2. KEMIKALIEBANTA KÖKET

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten

Välkommen till del 2 i serien om hur du som förälder och förskolepersonal kan kemikaliebanta runt våra barn. Förra gången handlade det om lekrummet, ett stort och omfattande område (här kan du läsa det). Nästa stora område som jag tycker är ett av de viktigaste, är att kemikaliebanta i köket. Anledningen till att det är ett viktigt område är för att många hormonstörande ämnen släpper i mycket högre grad när de blir upphettade, som vid matlagning. Vissa kemikalier släpper också i mycket högre grad när de kommer i kontakt med fett. De hamnar då i maten som vi äter och därmed får vi kemikalierna rätt in i våra kroppar. 

Generellt kan man säga att man ska undvika plast i köket. Det gäller allt från skålar, bakbunkar, stekspadar och slevar mm. 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen när de kommer i kontakt med värme. Plast i melamin, PVC och svarta köksredskap tillhör de material som släpper mest kemikalier. Byt ut plasten och ersätt med produkter i rostfritt stål, glas, porslin eller trä.


Några saker som bör bytas ut:


Byt ut tallrikar, muggar och tillbringare av plast. Dessa är ofta gjorda av plasten polykarbonat (PC). I denna plast finns Bisfenol A som man vet är hormonstörande. Mat och plast hör inte ihop av två anledningar. Den ena är att plast läcker hormonstörande kemikalier när det blir varmt eller hettas upp. Men även fett gör att dessa ämnen släpper lättare från sina produkter. Därför ska plast helt undvikas på dessa produkter som vi äter och dricker ifrån. Ersätt plastvarianter med motsvarande i rostfritt stål, glas eller porslin. Detta gäller även för de allra minsta barnen.


- Byt ut vattenkokaren i plast. Här handlar det om mycket höga temperaturer och alltså är det direkt olämpligt att koka vatten i en kanna gjord av plast. Använd en vattenkokare i rostfritt stål eller glas istället. Här får man se upp för flera modeller i rostfritt och i glas har fortfarande plastdetaljer inuti, som t ex silen som sitter på insidan är ofta ändå i plast. Men det finns helt plastfria, t ex denna från ICA. Har man induktionshäll går det snabbast att koka upp vatten på spisen och en vattenkokare behövs inte alls.


Vattenkokare som är helt i rostfritt stål invändigt. Utsidan har plastdetaljer, men dessa kommer aldrig i kontakt med vattnet som kokas. Finns att köpa på ICA.


Byt ut stekpannor och kokkärl, bakformar mm med så kallad non-stickbeläggning (teflon). De innehåller så kallade perfluorerade ämnen / högfluorerade ämnen som är giftiga. Ämnena är oerhört svårnedbrytbara och när stekpannan i teflon blir repig i botten släpper små rester från materialet och hamnar i maten vi stekt och vi äter upp dem tillsammans med maten och får dem i vår kropp. Där stannar ämnena kvar kroppen för resten av livet. Men det största problemet är att dessa ämnen är extremt svårnedbrytbara i naturen. Det är en stor miljöfara och det är huvudanledningen varför detta material bör undvikas. Använd stekpannor av gjutjärn och rostfritt stål istället.

Perfluorerade ämnen har skapats för att de är fenomenala på att stöta bort fett och smuts. De finns även i ytterkläder och skor som är vattenavvisande, som t ex Goretex. Men även i pappret runt hamburgaren som vi köper på hamburgerrestaurangen och på många bakplåtspapper.


- Välj bakplåtspapper som är Svanen-märkta, för då finns inte dessa högfluorerade ämnen i papperet. Det bästa är att smöra en plåt istället, men när bakplåtspapper behövs så väl alltid ett Svanen-märkt, t ex detta.


Stekpannor i gjutgärn och rostfritt stål är giftfria varianter. Undvik stekpannor med så kallad non-stick-beläggning (teflon). 


- Byt ut stekspadar och slevar i plast. Ersätt med redskap i rostfritt stål eller trä. Eftersom teflon-stekpannan inte heller bör vara kvar i köket, så går det alldeles utmärkt med stekspade i rostfritt stål, t ex denna från Ikea är en storfavorit hemma hos oss.


Våran kaotiska låda med köksredskap. Men det är i alla fall giftfritt!


- Byt ut skålar och kärl i plast. Ersätt dem med motsvarande varianter i rostfritt stål, glas eller porslin. Det går att fynda jättefina bunkar i rostfritt stål att köpa på de flesta second hand och loppisar för en billig peng, men även på bland annat Clas Ohlson. Min erfarenhet är att de bunkar i rostfritt stål som har en liten kant högst upp på ca en cm är de i absolut bäst kvalitet. En sån bunke håller i flera generationer.


Här är de bakbunkar / vispskålar som vi har hemma och som täcker alla våra behov vid matlagning och bakning. Det är skålar som är 1,5 liter, 3, 4 och 6 liter. Just den här modellen med den lilla kanten runt om är de med allra bäst kvalitet tycker jag. Skålarna har jag köpt på loppisar, men också på Clas Ohlson och Lapland Eco Store. Allra bäst är de förstås att köpa second hand, och eftersom de är så tåliga så funkar det utmärkt att köpa dem second hand. Det blir dessutom mycket billigare för plånboken och är ett mycket bättre val för miljön.


- Byt ut skärbrädor i plast. Ersätt med skärbrädor i trä. Dessa är dessutom mer hygieniska än plast.


Skärbrädor i trä är både mer hygieniskt än de i plast, och du slipper hormonstörande ämnen som läcker över till maten. Olja in dina skärbrädor för att hålla dem fina och förlänga deras livslängd. 


Skärbrädor och redskap i trä behöver oljas in för att hålla sig fina. En vanlig matolja som rapsolja eller olivolja funkar utmärkt. Vi använder ofta linfröolja för den ger en så vacker lyster till träet. FSC är en miljömärkning för trä som är bra att leta efter när du köper trävaror. 


- Använd aldrig plastkärl i mikron. Inte ens de som rekommenderas för detta. Återigen, värme och plast hör inte ihop. Det finns ingen forskning ännu där man kunnat bevisa att kemikalier från plast inte läcker. Fram tills det finns måste vi tillämpa försiktighetsprincipen och förlita oss på den kunskap vi har idag att kemikalier faktiskt släpper från plast och allra helst i kombination med att plasten blir varm.


- Byt ut matlådorna i plast mot motsvarande i glas eller rostfritt stål. Det finns numera att köpa bra matlådor i glas på till exempel Ikea. Dessa har vi hemma hos oss. Nackdelen är att locken är i plast, men där har vi resonerat så att maten aldrig behöver komma i kontakt med locket. Det är svårt att hitta matlådor som sluter helt tätt utan plastlock. Vill man ha helt giftfritt så är de gammaldags matlådorna i rostfritt stål ett bra alternativ. De finns bland annat att köpa på Clas Ohlson. Nackdelen med dem är att de inte går att värma i mikrovågsugn. Det gamla husmorsknepet att lägga en tallrik över maten som lock när den förvaras i kylskåpet funkar också alldeles ypperligt.


Dessa matlådor i glas från Ikea använder vi. Glaset tål både att användas i ugnen och att diskas i diskmaskin. 


- Byt ut nappflaskor till baby och barn i plast. Välj istället nappflaska i glas eller rostfritt stål. Återigen, värme + plast är en dålig kombination. Ju mindre barn desto viktigare att skydda mot hormonstörande ämnen. Ett litet barn är mycket mer sårbart än en färdigutvecklad vuxen person. Bisfenol A är numera förbjudet i nappflaskor, men ersätts ofta med en annan bisfenol som förmodligen är lika skadlig. Så rensa ut alla nappflaskor i plast!


- Se upp med produkter som är tillverkade av återvunnen plast. De kan i princip innehålla vad som helst i plastväg och bör därför undvikas eftersom man inte vet vilka kemikalier som gömmer sig i dessa produkter.


- Använd inte behållare och flaskor i plast som förvaring av mat och dryck. En gammal petflaska köpt med mineralvatten eller liknande i, är inte gjord för att återanvändas igen. En glasslåda i plast är inte gjord för att förvara mat i. Lämna dessa till plaståtervinningen och använd istället flaskor och behållare i glas eller rostfritt stål när du vill förvara mat eller dryck.


- Byt ut kökshandskar i vinyl. I storkök används ofta kökshandskar. Vinylhandskar är tyvärr mycket vanligt. Vinyl är samma sak som PVC, d.v.s en av de värsta plasterna. Så mycket som 50% av handskens vikt består ofta av hormonstörande ftalater. Dessa släpper lätt från handsken till den som bär dem, men också till maten som man hanterar och som barnen sedan äter. Det finns de som marknadsför att deras vinylhandskar är ftalat-fria. Detta är inte sant, alla vinylhandskar även de som beskrivs som ftalatfria innehöll ftalater när man testade dem. Det bästa är att undvika att använda handskar alls, och istället tvätta händerna ofta. När handskar är nödvändigt så använd kökshandskar i polyeten eller nitril.


- Undvik att köpa mat i konservburkar och tuber av metall (Kaviar, Tomatpuré på tub mm). Plastbeläggningen som finns på insidan av dessa burkar och tuber innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Mat är den huvudsakliga källan till att vi har Bisfenol A i våra kroppar, och mat ur konservburkar är en av de tre största källorna. Välj tetra och glas istället, eller fryst mat. Numera har även Kung Markatta börjat med bisfenolfria konservburkar, som istället har ett hölje på insidan i polyester. Dessa burkar är okej och är märkta med en liten röd cirkel på konservburken där det tydligt står att den är bisfenolfri. Här kan du läsa om det.


- Spola lite extra med kallvatten innan du tar vatten för att dricka eller till maten. Studier har visat att var tredje vattenblandare släpper ifrån sig bly. Bly är en tungmetall och påverkar bland annat barnens utveckling av hjärnan. Använd alltid kallvatten och spola i kranen några sekunder extra så att nytt färskt vatten alltid används och inte det som stått stilla i kranen och samlat på sig bly. Särskilt viktigt är detta på morgonen när vattnet stått stilla över natten. Låt vattnet rinna i 20-30 sekunder på morgonen innan du tar för att dricka från det. Under dagen räcker det med 10-15 sekunder.


- Byt ut plastfolien i köket om den är gjord av PVC. Den plastfolie som säljs för hemmabruk är ofta gjord av polyeten vilket anses vara en bättre variant. Men i många storkök och i charken på affären används plastfolie gjord av PVC. Den är mer klibbig. Denna används bland annat till att förpacka viss frukt samt köttfärs när den säljs i affären. Det bästa är att undvika att använda plastfolie, men när det är nödvändigt försäkra dig om att det är plastfolie av polyeten och inte PVC / vinyl. Eller ännu hellre, använd en tallrik eller assiett som lock över mat som förvaras i kylen. Det finns nu även något som kallas bivaxdukar att köpa eller göra själv, som man kan använda istället för plastfolie och aluminiumfolie. Här kan du läsa mer om just plastfolie.


Istället för plastfolie förvarar vi vår ost i en bivaxduk. De går att köpa bland annat på Lapland Eco Store. Dessa vaxdukar är ett plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. De är tillverkade av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. 


- Flytta gärna över mat som förpackas i plast till glasburkar när du kommer hem från mataffären. På så sätt läcker inte kemikalier från plasten ut i maten. Det är dessutom en vackert sätt att förvara maten på.


Flytta gärna över mat som förpackas i plast till behållare och burkar i glas när du kommer hem från mataffären. Det är både bättre ur kemikaliesynpunkt och dessutom mycket vackrare. 


- Minska ned på snabbmat och halvfabrikat. Papperet runt hamburgaren och pizzakartongen innehåller perfluorerade ämnen för att stöta bort fett. Insidan av läskburkar innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Dessutom är denna typ av mat väldigt näringsfattig med mycket tillsatser.


Några fler exempel på hur man kan kemikaliebanta i köket:

Köksredskap och smörknivar i trä och rostfritt stål. Slickepott i giftfri silikon med bambuskaft. 


Smörkniv med träskaft. Så mycket vackrare dessutom än de med plastskaft. Denna har jag ärvt från min farmor så den är närmare åttio år gammal. 


Loppisfynd till vårat plastbantade kök. Bricka, liten skål och matlåda i rostfritt stål samt en plåtburk.


Mera loppisfynd i rostfritt stål till köket.

Att plastbanta köket är inte bara hälsosamt ur giftsynpunkt. Det är även en fröjd för ögat med vackra föremål i naturmaterial. Numera är diskborsten i plast utbytt mot en i trä och kompletterad med kastrullborste och disktvaga för kastruller. Den gamla wettextrasan är utbytt mot en disktrasan i lin som dessutom är mycket mer hygienisk då lin i sig självt har bakteriehämmande egenskaper. En wettextrasa luktar surt på ett kick, men disktrasan i lin håller i många år och körs i tvättmaskin med jämna mellanrum. Vackert om ni frågar mig!


Disktrasor i lin. Numera är det en fröjd att torka av kökbordet och bänkytorna i köket. De här har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, men de finns även att beställa från t ex Jordklok.se.


Bivaxdukarna kan även användas för att förvara bröd i, istället för i en plastpåse. 


Ännu ett användingsområde för bivaxdukarna. Istället för plastfolie för att täcka över mat när den förvaras i kylen.


Det är vackert att förvara maten i glasburkar istället för i de plastförpackningar som de ofta säljs i.


Giftfri förvaring i glasburk istället för i plastförpackningar / plastpåsar som mat ofta förpackas i när de säljs.


I stället för påsklämmor i plast har jag börjat använda gammaldags klädnypor. De finns att köpa t ex här. De funkar utmärkt som påsklämmor. Vi använder också vanliga klädnypor i trä för detta ändamål. 


Matlådor i rostfritt stål.


Citruspress i rostfritt stål. Finns att köpa bland annat här


En blender / mixer går nu också att hitta med tillbringare i glas istället för i plast. Jag har denna som heter Wilfa BL-1200. Det finns dock plast längst ned i botten på den så helt plastfri är den inte.


Vackra näverskålar går att hitta för en billig peng på olika loppisar.


En sak som är bra att kolla efter när du köper saker i rostfritt stål är att de är märkta med antingen 18/8 eller 18/10. Det kollar jag alltid efter när jag köper rostfria saker på loppisar. Då vet jag att det är bra kvalitet.



Missa inte nästa del i serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG. Nästa fredag kommer det att handla om maten i köket. 22 maj kommer det inlägget.

1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)




Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Tack för ännu ett bra inlägg, härligt att få så mycket information serverat i ett inlägg �� nu gäller det bara att försöka efterleva allt också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod ekologiska familjen! Jag tänker att förändring måste få ta tid för att den ska bli varaktig och beständig. Det går inte att byta ut allt på en gång, men med ett tydligt mål och med små steg så når man dit till slut. För mig tog det drygt ett år att göra köket mer kemikaliebantat. Ibland behöver lösningarna inte vara dyra, och mycket går att hitta secondhand. Och som sagt, en tallrik över matresterna i kylen funkar alldeles ypperligt. Lycka till! /Sara

      Radera
  2. Så fina tips! Jag stickar sedan mina egna disktrasor. Välj lin, bomull eller bambu och sticka rätstickning som ger lite "riv". Enkelt, billigt och bra. När trasan är utsliten hamnar den i komposten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket fantastiskt tips, Stina Sjöström! Jag har precis lärt mig att sticka och ska definitivt testa att sticka min egen disktrasa. Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.