Underkastelsen.

Det senaste nio månaderna har jag börjat få upp ögonen för de så kallade osynliga kemikalier som finns överallt runt omkring oss. Varje dag kommer vi i kontakt med tusentals olika kemikalier. Kemikalier som jag knappt hade ägnat en tanke åt tidigare. Jag hade väldigt bristfällig kunskap kring hur dessa ämnen påverkar oss. Hur de påverkar våra liv och vår hälsa på ett mycket skrämmande sätt redan från fosterstadiet. Samt hur de påverkar vår planet. Jag har börjat förstå hur otroligt lite vi vet. Sedan en sen kväll i december förra året har jag sugit åt mig som en svamp för att lära mig mer. Det har lett till ganska stora förändringar i mitt liv (dessa kommer jag att berätta mer om senare).

Jag är ganska övertygad att om vi hade mer kunskap kring dessa frågor så skulle det protesteras högt och ljudligt för att få till stånd MYCKET hårdare lagar och restriktioner kring bland annat hur en ny kemikalie kan få komma ut på marknaden jämfört med idag då i princip inga sådana restriktioner finns. Till saken hör att den målgrupp som drabbas absolut hårdast av detta är våra barn. Barnrummet är det rum i ett hem som har otvivelaktigt mest av dessa ämnen. Dessutom är barnen känsligast då deras kropp är så mycket mindre och de därför får i sig mycket högre doser. Det är så galet, jag vet. Så otroligt galet.

Vad var det då som hände den där kvällen för snart nio månader sen? Jo, jag fick tips om att titta på en dokumentär som låg uppe på Youtube. Dokumentären heter Underkastelsen och gick på de svenska biograferna för tio år sedan. Men det var alltså inte förrän i december förra året som jag hörde talas om den.

Filmen lämnade en stor obehaglig klump i magtrakten. En obehaglig känsla som inte ville försvinna. Första instinkten var att vilja blunda. Att på något sätt spola tillbaka tiden och låtsas som att det här har jag aldrig sett, jag vet inget och kan därför fortsätta leva mitt liv precis som jag gjorde innan. Men efter några dagar kände jag att det här vill jag lära mig mer om. Kan jag påverka för att minimera dessa kemikalier i min närmiljö, för mig och min familj?


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.