Flygfritt 2021

Nu har kampanjen Flygfritt 2021 släppts och självklart anmäler jag mig till den. Det tycker jag att även du ska göra. Tillsammans skapar vi förändring - den livsnödvändiga förändring i människors levnadssätt som är absolut nödvändig för att vi ska kunna rädda klimatet. 

Jag vill uppmana alla - även du som av andra anledningar inte flyger - att anmäla sig. Många avstår flyget för att de helt enkelt inte har råd att flyga. Andra för att de är flygrädda. Men även era röster räknas och gör skillnad. För ju fler vi är som anmäler oss, desto tydligare sänder vi ut signaler till omvärlden att vi är tillräckligt många som ställt om, och då kommer resten att följa efter. Så anmäl dig och även dina barn. Varje röst gör stor, stor skillnadTillsammans kan vi minska utsläppen, förändra normen och lägga grunden för en kraftfull klimatpolitik.

Jag har anmält mig till Flygfritt 2021. Om inte jag som kan göra denna förändring gör det, vem ska då?

De senaste veckorna har jag sett två dokumentärer som jag starkt vill rekommendera även dig att se för att förstå det enorma allvar vi står inför. Klimatkrisen är på riktigt och det är oerhört bråttom att vända skutan och ställa om till en hållbar livsstil om vi vill ha en chans för människan att kunna bo kvar på vår planet. Klimatförändringarna går mycket snabbare än vad forskarna tidigare trott. Detta är blodigt allvar. Det är på riktigt och det händer nu. Den alldeles nysläppta dokumentären David Attenborough: A Life on Our Planet (Netflix) och dokumentären som har några år på nacken (2016) Before the Flood med Leonardo DiCaprio, berättar med övertydlig och skrämmande fakta vad det är vi står inför och hur oerhört viktigt det är att vi ställer om till en hållbar livsstil omedelbart, helst redan igår.

Det räcker inte att källsortera och köpa sig en elbil. Vi behöver ställa om hela vårt sätt att leva. Lyssna gärna på avsnitt 13 av podden Klimatgap: Kan man förstå förnekelse? Där samtalar de med forskaren Martin Hultman på Chalmers om klimatförnekare, men också den stora gruppen människor i vårt samhälle som tycker sig vara miljömedvetna och att de gör skillnad för klimatet, men som missar målet och gör förändringar som inte är tillräckliga eller ens hållbara i längden. De förklarar varför att källsortera och köpa sig en elbil inte är hållbart och vad vi behöver göra för att göra faktisk förändring. De pratar om "white male effect" och hur den vita medelålders mannen är den största klimatboven. Hur många lutar sig mot att allt går att lösa med ny teknik. Hur hänger könsnormer och mäns våld mot kvinnor ihop med klimatet? Detta och mycket mer diskuteras. Som vanligt är Maria Wolrath Söderbrg och Isak Jarnehäll oerhört intressanta samtal kring klimatet och varför vi har så svårt att ställa om till en hållbar livsstil. 

Vi människor står inte över naturen. Vi är en del av den. Utan naturen skulle vi inte klara oss en dag. Vi består själva till 65% av vatten och allt är ett enormt kretslopp. Vi människor är inte så stora som vi trott och vi står inte över naturen. Vi har inte en chans om medeltemperaturen ökar mycket mer. 

För oss i väst är det lättare att blunda. Vi har ännu inte drabbats så hårt av klimatförändringarna, även om sommaren 2018 fick många att skakas om och börja inse allvaret. Men på andra delar på jorden dör människor på grund av klimatförändringarna, bland annat på grund av det extremväder som orsakas av dem. Stora folkmassor är på flykt. Detta är bara början. Om vi inte agerar NU så blir framtiden inte en trevlig plats att vara på. Det sjuka är att det är livsstilen hos oss i väst som orsakat klimatförändringarna.

Att jag avstår från att flyga är det absolut minsta jag kan göra. Om inte jag gör detta, vem ska då? Jag uppmanar ALLA att anmäla sig till Flygfritt 2021. Vi människor är flockdjur. Så länge alla andra fortsätter som vanligt gör vi det med. Men när tillräckligt många inser att en fara hotar och börjar fly, följer resten efter.

HÄR anmäler du dig. Tillsammans gör vi skillnad. Tillsammans blir vi starka. Låt oss göra detta - tillsammans.

Det finns tre alternativ att anmäla sig på. Den som inte själv har möjlighet att styra över sina flygresor i tjänsten kan välja att vara nöjesflygfri 2021. Genom det här alternativet kan alla som vill vara med, och det finns heller inga ursäkter till att inte anmäla sig – ingen behöver flyga för nöjes skull! Det finns också ett alternativ som är att vara flygfri så länge som klimatet kräver det. Många som väl prövat ett flygfritt år inser hur viktigt det är, och att det dessutom är fullt möjligt. Väljer du det alternativet så kommer ditt löfte automatiskt att förnyas varje år. Det går bra att anmäla barn och andra närstående som inte har egen mailadress. Det går även bra att anmäla sig vart i världen du än bor.

Vi människor är flockdjur. Så länge alla andra fortsätter som vanligt gör vi det med. Men när tillräckligt många inser att en fara hotar och börjar fly, följer resten efter.

Lånad bild. https://unsplash.com/@emmanem
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.