Boeuf bourguignon (glutenfri)

Hösten tar ett allt större grepp om naturen och för mig innebär denna årstid att äta goda grytor och smakrika soppor. En favoritgryta som jag redan gjort flera gånger i höst är boeuf bourguignon. Idag delar jag min variant av denna klassiska gryta. Detta är en perfekt rätt att bjuda på när man har gäster. Det går alldeles utmärkt att göra grytan dagen innan då den bara blir godare dagen efter!

Välj ekologiskt så mycket du bara kan när du köper råvarorna. Välj gräsbeteskött och alltid svenskt. 

Tänk på att läsa innehållsförteckningen på fonden och tamari istället för sojasås för att säkerställa att det är glutenfritt. 

Jag ger tips på varor som jag ofta använder via länkar i receptet, men se det bara som inspiration och förslag. Det finns många andra märken att välja på. Allra bäst är såklart att handla direkt från en bonde i närheten om du har möjlighet. 


RECEPT BOEUF BOURGUIGNON         Räcker till 6 personer

100 gram - 1500 gram högrev

200 gram sidfläsk 
7 ekologiska vitlöksklyftor
250 gram ekologiska morötter
3 + 2 matskedar ekologiskt smör
3 matskedar ekologisk tomatpuré

2 deciliter vatten
3 matskedar ekologisk majsstärkelse
5 deciliter ekologiskt rödvin
2 matskedar ekologisk köttfond
1 matsked ekologisk tamari
1 tesked ekologisk torkad timjan (eller 2 kvistar färsk timjan)
5 ekologiska lagerblad

SVAMPFRÄS

250 gram röda steklökar
400-500 gram ekologiska färska champinjoner
2 matskedar ekologiskt smör
100 gram sidfläsk


Gör så här:

Boeuf bourguignon:

- Skär högrev i stora grytbitar, ca 3-5 cm stora. Torka av dem försiktigt på hushållspapper.
- Skär sidfläsket i små tärningar. Spara 100 gram till svampfräset.
- Skala scharlottenlök och skär i klyftor.
- Skala vitlök och skär i skivor ca 2-3 mm tjocka.
- Gör stora slantar av morötterna, ca 5 mm tjocka.

- Värm en gryta (gärna emaljerad gjutjärnsgryta) och fräs schalottenlök, vitlök, morötter samt 100 gram sidfläsk i 3 matskedar smör på medelvärme. Tillsätt tomatpurén och sänk värmen till svag och låt stå och puttra medan du gör nästa steg.  

- Bryn högrev i två omgångar med rikligt med smör på hög värme i en stor stekpanna (gärna gjutjärn) tills köttet får färg runtom. Det är viktigt att det inte är för mycket kött i pannan så det kokar utan dela hellre upp och stek i två omgångar. Sänk sedan värmen och tillsätt vattnet och låt småputtra någon minut. 

- Häll ned köttet i grytan med grönsaksfräset. Pudra över majsstärkelse och häll sedan på vinet, fonden, tamari, timjan och lagerblad.

- Låt koka på svag värme med locket på glänt i 2 timmar eller mer. Jag brukar koka i 3 timmar.

Svampfräs:

- Skala steklöken och skär i halvor. 

- Ansa och halvera champinjonerna.

- Stek champinjonerna i torr stekpanna på medel till hög värme tills de börjar pipa och knäppa om dem. 

- Tillsätt steklöken och resten av sidfläsket tillsammans med 2 matskedar smör och bryn tills allt fått färg och löken är mjuk, ca 15 minuter.

- Häll över svampfräset i grytan och rör om.

Klart!!!

Servera grytan med en god sallad.



Vill du se hur Julia Child en gång skapade detta recept så kolla in denna video.



Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på Instagram, Facebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.