Kaphagröt

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål. Jag håller med om att dagens första mål är det viktigaste, även om jag gärna väntar med att äta till sen förmiddag eller lunchtid innan jag bryter min fasta numera (uppdatering augusti 2020). Med en bra start med rätt sorts mat i magen när fastan bryts (breakfast, break the fast) så sätter man förutsättningarna för hur resten av dagen ska bli. Vill du läsa mer om korttidsfasta, eller periodisk fasta som det också kallas så läs gärna mitt inlägg om det HÄR.

Direkt när jag vaknar brukar jag koka upp vatten, och hälla upp rumstempererat vatten (eller kallt från kranen) i ett glas och sedan fylla på med kokande vatten så att temperaturen blir lite lätt varm. Jag dricker sedan detta stora glas varmljummet vatten, ungefär 45 minuter innan det sen är dags för frukost. Det sköljer igenom kroppen och jag upplever att jag mår jättebra av att göra detta varje morgon. Jag läste i boken "Maten är min medicin - Ayurveda i ditt kök" av Janesh Vaidya att detta är en ayurvedisk tradition och det kallas för vattenterapi. Så det var alltså inte bara jag som tyckte att detta var en bra start på dagen.

Till frukost brukar vi oftast äta vi en tallrik yoghurt / filmjölk / havremjölk med hemmagjord musli till, och jag stör på nötter, frön och torkad frukt så som jag känner för.

Jag dricker alltid en stor kopp ekologiskt örtte till min frukost.

Ibland blir det ett kokt ägg eller scramled eggs på en hård smörgås.

På helgen lyxar vi till det med en chiapudding eller en pannkaksfrukost.

Idag testade jag att göra gröt, något som vi inte brukar äta till frukost. Det var verkligen gott! Och vilken grund för magen att starta med detta. Receptet kommer från boken jag nämnde ovan. Jag vill dela det med er.

Kapha gröt för magen.RECEPT KAPHAGRÖT FÖR MAGEN

3-4 portioner

4 msk ekologiskt helt bovete
1 msk ekologiska solrosfrön
1 msk ekologiskt råris
3 msk ekologiska hirs flingor
4 msk ekologiska hela linfrön
6 ekologiska katrinplommon
1/2 dl ekologiska russin
1 tsk malen ekologisk ingefära
1 kryddmått malen ekologisk kardemumma
1 tsk malen ekologisk kanel
3 dl vatten.

Gröten görs i ordning kvällen innan den ska ätas så allt ligger i blöt över natten.

Börja med att skölja bovetet noga. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och rör om. Täck över och låt stå i kylen över natten. På morgonen värmer du gröten. OBS: Den ska inte koka, bara värmas så att den ryker.

Servera med mjölk / havremjölk och tunt skivat äpple.

Det här är vad som behövs till gröten. Helt bovete, solrosfrön, råris, hirsflingor, hela linfrön, katrinplommon, russin, malen ingefära, malen kardemumma och malen kanel. Samt vatten. 

Blanda alla ingredienser i en skål på kvällen. Täck över och förvara den i kylen över natten. Jag använde bees wrap istället för plastfolie. Men en tallrik över går också lika bra.


Ät och njut av en värmande ljuvligt doftande gröt på morgonen som mättar riktigt bra.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.