3. KEMIKALIEBANTA MATEN

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten


Välkommen till del 3 i serien om hur man som förälder och förskola kan kemikaliebanta runt våra barn för att minska ned på skadliga kemikalier som kan påverka deras hälsa och utveckling på ett negativt sätt. Del 1 handlade om lekrummet, del 2 handlade om köket, och nu har vi alltså kommit till maten.

Något som jag reflekterat mycket över sista åren, särskilt sedan jag fick barn, är att samhället är uppbyggt på ett sätt där allt ska gå fort och vara enkelt. Det gäller även maten vi äter. Det ska gå fort och det ska vara enkelt att få i oss mat, nästan som ett nödvändigt ont men som vi inte riktigt har tid med. Vi köper mer och mer processad mat och snabbmat, och när vi lagar mat själva så är kriteriet ofta att det måste gå fort. För tiden vill liksom inte riktigt räcka till. Men, jag börjar mer och mer tro att vi tänker helt fel där. Trots att vi gjort alla dessa förändringar för att spara tid så upplever vi inte att vi hinner med mer. Tvärtom är vi mer stressade än aldrig förr. Jag tror att maten måste och behöver få ta tid. Maten är det som bygger oss. Det vi stoppar i våra magar är det som ger oss vår hälsa eller ohälsa. Inte direkt, men efter år av stress och dålig mat så kommer ohälsa som ett brev på posten.

Jag tror istället att vi behöver dra NED på farten. Låta saker få ta tid. Att låta matlagningen få bli en upplevelse i full närvaro med det man gör. Inte ett nödvändigt ont. Låt maten få ta tid. Laga från grunden och satsa på bra råvaror. Låt barnen vara med i köket när de vill och klarar av det. Du vinner inte bara mycket bättre mat som kroppen stärks av, du får dessutom tid tillsammans med dina barn. Det här är lättare sagt än gjort vissa dagar, jag vet, men jag tror att det är dit vi ska sträva.

Om maten vi äter är besprutad med bekämpningsmedel och har diverse tillsatser som t ex färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel så innebär det att vi även får dessa ämnen i vår kropp när vi äter. 


- Välj ekologiska råvaror i så stor utsträckning som det bara går. Allra viktigast gäller det frukt och grönsaker eftersom rester av bekämpningsmedel från odlingen ofta finns kvar på eller i frukten på de icke ekologiska matvarorna. De flesta kemikalierna får vi i oss via maten, så genom att välja ekologiskt så har du gjort ett stort och mycket viktigt steg mot ett giftfriare liv. När du väljer ekologiskt gör du dessutom en jättetjänst för vår miljö eftersom du då bidrar till att giftiga bekämpningsmedel inte sprids i vår natur.


Undvik halvfabrikat och processad mat så mycket det går. Laga maten från grunden istället. Ibland hamnar vår familj i vad vi kallar för "korv-träsket". Det blir då mycket korv och färdigköpta köttbullar som går snabbt att laga och som barnen gärna äter. Det kan vara okej ibland tycker jag då småbarnsföräldrar har enormt mycket press på sig att göra rätt i smått och stort för att ge sina barn det bästa. Men blir det till mer regel än undantag att äta denna processade och näringsfattiga mat så blir det inte bra, och vi behöver då hitta hitta vägar tillbaka till en bättre matlagning. För korven och de färdiga köttbullarna hamnar på tallriken när orken ligger på minus och fantasin är låg vad man ska laga för mat. Men med sådan mat blir vi bara ännu tröttare och mer orkeslösa, och det blir lätt en ond spiral. Genom att välja rena råvaror som är fulla av näring som kroppen behöver, med naturliga smaker som smakar gott på riktigt och som är befriad från tillsatser så kommer energin åter. Har du svårt att hitta inspirationen? Lite längre ned ger jag tips på en kokbok som hjälpt vår familj många gånger när fantasin tryter. Vill du lära dig mer om hur maten påverkar vår kropp och vår hälsa? Boktips kommer längre ned.


- Undvik kött i så stor utsträckning som möjligt. Vi äter alldeles för mycket kött och varken kroppen eller miljön mår bra av detta. Här kan du läsa mer om detta. Ett sätt att minska sin köttkonsumtion är att börja med "köttfri måndag" t ex. De gånger du äter kött så välj alltid ekologiskt eller naturbeteskött. Genom att dra ned rejält på köttkonsumtionen så har du mer pengar över som kan användas för att köpa ekologiska grönsaker och frukter, bönor och linser.


Undvik fet fisk från Östersjön. Kemikalier har ansamlats i fisken som vi annars äter och får i oss. Det är svårt det här med fisk. Många miljögifter ansamlas först i mikroorganismer i haven, som äts av plankton, som äts av småfiskar, som äts av större fiskar, som äts av oss människor. Fisk som egentligen är något väldigt nyttigt för oss har numera blivit en källa till att vi får i oss höga halter miljögifter. Detta är väldigt sorglig fakta som visar hur viktigt det är att vi börjar leva mer miljömedvetet. Det slår nämligen alltid tillbaka på mänskligheten om vi struntar i detta, om inte förr så senare.


Undvik att köpa mat i konservburkar och tuber av metall (Kaviar, Tomatpuré på tub mm). Plastbeläggningen som finns på insidan av dessa burkar och tuber innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Mat är den huvudsakliga källan till att vi har Bisfenol A i våra kroppar, och mat ur konservburkar är en av de tre största källorna. Välj tetra och glas istället, eller fryst mat.


Spola lite extra med kallvatten innan du tar vatten för att dricka eller till maten. Studier har visat att var tredje vattenblandare släpper ifrån sig bly. Bly är en tungmetall och påverkar bland annat barnens utveckling av hjärnan. Använd alltid kallvatten och spola i kranen några sekunder extra så att nytt färskt vatten alltid används och inte det som stått stilla i kranen och samlat på sig bly. Särskilt viktigt är detta på morgonen när vattnet stått stilla över natten. Låt vattnet rinna i 20-30 sekunder på morgonen innan du tar för att dricka från det. Under dagen räcker det med 10-15 sekunder.


- Boktips: 

* Mera Vego - mat för hela familjen, av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Denna kokbok är välanvänd hemma hos oss och har hjälpt mig att laga mer vegetarisk mat. Recepten är väldigt goda och uppskattas av såväl stora som små hemma hos oss. Aldrig tidigare har jag haft en kokbok som jag gillar så skarpt som denna. 

* Eat Clean - Mer näring och mindre skräp i maten, av Kristina Andersson. Denna bok beskriver på ett enkelt sätt hur maten vi äter påverkar oss och vår hälsa. Även om jag inte håller med författaren om allt hon skriver så är huvudpoängen att vi mår bra av att äta mer rena råvaror, mycket frukt och grönt något som jag tror att vi alla kan bli bättre på. Matar vi kroppen med processad mat som är väldigt näringsfattig, men desto mer kaloririk, så innebär det att vår kropp inte kan fungera optimalt och sjukdom blir till slut ett faktum. 


Välj alltid ekologisk frukt och grönt. Även te, kaffe, potatis och mejeriprodukter är viktigt att välja ekologiskt. Maten behöver inte bli dyrare för att vi handlar ekologiskt om vi drar ned på köttkonsumtionen.


Vindruvorna är extremt besprutade och därför extra viktigt att endast välja ekologiska. Finns inte ekologiska att tillgå, så avstå hellre. Det gäller förstås även vin och russin.


Nötter och torkade frukter är mättande, näringsrikt och gott. Här tillsammans med en skål naturell yoghurt eller filmjölk. Undvik smaksatt yoghurt som ofta är full av både socker och tillsatser. En yoghurt med jordgubbssmak innehåller ofta syntetisk smak och lite eller till och med inga riktiga jordgubbar. Dessutom en hel massa tillsatt socker.


Boktips för den som vill inspireras till bra vegetarisk mat som smakar gott för både små och stora: Mera Vego - Mat för hela familjen, av Sara Ask och Lisa Björbo. Denna bok används flera gånger i veckan hemma hos oss!

Boktips: Denna bok handlar om hur maten vi äter antingen kan stärka oss eller leda oss mot ohälsa, beroende på vad vi väljer att stoppa i oss. Allt handlar om att välja bra råvaror. Eat Clean - Mer näring och mindre skräp i maten, av Kristina Andersson. 


Ekologisk honung är ett exempel på ett fantastiskt livsmedel som har massvis av stärkande egenskaper för vår kropp. Välj gärna lokalproducerad honung så hjälper detta om du lider av pollenallergi. Hemma hos oss äter vi alla en tesked honung vid frukosten. Observera att barn under 1 år inte ska äta honung. 


Ekologisk kallpressad kokosolja. Ett annat livsmedel som har enorma hälsofördelar. Det går bra att steka i, att använda istället för smör när man bakar, eller när man dricker guldmjölk (här kan du läsa om det). Kokosolja fungerar även utmärkt att smörja in kroppen med efter duschen eller som sminkborttagning. Eller använd kokosoljan för oilpulling, som ger vitare tänder och ett friskare tandkött (här har jag skrivit om det). Användningsområdena är många för detta fantastiska livsmedel. 


Ekologiska chiafrön. Lika vackra som nyttiga. De innehåller massor med omega-3. De stärker magen och tarmen och kan sänka kolesterolet. De är rika på protein vilket gör att de mättar väldigt bra. Goda att göra chiapudding på (se recept lite längre ned i detta inlägg), strö över filtallriken, blanda ned i smoothies, eller i frukostgröten.


Smoothies eller juicer som gjorts av färska frukter, grönsaker och bär. En riktig energikick. Här är en juice som jag gjort i råsaftcentrifugen på rödbeta, äpple, apelsin och ingefära, kryddad med lite kardemumma. Alla ingredienser är ekologiska. 


Smoothie gjord på 65 gram spenat, 1/2 avokado, 1 msk riven ingefära, 1 banan, 1 matsked linfrön och 5 dl äppeljuice. 100% ekologisk. Kryddad med lite oraffinerat havssalt. 



Torkade ekologiska frukter och nötter. Perfekta att använda till mellanmålet eller i matlagningen. Torkade plommon, torkade aprikoser, sötmandlar, hasselnötter, russin, sesamfrön, jordnötter, kokosflingor, torkade tranbär, torkade dadlar, cashewnötter, solrosfrön och pumpafrön är några exempel på detta. Välj alltid ekologiskt.




Recept chiapudding 4 port:

2 1/2 dl mandelmjölk
2 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk honung eller lönnsirap
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk oraffinerat havssalt
0,75 dl chiafrön

Servera med t ex jordgubbar, hallon eller blåbär (225 gram) eller blanda direkt i puddingen.

Blanda alla ingredienser (förutom eventuellt bären om man vill toppa med dem istället) och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Njut till frukost dagen efter. 


Torkad mango och torkade bananskivor. 



Granatäpple. Så gott och så nyttigt. Tänk på att välja ekologiskt då granatäpple annars är en frukt som är hårt besprutad.


Hemmagjord musli. Här finns receptet som är vansinnigt gott!


Te är ett sådan vara som det är bra att alltid välja ekologiskt. Numera finns ett stort utbud även i hos de stora matvarukedjorna. 


D-vitamin är något som vi behöver extra av, som bor på denna mörka del av jordklotet, med långa mörka vintrar. Dessa droppar från Holistics använder vi i vår familj, både barn och vuxna. 2 droppar/dag till barnen och 4 droppar/dag till vuxna. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti tar vi ett uppehåll då solens strålar ger oss det D-vitamin som vi behöver. 


NÄR DU HANDLAR MATEN:

För att dra ned på plasten, använd tygpåsar när du handlar din mat. Det blir inte bara billigare utan ett mycket miljösmartare val. Dessa påsar har jag köpt på Coop och de är både Oeko-Tex-märkta och Fairtrade.  


Även frukten handlas i nätpåse i ekologisk Gots-märkt bomull. Dessa har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, men de finns även att beställas t ex på Lapland Eco Store


Fruktpåse finns även i bomullstyg. Att ha dessa i sin handväska gör att de alltid är med när man handlar sin frukt. Ett utmärkt sätt att dra ned rejält på sin plastkonsumtion.


NÅGRA BRA MILJÖMÄRKNINGAR ATT HÅLLA UTKIK EFTER NÄR DU HANDLAR DIN MAT: 

Miljömärkningen KRAV. Märket visar att en vara är ekologisk med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.


Miljömärkningen EU-lövet. Märkning på ekologiska produkter, främst livsmedel. Inte lika stränga regler som KRAV, men ändå ett bra val.




Miljömärkningen MSC för ett hållbart fiske. Titta efter denna då du köper fisk.




Mer tips och idéer på kemikaliebantade recept kommer inom en snar framtid här på bloggen. Håll utkik. 

Nästa del i serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG kommer att handla om kläder och tvätten. Nästa fredag, den 29 maj publiceras den delen.


1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

  1. Ännu ett bra inlägg, tror jag ska skaffa en fruktpåse. Smart sätt att minska antalet plastpåsar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Caroline! Vad roligt att du gillar det jag skriver om. Ja, att ersätta de små påsarna som man plockar frukt i lösvikt med mot en i tyg eller nät är verkligen toppen. Ibland händer det att expediten i affären tittar frågande på mig och jag får förklara att jag hade med egen påse till frukten och får nästan alltid till svar "Det var smart, tänk om fler tänkte så". Påsen är så liten också så den tar verkligen ingen plats i handväskan och får alltid följa med mig. Hoppas att du också ska gilla denna lösning för att minska på plasten. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  2. Har nyligen hittat din blogg och läser den med stora ögon, särskilt dina fredagskväll. Mitt yngsta barnbarn, en liten kille som snart är 3 år och troligen autistisk, utredning ska snart påbörjas och han har haft turen att redan fått en specialpedagog på sitt dagis samt att det finns en förskollärare som har arbetat 15 år med barn med olika funktioner. Nu undrar jag om du har synpunkter angående autism vad gäller mat, har läst några artiklar angående Paleo att det ev skulle kunna förbättra tillståndet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa. Tack för att du skriver och delar med dig av dina undringar kring ditt barnbarn. Jag har funderat en hel del kring det du skrev. Jag känner att jag inte har rätt kunskap eller erfarenhet kring autsim, eller barn med autism, därför har jag svårt att uttala mig om detta. Det jag tänker är dock att sunda matvanor, där maten är så näringsrik som möjligt är bra för att både kropp och sinne ska få de bästa förutsättningarna att fungera optimalt. Genom att äta en kost som består av mycket rena råvaror utan tillsatser eller kemikalier, dvs ekologiskt och massor med frukt, grönt, nötter mm och med så lite processad färdigmat som möjligt, är något som ger en bra bas för god utveckling. Jag önskar dig och ditt lilla barnbarn all lycka till. Varma hälsningar /Sara

      Radera
  3. Fredagsinlägg skulle det vara, inte fredagskväll, ursäkta

    SvaraRadera
  4. Tack Sara för att du svarar, förstår att det är svårt att ge råd, inte ens läkarvetenskapen klarar det.

    SvaraRadera
  5. Hej Sara!
    Tack för din blogg! Den är sjukt bra! Jag har en fråga, hur förvarar du mat i frysen (t.ex. grönsaker)? Är det också glasburkar eller låter du dem ligga i plastpåsarna man köper dem i? Vad använder du istället för plastpåsar? Jag tänker eftersom du använder klädnypor i trä istället för vanliga påsklämmor i plast, vad är det du använder dem till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Om vi fryser in mat så använder jag matlådor i glas (köpta på Ikea) samt i rostfritt stål som jag hittat på diverse loppisar, men de finns även att köpa nya på Clas Ohlson t ex. De finns med på bild i ett inlägg som jag skrev för inte så länge sedan som heter "Plastbanta köket - så kommer du igång". När vi köper frysta grönsaker så brukar jag låta dem ligga kvar i de förpackningar de säljs i, men det går givetvis även att föra över till t ex matlådorna jag refererade till ovan eller urdiskade glasburkar. Jag använder fortfarande plastpåsar när jag fryser in bröd då jag inte hittat någon bra lösning för detta. Jag vet att vissa fryser in bröd inrullat i linnehanddukar men hållbarheten blir mycket kortare och bröden blir torra fortare på detta sätt. Det finns plastfria "plastpåsar" på Clas Ohlson som inte innehåller någon plast utan är baserade på majsstärkelse. De heter Freezer bags och finns i 3 och 5 liter har jag för mig. Dessa är också ett bra alternativ till vanliga plastpåsar. Jag försöker att inte bli nitisk utan använder ibland plast när det känns som bästa alternativet, som med bröd. Det är bland annat till detta som jag använder mina klädnypor i trä istället för påsklämmor i plast. Hoppas att det gav dig några svar. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Tack för svar och tips :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.