1. Men visst är det en hemskt bra film. Den har verkligen berört mig på djupet.
  Idag publicerade jag mina #miljöför17 mål kika gärna in. Och häng gärna på, hade varit så intressant att se din lista. Kanske ge uppslag till fler saker vi enkelt kan göra för miljön.

  Fin dag och fin helg till dig
  //Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annie! Ja, filmen berör verkligen. Jag blev jättepeppad av dina #miljöför17 mål. Jag kommer snart att skriva ett inlägg om detta med att klimatmaxa. Det är så roligt att vi är många som peppar och kämpar för detta. Tillsammans är vi starka! Allt gott /Sara

   Radera
 2. Vill gärna se den men har inte Netflix. Men tyckte du beskrev budskapet bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du någon gång får chansen att se filmen The True Cost så gör det. Jag vet inte om den finns att se på andra kanaler, typ Youtube. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Tack för tipset har lagt in den på min film lista😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en mycket stark och gripande film. Berätta gärna sen vad du tyckte om den Camilla. Ha det gott! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.