Studiebesök hos Kungen av Ekologiskt!

För en knapp vecka sedan fick jag förmånen att åka på ett studiebesök till Kung Markatta. Jag har alltid vetat att företaget ligger i Örebro men aldrig varit där. Jag älskar deras varor och av en ren tillfällighet så visade det sig att en av dem som jag tränat yoga med varje vecka i flera år jobbar på Kung Markatta. Jag tog genast tillfället i akt och frågade om jag kunde få komma och titta närmare på hur de jobbar, och det fick jag.

Jag är så tacksam och glad att jag fick komma och titta hur detta företag vuxit fram och nu är stort och mycket framgångsrikt. Så sent som för bara någon vecka sedan vann de pris som Årets Företagare i Örebro.

Det hela började i början av 80-talet, med att ägaren av företaget själv ville äta bra och näringsriktig mat. Han reste mycket och tog hem mat som inte fanns att köpa i Sverige. Men ofta var han tvungen att ta hem stora mängder som han inte själv kunde äta upp, så han började sälja till vänner och bekanta. Så föddes tanken att starta ett företag, och det var då som Kung Markatta blev till. Nu växer företaget så det knakar. Tack vare den ökade efterfrågan på ekologisk mat och eftersom deras varor håller en sån fantastisk kvalitet så fortsätter företaget att växa i en rasande fart.

De är få företag som jag skulle kunna tänka mig att göra reklam för här på bloggen, men Kung Markatta är ett av dessa få undantag. Deras varor är precis det som jag vill fylla min varukorg med när jag är och handlar mat. De har mycket hög kvalitet och det viktigaste av allt, de säljer endast ekologiska produkter.


I detta natursköna landskap ligger Kung Markatta.


Jag fick bland annat vara med och se hur förpackningen av Kung Markattas solrosfrön gick till. Solrosfröna importeras i stora säckar och läggs sedan i en gigantisk tratt.


Här ser man säckarna, alla fyllda med ekologiska solrosfrön.


Nu är processen igång och fröna går igenom en "trappa" där de vägs upp för att så småningom hamna i förpackningen som de ska säljas vidare i.
Påsarna ligger sammansatta med varandra och åker upp på ett band.


En etikett som talar om vad påsen innehåller samt datumstämpel kommer på och sedan rasar den exakta mängden frön ned i påse efter påse.


En maskin stänger påsarna och limmar igen högst upp. Sedan delas varje påse och granskas sedan av en person så att allt ser rätt ut, att etiketten sitter på som den ska, och att påsen inte skadats på något sätt under proceduren. Sedan kontrollvägs den igen och packas i kartonger som sedan säljs vidare till butikerna. 


Hejdå Kung Markatta. Vi ses ute i butikerna. Fortsätt att hålla den kvalitet ni gör så kommer ni att bli hur stora som helst. Tack för att ni förser mig och hela Sverige med riktigt bra mat!


Några av de varor som jag brukar köpa från Kung Markatta är kokosolja, kakao, linser, solrosfrön, pumpafrön, kokosflingor, grönsaksbuljong, kokossocker, hasselnötssmör, tahini, blåbärspulver, lingonpulver, mandelmjöl, lönnsirap, kokosmjölk och kokosgrädde, popcorn, sesamolja, äppelcidervinäger, linfröolja, olivolja och rapsolja, chilisås, vaniljpulver, gourmetknäcke och deras örtsalt som jag älskar att ha på mina smörgåsar.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. I love sunflower and pumpkin seeds. Recently, I started to add them to my salad. I roast a hand full of seeds, add them to my lettuce, tomatoes, cucumber, and sometimes avocado. It's delicious and filling.

    SvaraRadera
  2. I love sunflower and pumpkin seeds. Recently, I started to add them to my salad. I roast a hand full of seeds, add them to my lettuce, tomatoes, cucumber, and sometimes avocado. It's delicious and filling.

    SvaraRadera
  3. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.