Ekologisk giftfri deo

För ett antal månader sedan läste jag en artikel om deodoranter som kom att förändra min syn på denna produkt för alltid. Som de flesta andra vuxna människor hade jag smörjt mina armhålor dagligen med deodorant ända sedan tidiga tonår, utan att reflektera särskilt mycket över vad det var jag smorde mig med. Så länge jag luktade gott och inte luktade svett så var jag nöjd.

Men så kom jag över en artikel som förklarade hur deodoranter fungerar och vad de innehåller. För att ta det från början och så kan man säga att det egentligen finns två olika sorter:

- Deodorant - tar bort lukt och ersätter den med någon annan parfymdoft.

- Antiperspirant - har till uppgift inte bara att lukta gott utan även täppa till porerna i armhålan så att svetten minskas drastiskt eller inte kommer ut alls. Antiperspiranter är vanligast.

Att använda en produkt som stoppar svetten och får dig att lukta gott kan ju tyckas bra och praktiskt, men kroppens eget system bygger på att avfallsprodukter måste kunna transporteras bort och lämna kroppen, bland annat via urin och svett. Att stoppa utflödet av svett får till konsekvens att vi behåller en stor del av de avfallsprodukter som våra kroppar vill bli av med och som naturligt skulle lämna kroppen när vi svettas. Med en antiperspirant så rubbar vi med andra ord kroppens eget reningsverk.

Vi svettas mellan en halv liter svett (om vi är lugna och stilla) till fyra liter per dag (om man arbetar hårt, stressar o.s.v). Vätskan i sig luktar ingenting, utan det är när bakterier som trivs i fukten bryter ned vissa ämnen som det börjar lukta svett.


VAD INNEHÅLLER EN VANLIG DEODORANT?

En vanlig deodorant / antiperspirant innehåller mellan fyra till fem olika huvudingredienser (information hämtad från boken Badskumt av Katarina Johansson):

- Doftämnen eller parfymer som tillsätts för att dölja och lägga sig över svettlukten. Ofta är det ganska stora mängder parfym. Som jag berättat tidigare så är parfym starkt allergiframkallande. I parfym finns det allt som oftast ftalater, samma mjukgörare som finns i plast och som är hormonstörande. Huden i armhålan är extra tunn vilket gör att kroppen extra lätt tar upp dessa ämnen.

- Något som dödar bakterierna. Triclosan och silver är två varianter. Triclosan är antibakteriellt, och det kan ju låta ganska bra. Men för några år sedan kom larmrapporter om att det gör bakterier resistenta. Efter det så talar man tyst om att Triclosan fortfarande ofta finns i både deodoranter, tandkrämer och acne-produkter. Kolla innehållsförteckningen på dina produkter. Förutom att det riskerar att göra bakterierna resistenta så är de MYCKET giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön då det inte bryts ned. Fiskarna får i sig det, vi äter dem och får de i våra kroppar, och man har även hittat ämnet i nyfödda bebisars blod. Detsamma gäller för silver.

- Något som binder lukten och som man kan blanda alltsammans med. Alkohol är vanligast. Men alkohol är starkt uttorkande så då behövs även den fjärde ingrediensen, dvs

- Något återfuktande, till exempel Siloxaner. Det är en oljig vätska som känns skön när den smörjs på huden. Siloxaner används i enormt stora kvantiteter i skönhetsprodukter, så förutom i deodoranter används det bland annat i hudkrämer, balsam och solkrämer, även de riktade till barn. Siloxaner är bioackumulerbara och lagras i djurens fettvävnader, och koncentrationen blir högre ju högre upp i näringskedjan man kommer. Liksom Triclosan och Silver är den mycket giftig för vattenlevande organismer och misstänks även vara cancerframkallande. Men siloxaner hamnar inte bara i vattnet, utan det mesta avdunstar från huden och sprider sig i luften runt omkring oss.

En antiperspirant innehåller även:

- Något som förhindrar svetten att komma upp från svettkörtlarna. Det är ofta olika aluminiumföreningar som fungerar genom att de täpper till porerna. Förutom att aluminium kommer in i våra kroppar genom den tunna huden i armhålan, så kan det även täppa till porerna så effektivt att svettkörtlarna inflammeras och ger eksem och klåda.


När allt detta blev klart för mig ville jag direkt prova andra alternativ till deodorant. Jag började med att göra min egen. Det är både enkelt och billigt.


RECEPT PÅ EGENGJORD EKOLOGISK DEODORANT

1 msk ekologiskt bikarbonat (1 tsk om du har känslig hud)
1-2 msk ekologiskt potatismjöl eller majsstärkelse
1 msk ekologisk kallpressad kokosolja

Blanda allt i en skål och arbeta ihop till en vit massa med hjälp av en sked. Förvara i glasburk i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Ta en spatel och ta en liten klick för varje armhåla. Smörj försiktigt så det täcker hela armhålan. Bikarbonat kan vara ganska frätande så använd mjuka rörelser när du smörjer in armhålan så det inte skaver.

För mig blev den hemmagjorda deodoranten för stark. Jag fick nästan som brännande sår under armarna efter några veckor. Jag vet dock att många använder sig av denna och det funkar utmärkt för dem så man får prova sig fram. Ett alternativ är att börja med att använda den mindre mängden bikarbonat första gången man gör sin egen deo och bara använda en tesked. Men att gå tillbaka till vanlig deodorant / antiperspirant var inte ett alternativ för mig när jag visste vad vanlig antiperspirant innehåller, utan jag fick leta vidare efter bättre alternativ.

Nästa variant som jag provade var en deo-tvål från Lush. Tyvärr tyckte jag inte att den fungerade för mig då jag upplevde att jag luktade svett ändå efter en tids användning. Den var helt enkelt inte tillräckligt effektiv för mig. Så jag letade vidare. Men även med denna vet jag många som använder Lush deotvål och den funkar jättebra för vissa.

Deo-tvålen från Lush.

Jag fick höra talas om en ekologisk deodorant som många hyllade. Den heter Soapwalla och tillverkas av en kvinna i Brooklyn, USA som själv hade svåra hudproblem och därför började testa hur hon kunde göra sin egen deodorant som var snäll mot huden. Soapwalla liknar till mångt och mycket den egna hemmagjorda varianten i receptet ovan, men som kändes mildare och skonsammare mot min hud. Jag blev jättenöjd med denna och den funkade superbra för mig i många månader. Men sen hände något som gjorde att det blev likadant igen, jag fick små röda sår under armarna som bara blev värre och värre. Jag gjorde misstaget att en gång raka mig under armarna precis innan jag smorde på Soapwalla-deon och glömde helt bort att det stod i rekommendationerna som följde med deodoranten att man skulle vänta minst några timmar efter att man rakat sig. Det blev som brännande eld under armarna och efter det blev det svårt för kroppen att vänja sig vid denna deodorant igen. Men jag har inte gett upp utan tror att det kommer funka bra att använda den igen, men jag har tagit ett uppehåll.


Soapwalla ekologisk deodorant. 

Innehållsförteckningen (INCI) på Soapwalla. Made in Brooklyn, USA.
Information som följde med Soapwallas deodorant. 

Nu har jag hittat en fjärde variant som hittills är min absoluta favorit. Den är svensk och heter c/o GERD. Den är till skillnad från den hemmagjorda deodoranten och den från Soapwalla en flytande deodorant som rollas på i armhålan. Jag tror precis som med det man tvättar håret med att det är bra med lite variation ibland så att växla mellan några ekologiska deodoranter kan vara bra för kroppen. Jag har även beställt en deodorant som också fått mycket bra omdömen, den heter Deolicious. Den har jag än så länge bara hunnit testa några få gånger, men den verkar vara ganska lik Soapwalla, fast svensktillverkad och i glasförpackning istället för plast som Soapwalla tyvärr är förpackad i. Jag kan varmt rekommendera alla dessa och här hittar du inköpsställen ifall du vill testa:


Soapwalla i Brooklyn, USA.
Deolicious på Gotland, i Sverige.
c/o GERD i Jokkmokk, Sverige.
Bor du i Örebro så finns deodoranten från c/o GERD även att köpa på Ekobutiken i Stadsträdgåren så slipper du betala fraktkostnaden.

Ekologiska giftfria deodoranter.

c/o GERD. Min personliga favorit just nu. En flytande deodorant som rollas på.

Innehållsförteckningen (INCI) på deodoranten från c/o GERD. Made in Jokkmokk i Lappland.

INCI: Auqa purificata, Potassium Alum (deokristall), Triethyl Citrate (citronsyraester), Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Sodium Bicarbonate (natriumbikarbonat), Xanthan Gum (xantangum), Glyceryl Caprylate, Cupressus Sempervirens (cypress), Aniba Rosaeodora (rosenträ), Lactic Acid (mjölksyra).

Lägg märke till att deodoranten från c/o GERD innehåller Alum. Jag blev misstänksam och undrade om detta var en form av aluminium så jag ringde och pratade med tillverkaren och fick förklarat för mig hur det ligger till. Det är aluminiumklorid som man absolut ska undvika då den misstänkts gå in i huden och också helt täpper igen porerna så svett inte kan komma ut. När det gäller alum eller alun så finns det två olika varianter. En syntetisk där det kan finnas spår kvar av rester från aluminium och en naturlig som inte innehåller några spår av aluminium. Det är denna naturliga som finns i c/o GERDs deodorant och det är förmodligen det som gör att porerna i armhålan till viss del (obs inte helt) stänger igen så att svettningarna blir mindre. Det är också därför som man först valde att kalla deodoranten för en antiperspirant, men det kan lätt misstolkas som en traditionell antiperspirant och det är det inte varför man kommer att ta bort det namnet och endast kalla den för deodorant i fortsättningen.

Deolicious från Gotland. 

Innehållsförteckningen (INCI) på Deolicious. 


Några tips och reflektioner:

Jag liksom flera med mig som slutat med vanlig deodorant / antiperspirant, gick igenom en stor utrensningsperiod på en till två månader då jag svettades mycket mer än vanligt. Det var som att all den svett som jag stoppat kroppen från att lämna via mina armhålor behövde ut. Jag har än inte upplevt klimakteriet men jag kan tänka mig att reaktionen var något liknande de svettningar man kan få då. Det kändes verkligen som att kroppen gick igenom en stor utrensningsprocess. Som tur var gjorde jag detta under sommaren och det var inte något större problem för mig då jag var mycket hemma. Under en period fick jag tvätta mig en extra gång varje dag tills kroppen hade stabiliserat sig och svettproduktionen minskade till normal igen.


Jag tror att många använder antiperspirant helt i onödan många gånger. Kanske behöver man inte ha samma skydd en soft dag hemma som en fullspäckad dag med mycket stress? För många räcker det faktiskt med att tvätta sig under armarna dagligen och kanske raka bort håret så att inte bacillerna har så mycket att gosa in sig i. Det finns all anledning att fundera på vad man har under armarna då deodoranten sitter på under hela dagen och på ett ställe på kroppen där huden är tunn och väldigt känslig.


Om man vill försöka att helt skippa deodorant, kan det vara bra att emellanåt ta en skvätt äppelcidervinäger i armhålorna, då det dödar bakterierna och hindrar att det börjar lukta illa. Detta kan även vara effektivt emellanåt när du använder en ekologisk deodorant.

Äppelcidervinäger dödar bakterierna under armarna som är bovarna till illaluktande svett.

Kan du absolut inte tänka dig att sluta med vanlig deodorant / antiperspirant så kan det vara vettigt att tvätta sig under armarna på kvällen utan att sätta på någon deodorant så att huden åtminstone får vila under natten från allt det där som vanlig deodorant innehåller.


En del säger att det funkar att bara gnida en halv ekologisk lime under armhålorna som du sedan förvarar i kylskåpet i en liten burk. Jag har testat detta och för mig funkar det inte då jag svettas ganska mycket och det inte tar bort svettlukt för mig. Men jag vet att för många andra funkar det alldeles utmärkt.


Jag har märkt att sedan jag slutade med vanlig antiperspirant så behöver jag tvätta mina tröjor oftare. Om jag har en åtsittande tröja behöver den tvättas efter en eller två dagars anvädning. Tidigare kunde jag ha en tröja flera dagar, kanske uppemot fyra, fem dagar innan den behövdes tvättas.


Under mina första månader med giftfri deodorant så genomgick kroppen en stor utrensningsprocess och jag svettades betydligt mer än jag normalt sett gör. För att få bort all eventuell dålig lukt på kläderna så rekommenderar jag starkt att använda ättiksprit (helst 24%) i sköljmedelsfacket på tvättmaskinen. Ta ca 2-3 matskedar. Det gör kläderna mjuka och tar bort all eventuell lukt så kläderna är helt luktfria när de är tvättade. Har ett plagg börjat lukta av svett så är det bra att lägga plagget som luktar illa i blöt över natten innan man ska tvätta, tillsammans med några matskedar ättika så att ättikan får dra ut all lukt ur plagget. All lukt försvinner och tröjan blir helt luktfri efter tvätt.

Lägg ett plagg som börjat lukta illa i blöt med lite ättiksprit över natten innan du tvättar i maskin morgonen därpå. 


24% Ättika är bättre än den på 12% då den är dubbelt så starkt och bara halva mängden behövs. Den här har jag köpt på Willys.


Jag tycker det är skönt att inte lukta parfym. Som jag sagt tidigare, våga lukta dig själv! Det är bevisat att det är feromonerna, det vill säga vår egen personliga kroppsdoft som gör att man uppfattar att någon luktar gott och är intressant. Vi har blivit så hjärntvättade med att allt ska lukta parfym, men faktum är att otroligt många är överkänsliga för parfymdoft. Jag är en av dem. Det kallas för SHR, Sensorisk Hyperreaktivitet, och det betyder att man är överkänslig mot parfymdoft (med snuva, hosta och andningsbesvär). Det är ett osynligt och mycket obehagligt handikapp att drabbas av tilltäppta luftvägar när någon doftar av parfym. Våga dofta dig själv!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

13 kommentarer:

 1. Tack för en mycket intressant och informativt inlägg!
  /Frida

  SvaraRadera
 2. Hej Frida. Vad roligt att du gillade inlägget om deodoranter. Det är inte alltid lätt att välja rätt men jag försökte klargöra så mycket jag kunde det jag lärt mig om deodoranter och vad som kan vara bra att tänka på. Ha det gott. /Sara

  SvaraRadera
 3. Bra med tipset om ättiksprit, det ska jag testa. Jag tycker ofta att t-shirtar börjar lukta efter ett tag även när de är nytvättade. Men kan man ha ättiksprit till alla kläder? Kan inte skada dom på något sätt?

  SvaraRadera
 4. Hej! Ja, ättika kan du använda till alla plagg (förutom ull som jag inte är säker på då det i övrigt har väldigt speciella tvättanvisningar). Ättikan gör kläderna mjuka och helt luktfria. Det kan lukta ättika tills plagget har torkat men när det väl är torrt så är det helt luktfritt. Det tar död på bakterier som annars stannar kvar även efter att ett plagg tvättats och som kan göra att man börjar lukta svett väldigt fort även med ett nytvättat plagg. Ättika sliter inte på kläderna. Däremot är ett allmänt tips att alltid tvätta alla plagg "ut och in" då själva tvättandet i maskin sliter mycket på kläderna. På så sätt skyddas de och håller sig fina längre. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Vad kul att du tipsade om flera varianter om deo. Jag bytte ut "vanlig" deo mot urtekrams som doftar jättegott i ett par dagar tills den luktar gammal svett. Men jag ville inte gå tillbaks till "vanlig" deo så jag har varit utan sedan dess. Jag tvättar av mig m en tvättlapp på morgonen för att inte "lukta" och nu har jag inga problem. Jag doftar inte märkbart längre. Kan säga att jag har ett tungt arbete som gör att man svettas, men håller man hygienen normal så känns det bra. Min man klagar inte i alla fall. ;) Men det är kul att få tips på deo för att känna sig fräsch till utgång tex. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessika. Ja, visst är det så. När man väl fått upp ögonen för vad vanlig deo innehåller då vill man inte smörja det under armarna längre. Jag tror att det är så att de flesta går igenom en stor utrensningsperiod då man både svettas mer och luktar mer då man slutar med vanlig konventionell deodoran,t innan kroppen kommer i balans igen. Vad härligt att höra att du inte behöver något alls, mer än god hygien förstås, trots att du har ett tungt fysiskt arbete. Jag tror att vi skapat oss beroende av en massa produkter som vi tror att vi "måste ha", men som bara är producenternas önskan att vi ska konsumera mera. Min absoluta favorit än så länge när det gäller deodorant är c/o Gerd. Jag har lite svårt för de deos som innehåller bikarbonat då det är ganska starkt och lätt svider under armarna. Ha det gott och lycka till i deo-djungeln :-) /Sara

   Radera
 6. Hej
  Är nybliven glad kokosdeo användare- tål den bra och älskar kokosdoften! Använder även kokosolja i matlagning bakning OCH som kroppslotion. Mitt problem är att kläderna börjar lukta unket av oljan! Även efter tvätt luktar de illa. Trist! Måste jag sluta använda kokosolja eller har någon en förklaring på problemet? Någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är om kokosoljan blir gammal och härsknar som det börjar lukta riktigt illa. Jag har varit med om det en gång, att jag smorde in kroppen med kokosolja efter duschen (som jag förövrigt tycker är fantastiskt särskilt nu på sommaren, på vintern behöver jag något annat fetare men på sommaren är kokosolja allt som jag behöver smörja in kroppen med efter dusch). Jag tog på mig en pyjamas efteråt och var väl lite kladdig fortfarande av kokosoljan. Sen blev pyjamasen liggande i garderoben och det tog länge innan jag använde den igen. När jag sedan skulle använda den så stank den av härsken kokosolja. Det luktade verkligen illa. Numera gör jag så att jag baddar av överbliven olja på kroppen innan jag tar på mig mina kläder. Tvättar jag sedan handduken inom ganska snar framtid så hinner inte oljan bli dålig på den och problemet är borta. Så mitt tips: Badda av kroppen efter du smort in dig, innan du tar på kläder. Och tvätta handdukar, kläder innan det går alltför lång tid. Samma gäller för när man använder kokosoljan i deo kan jag tänka mig (använder just nu bara c/o Gerd och är så nöjd med den så har inte haft kokosolja-deo på jättelänge). Lycka till. Hoppas att detta löser dina problem. För att få bort den unkna doften från kläder som redan börjat lukta, lägg dem i blöt i någon timme innan tvätt med lite vatten och 1-2 dl ättiksprit. Det tar bort all eventuell lukt. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 7. Vilken härlig blogg! :-D Många bra tips. Tack!!
  Jag ska testa att göra mig en egen deo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar bloggen och det jag skriver. Hoppas du gillar deon som man gör själv. Lycka till. Det var ett tag sedan jag skrev detta inlägg och min absoluta favorit nu är en saltdeo från Maria Åkerberg. Den funkar super även för mig som svettas en del. Här har jag skrivit lite mer om den om du vill läsa mer: http://saraseviga.blogspot.se/2016/05/i-mitt-badrumsskap-del-3.html. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 8. Intressant inlägg!
  Jag bytte till naturlig deo från Schmidt's för någon månad sedan och - vilken skillnad!!! Tidigare använde jag konventionell antiperspirant och mina armhålor var rätt ofräscha på kvällen och det var svårt att tvätta bort lukten! Kläderna behövde tvättas ofta pga lukten. Men efter övergången till naturlig deo så luktar jag i princip aldrig svett - även efter att jag svettats mycket (för det gör man, det kan rinna!). Nu kan kläder oftast vädras istället och ev. oljefläckar från kokosoljan går lätt bort med bikarbonat som gnuggas på fläckarna.
  Jag kommer aldrig att frångå naturlig deo igen! Även min man är nöjd!
  (Vi har även testat deon från c/o Gerd, den funkade inte för mig, men maken kan använda den på lugna "kontorsdagar")

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma! Vad roligt att höra :-) Jag upplever också att tidigare så luktade jag svett mycket lättare och missade jag att ta deo en dag så var det hemskt. Men nu märker jag knappt om jag glömt att ta deo. Själv använder jag saltdeo från Maria Åkerberg sedan innan sommaren och är så otroligt nöjd med den. Här köpte jag den ifall du skulle vilja testa: http://www.babyface.se/sv/artiklar/maria-akerberg-saltdeo.html. Jag har skrivit om den på mitt Instagram (@saraseviga) där kan du läsa mer om vad jag tycker. Ha det gott! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Saltdeo! Det måste testas! Tack för tips!
   /Emma

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.