Seminariet Operation Giftfri Förskola

Idag var det äntligen dags för seminariet Operation Giftfri Förskola i Örebro. Det var Cecilia Hedfors, sakkunnig på miljögifter, från Naturskyddsföreningen som bjudits in att leda.


Jag och Cecilia Hedfors.


Uppskattningsvis var det mellan 80 - 100 personer som dök upp. De inbjudna var politiker, upphandlingsansvariga, ansvariga för kosten till förskolorna, samt alla förskolechefer.

Jag mötte upp Cecilia på centralstationen i Örebro i morse och tog henne med till lokalen där seminariet skulle hållas. Jag var ganska (läs mycket) nervös eftersom jag skulle hålla ett litet inledningstal till en början.


Det var en solig och varm morgon när jag mötte upp Cecilia på Örebro tågstation.


Jag hade med kamera och fick hjälp av Markus Eklund att filma hela seminariet som var drygt en timme långt. Denna film kommer jag att lägga upp på Youtube inom kort. Jag återkommer så snart den finns tillgänglig.


En halvtimme innan det började bjöd Örebro kommun på fika. Här har det börjat fyllas på i lokalen en stund innan det började.

Här är mitt tal som jag höll:

Jag vill börja med att tacka alla som kommit hit.  Det gör mig SÅ GLAD att se att så många förstått att Operation Giftfri Förskola är ett otroligt viktigt och högst angeläget ämne. Kunskapen om att kemikalier släpper från produkter som vi använder i vår vardag, som till exempel leksaker, är ännu väldigt ny och för de flesta fortfarande ganska okänd.

Därför är viktigt att denna kunskap sprids FORT så att vi kan skapa en miljö för våra barn där de kan vara förskonade från skadliga kemikalier som påverkar deras hälsa och utveckling negativt.

För det är så att det rum i våra hem som har högst andel skadliga kemikalier, det är inte garaget där vi förvarar våra målarburkar. Nej det är i VÅRA BARNS RUM.

Och den plats där högst andel kemikalier finns i dammet, det är på VÅRA FÖRSKOLOR. 

När jag fick veta detta då började jag engagera mig i de här frågorna.

Ja, ni förstår. Det här är så fel, och vi behöver få till en förändring. Snabbt.

En liten kort sammanfattning om varför jag tog initiativet till detta seminarium:

-     Från början ville jag genomföra Operation Giftfri Förskola på mina barns förskola, Eklunda förskola i Sörby. Men när jag ville bjuda in Naturskyddsföreningen att komma och berätta om detta, så fick jag till svar att jag behövde bjuda in ledande politiker, upphandlingsansvariga och alla förskolechefer i kommunen för att de skulle komma.

Plötsligt handlade det inte bara om barnen på vår förskola utan om barnen i hela Örebro kommun. Det här peppade mig bara ännu mer.

För det handlar ju om barnen. De som är vår framtid. Det är klart att vi måste göra detta för dem. Hur ska vi annars kunna se dem i ögonen och säga att vi visste att de här kemikalierna med all sannolikhet var skadliga för dem, men vi lät dem ändå utsättas för detta trots att vi kunde ha undvikit det?

Örebro har vunnit flera priser som en av Sveriges bästa städer när det handlar om hållbarhet och miljötänk.

Låt oss visa Sverige att vi kan bli BÄST på Operation Giftfri Förskola.

Min dröm är att Örebro Kommun blir en föregångare som genomför Operation Giftfri Förskola och visar Sverige att vi är bäst på detta. Vi har inget att förlora, men allt att vinna på att låta barnen få den giftminimerade förskola som de förtjänar och ska ha!

Under nästan ett års tid har jag jobbat för att detta seminarium skulle bli av och ingen är gladare än jag att vi idag ska få lyssna till Cecilia Hedfors som är ansvarig för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen är den förening som gått i bräschen för de här frågorna och de gör ett helt fantastiskt arbete att sprida kunskaper om kemikalier i barns vardag. Varmt välkommen, Cecilia!!!

 
Cecilia höll ett mycket intressant och lärorikt seminarium om de skadliga kemikalierna i barns vardag och hur man kan undvika dessa. 

Tack Cecilia!


MEN, det gäller att det inte stannar vid fina ord om förändring. Det jag har lärt mig på vägen är att uppföljning är A och O. Det är lätt att lova att man ska giftbanta, men det är oerhört viktigt att följa upp och se att alla steg verkligen tas. Så jag tror att en handlingsplan för detta behövs. Behöver Örebro kommun någon som genomför en inventering av alla förskolorna i kommunen så står jag gärna till förfogande.

Jag är helt övertygad om att alla kommunala förskolor kommer att göra de förändringar som krävs för att våra förskolor ska bli de trygga och säkra miljöer som våra barn har rätt till. Frågan är bara när. Ju snabbare desto bättre. Det är våra barns hälsa som står på spel. 


Uppdatering 23 april:

Här kommer bild på det reportage som tidningen Nerikes Allehanda gjorde i måndags.
Och efter seminariet igår ringde tidningen NA igen och intervjuade mig. Det resulterade i denna artikel i dagens Nerikes Allehanda (23/4 2015)


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Ett riktigt bra tal och vad bra att du fixade denna föreläsning :) Jag försöker få tag på länken om artikeln men får bara tag i webb versionen och den är inte lika bra som den som var i tidningen. Har du kunnat få tag i den?
    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Tack Camilla. :-) Nej, jag har inte sett någon digital version av det som var med i papperstidningen, jag tror inte att det finns. Jag sparade tidningen och fotade själv (de bilderna som ligger uppe i detta inlägg). Ha det gott! /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.