Kampen om "vår" skog fortsätter

Efter att ha gått i mer eller mindre hopplöshet i drygt en vecka så beslutade jag att ringa en gammal vän som jag inte haft kontakt med på drygt ett år. Jag hade en känsla av att hon är väldigt kunnig kring allt det som naturen har att erbjuda. Sagt och gjort, jag ringde henne tio dagar efter vi fått beskedet att skogen skulle avverkas. Denna underbara människa säger direkt att: "Jag kommer ut redan imorgon och kollar er skog för att se om jag kan hitta några skyddsvärda arter". Det var en sån stark känsla. För första gången kände jag att någon mer än vi i familjen faktiskt vill vara med och försöka rädda skogen. 

Jag och Sebastian Kirppu. Sebastian har bland annat sommarpratat efter att ha valts till Lyssnarnas sommarvärd 2014. Läs vidare i detta inlägg om hur jag lyckades få en av Sveriges mest kunniga på skyddsvärda arter att komma till "vår" skog och inventera den efter skyddsvärda arter.

Sedan dess har min vän varit ute två hela dagar och vi har tillsammans gått runt och försökt inventera skogen. Hon har letat med lupp och kikare och jag har gått bredvid och försökt lära mig vilka arter som jag ska leta efter och vart man kan finna dem. Detta är som en helt ny värld. Skogen innehåller så mycket! Ja, det är en hel värld. Ett helt ekosystem med biologisk mångfald, där varje liv behövs för att andra liv ska kunna levas där. Det är bara i riktigt gammal skog som många av de skyddsvärda arterna kan leva. Den behöver vara åtminstone runt 100 år. Vår skog har kommit en bra bit för att vara ett riktigt himmelrike för de mest sällsynta arterna i svenska skogar.

Jag vid två gigantiska lärkträd i "vår" skog.

Den 10 mars skrev jag ett mail för att bli medlem i både föreningen Skydda skogen samt Naturskyddsföreningen i Örebros skogsgrupp. Min vän som hjälpt mig att inventera skogen är själv medlem i skogsgruppen och rekommenderade gruppen varmt. I mina mail berättade jag även min historia i stora drag. Kände att jag griper efter halmstrån men jag måste gripa varje halmstrå jag kan för att försöka stoppa avverkningen. 

Det som hände sen får jag nästan gåshud av när jag tänker på det. Det råkade sig nämligen så, att bara dagar efter jag skickat mitt mail skulle den person som jag gissar är mest kunnig på att inventera skyddsvärda arter i skog, Sebastian Kirppu, skulle komma till Örebro för att hålla en tio dagar lång miniforskningsresa. Trots restriktioner p.g.a Covid och vi inte kunde vara fler än max 7 personer per dag så lyckades jag få vara med på två av dessa dagar. Jag har lärt mig så enormt mycket under dessa dagar! Första dagen i skogen tillsammans med Sebastian Kirppu tog jag mod till mig och frågade jag om han kunde komma till "vår" skog och inventera efter att kursdagen var slut. Trots att han hållit kurs i en hel dag så sa han "Javisst, självklart ska vi kolla in den närmare". Han, jag och en till från Skogsgruppen körde till vår gård. Vi hade ungefär 1,5 timme på oss att inventera skogen som är 8,6 hektar, innan solen gick ned. Trots väldigt tidsbrist så hann Sebastian hitta närmare tio stycken rödlistade och skyddsvärda arter i vår skog!!!! Fatta?! Detta är så bra att jag ryser. Det var hela tiden min magkänsla, att detta är en skog utöver det vanliga. En skog värd att bevara. Jag hade rätt. Allt som vi hittade är nu registrerat i Artportalen tillsammans med koordinater. Artportalen är ett system för inrapportering och sökning av artobservationer i hela Sverige och drivs av SLU Artdatabanken.

Förutom det vi funnit vid dessa inventeringar så har vi skådat ett stort antal spillkråkor (som är en rödlistad hackspett), ugglor och i helgen hittade jag även tjäder-bajs. Tänk, vi har en tjäder i "vår" skog! Det är så häftigt! Djurlivet här är så rikt att jag hissnar. 

Bland annat detta hittade Sebastian i området som de vill avverka:

- Veckticka på en asp-låga
- Mörk husmossa 
- Mycket blåsippor (tecken på att det är en kalkrik skog)
- Kransmossa/ kranshakmossa
- Stuplav
- Långfliksmossa
- 250-årig tall och flera till i samma åldersspann.
- Lunglav, på en lönn

Sebastians slutsats: Detta är en kalkbarrskog som en gång i tiden för cirka hundra år sedan var utsatt för kraftig avverkning men som sedan dess har fått vara i princip orörd. Denna skog behöver inventeras mer. Förmodligen kommer vi hitta en hel del svampar och Sebastian sa att han skulle bli förvånad om vi inte hittar den rödlistade knäroten i denna skog. 

Basti in action i "vår" skog.

Jag har förutom att lära mig så mycket jag bara kan dessa dagar i skogen också deltagit i två digitala föreläsningar, den ena med titeln "Allt du behöver veta för att skydda skogen - när det gäller skogsjuridik" den 4 mars, samt "Artskyddsförordningen - ett verktyg för att skydda skog" den 25 mars. Båda anordnade av Naturskyddsföreningen kansli Väst.

Tibbi uppmärksammade mig i helgen på att det låg bajs från tjäder i "vår" skog. Hade jag inte varit med på de två utbildningsdagarna i skogen med Sebastian Kirppu hade jag inte vetat vad detta var. Tjäderbajs ser ut som ostbågar :-) Jag har fortfarande inte smällt att vi förutom allt annat skyddsvärt även har tjäder i vår skog!

Här nedan kommer bilder på några av de fynd vi hittat i vår skog. De flesta är så små att det krävs en lupp för att ens kunna se dem, men några kunde jag fotografera.


Ni som följer mig på Instagram vet att "vår" skog uppmärksammades i SVT Agenda. Veckans avsnitt hade de döpt till Striden om skogen. Det var Sebastian Kirppu som tipade dem och tog med filmteamet dit. Programmet genererade även att detta uppmärksammades i riksnyheterna, på Rapport igår den 28 mars. Men allt detta kräver ett helt eget inlägg, det kommer inom kort.

Källor:

Artportalen


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig gärna på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Vilken rikedom!! De ansvariga får bara inte ducka för det.
    Stooort lycka till!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.