Tvätta mattor - giftfritt och helt gratis

Någon gång under januari månad brukar vara perfekt tid för att tvätta mattor. Det behöver vara så där riktigt bitande kallt och då det kommit extra mycket snö dagen innan så att snön ligger vit och orörd på marken utan att ha hunnit blivit smutsig. Ju kallare ute desto bättre. Då är den perfekta tiden för att tvätta dina mattor.

Mattvätt på vår baksida.

Så här enkelt går det till: Lägg ut mattorna upp och ned i snön. Jag brukar gå runt ovanpå mattan med skorna (som självklart är hyfsat rena) så att mattan sjunker ned lite extra i snön. Tag gärna en sopborste och borsta upp lite snö även på mattans undersida (som ligger uppåt). Låt sedan mattan ligga någon timme ute i snön innan du borstar av den och tar med den in igen. Klart!

Mattorna blir som nya och allt damm försvinner. Dessutom får de en härlig doft likt när man hänger tvätt utomhus på sommaren. Jag upplever att särskilt mattor med lite höjd / fransar är i princip omöjliga att få rena genom att dammsuga dem, men på detta sätt blir de som nya igen.

Mattorna kan bli lite blöta när man tar in dem om man inte får bort all snö, men det brukar torka snabbt även om du lägger ut dem direkt på golvet när du tar in dem. Har du känsliga trägolv så lägg mattan på ett golv som inte tar skada av lite fukt.

Så enkelt och helt gratis! Och det bästa av allt är att inga starka kemikalier behöver användas för att göra mattorna rena. Klimatsmart och helt giftfritt.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

8 kommentarer:

 1. Bra tips! Min stora matta är redan gjord.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Här har vi inte riktigt haft optimala förutsättningar att tvätta mattorna än (bilden är tagen förra året i januari) men hoppas att det kommer snart för våra mattor behöver också en omgång i snön! :-) Mvh /Sara

   Radera
 2. I just tried it with the rug and also with the big duvet I have on my bed.
  Worked great, Thank you!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I am glad to hear. This is so genious. I am still waiting for us to have enough snow to clean our carpets. I hope it will be soon. /S

   Radera
 3. Och nu är det dax att frysa täcken och kuddar ute så alla kvalster dör����

  SvaraRadera
 4. Å vilket bra tips, ska testa idag. Det kom nysnö igår och idag är det nästan -30. Perfekt med andra ord, tack för tipset :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra att du testar. Hoppas att du blev riktigt nöjd med resultatet. Trevlig helg! Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.