Plastbanta på rätt sätt

I senaste numret av Naturskyddsföreningens tidning Svensk Natur tipsar man om några sätt som man kan minska ned på skadliga kemikalier från plast.




Här kommer några av tipsen:

- Börja med att plastbanta i köket. Byt ut teflonpannan, stekspadar och vattenkokare i plast. Använd inte plastbyttor när du värmer mat i mikrovågsugnen. 

Mina tips: 

MAT OCH PLAST HÖR INTE IHOP. Studier visar att så mycket som 90% av alla komersiella plaster läcker hormonstörande ämnen, särskilt i kontakt med värme. Plast hör därför inte hemma i köket.

* Använd stekpanna i gjutjärn istället (tex Skeppshult eller Ronneby Bruk) eller rostfritt stål, till exempel denna på Ikea.
* Stekspadar finns i rostfritt stål, finns bland annat på Ikea
* En helt plastfri vattenkokare hittar man bland annat på Ica, här hittar du den.
* Värm mat på porslinstallrik och värm dryck i glas istället för plast. Plocka bort kåpan i plast som många lägger över sin tallrik för att det inte ska stänka i mikron och värm istället maten på längre effekt under längre tid så slipper du stänket ändå trots att du inte har en kåpa över maten vid uppvärmning. 

- Undvik konservburkar (de har ett plasthölje på insidan som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A). 

Mina tips: Välj förpackningar i glas eller tetrapack istället. Vill du ändå köpa mat i konservburk så har Kung Markatta sedan årsskiftet bisfenolfria konservburkar. Läs mer om dem här.

Bloggen Kemikaliesmart.se har även startat "Bisfenol-Guiden" där man kan se olika produkter om de innehåller Bisfenol eller inte. Denna guide bara växer och växer tack vare engagerade konsumenter som skriver till tillverkarna och frågar. Riktigt bra initiativ och en bra källa att gå till om man undrar om en speciell produkt. 

- Undvik fleecekläder då detta är en stor miljöbov. Vid tvätt släpper fleece ifrån sig tusentals mikroplastbitar som passerar reningsverken och går ut i våra hav där de misstas för att mat av fiskar och smådjur. Fibrerna är bärare av miljögifter som på så sätt kommer in i näringskedjan. 

Vill du läsa mer om fleece, läs mitt tidigare inlägg om det här

- Undvik plast som är mjukare än Lego. Undvik plastleksaker som luktar eller känns kladdiga. 

Mina tips: Välj leksaker tillverkade inom Europa då de har striktare lagstiftning och som är CE-märkt och tillverkade efter 2013 då lagstiftningen skärptes. Då är chansen mindre för skadliga kemikalier även om min rekommendation är att undvika plast helt så mycket som det bara går. Släng gamla leksaker i plast.

- Ha inte elektroniska produkter i sovrummet och låt inte barn leka med elektroniska produkter som mobiltelefon mm, då dessa innehåller flamskyddsmedel. När elektronik blir varm så avdunstar dessa kemikalier och hamnar på händerna om man tar på dem samt i dammet i rummet där de finns. 

Mina tips: Låt barnen alltid tvätta sina händer efter att de hållit i någon elektronisk produkt som till exempel mobiltelefon eller en Ipad. 

- PVC-plast innehåller alltid tillsatsämnen och det är just tillsatsämnena i plast som är skadliga. 

Mina tips: PVC-plast finns bland annat i dockor, plastbollar, vissa regnkläder. Eftersom denna plast är bevisat skadlig så rensa bort dessa saker omgående. Giftfria alternativ är dockor i tyg, till exempel Waldorfdockor (här har jag skrivit om dem), bollar som är gjorda av naturgummi istället för plast samt regnkläder i andra material än PVC. 

- Plastpåsar är inte gjorda av mjukgjord plast. Men det är ytterst viktigt att dessa påsar hamnar i plaståtervinningen så att de inte hamnar i vår natur.

Mina tips: Jag anser att det ändå är bra att minska ned på plasten så mycket som man kan. Ett sätt att undvika plastpåsar är att använda påsar i ekologisk bomull när du handlar mat. Dessa brukar gå att köpa i vanliga matvarubutiker vid kassan. Det finns även små påsar i ekologisk bomull som man kan använda när man plockar frukt från fruktdisken, istället för att använda plastpåsar, till exempel här kan du köpa dessa.

Mer information om problemen med plast kan ni läsa i rapporten: Allt du (inte) vill veta om plast





Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.