Det kom ett brev.



Det kom ett brev igår från Naturskyddsföreningen som jag och hela familjen är medlem i. Bland annat kunde jag läsa:


Våra barn ska inte växa upp med farliga kemikalier i blodet. 

Ett nyfött barn har idag nästan 300 industrikemikalier i sitt blod och konsekvenserna kan vi bara ana oss till. Därför måste barnens miljöer avgiftas. 


Varför är en giftfri förskola så viktig?

De flesta barn spenderar 5 dagar i veckan på förskolan - en plats som är fylld av plastmaterial. PVC-mattor, mjuka plastleksaker, flamskyddade madrasser och plasttallrikar är bara några exempel på saker som kan läcka hormonstörande ämnen som ftalater och Bisfenol A. Ett barn utsätts dessutom inte bara för en kemikalie utan en mängd olika - varje dag. Hur denna cocktail av kemikalier påverkar oss vet ingen, eftersom kemikalierna bara kan undersökas separat. Det handlar om våra barns hälsa och framtid. 

Folkhälsosjukdomar som astma, fetma och försämrad fertilitet har kopplats till hormonstörande kemikalier. Dessa kemikalier finns i våra hem, i möbler, byggmaterial, elektronik mm. Detta kan bland annat äventyra fertiliteten hos både människor och djur. 

Arbetet med att skapa en friskare förskolemiljö är bara ett exempel på Naturskyddsföreningens arbete för en giftfri vardag. 



Fem sätt att avgifta barnens vardag:

1. Välj ekologiskt, minska på köttet. Via maten får vi i oss mycket miljögifter. Välj obesprutad mat och minska på köttet. Kött är en av de stora källorna till Bisfenol A.
2. Undvik plast i kontakt med varm mat. 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen, speciellt i kontakt med värme. Använd glas, porslin, trä och rostfritt stål istället.
3. Rensa bort äldre mjuka leksaker. Äldre mjuka plastleksaker som dockor kan innehålla skadliga mjukgörare. Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.
4. Gammal elektronik är inte leksaker. Gamla mobiltelefoner, tangentbord mm kan innehålla farliga ämnen och ska inte användas som leksaker. Undvik även att ha elektronik som TV, dator eller CD-spelare där barnet sover.
5. Lek mer utomhus. Halten av farliga kemikalier är ofta många gånger högre inomhus, eftersom vi omger oss med så många saker som kan innehålla farliga kemikalier. Se alltså till att vädra ofta och låt barnen leka utomhus så ofta det går. 

Gå gärna in på Naturskyddsforeningen.se/giftfriforskola och läs mer.

Genom att ge en gåva till Naturskyddsföreningen kan de bli ännu starkare i sitt arbete med att avgifta Sveriges förskolor. Gör som jag, bli medlem i Naturskyddsföreningen. De är en helt ideell organisation så de är beroende av gåvor för att kunna göra sitt mycket viktiga jobb. Det går också att lämna en särskild gåva som går just till arbetet med att avgifta våra förskolor. Läs mer på deras hemsida (www.naturskyddsforeningen.se) hur du gör.


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.