Grön ärtsoppa

Det här underbara receptet hittade jag hos kloka Hälsotugg för en tid sedan och har redan hunnit testa att laga den två gånger. Eftersom den är riktigt lätt att göra så jag lägger den under kategorin "nyttig snabbmat" och det brukar vara en bristvara hos många småbarnsföräldrar. Ofta behöver man kunna laga något som går snabbt men då blir det ofta på bekostnad av längre näringsinnehåll och istället en hög andel av diverse tillsatser.

Men här får man både och, både en maträtt som går supersnabbt att laga, men som också är till brädden fylld med näring. Nyttiga fetter från kokosoljan och starkt antiinflammatoriska egenskaper från gurkmejan bland annat. Så för att kunna inspirera fler småbarnsföräldrar med lite ork och tid så delar även jag detta recept med er läsare. Som vanligt har jag inte kunnat låta bli att ändra lite på originalet så här kommer min version.

Detta är snabbmat, men BRA snabbmat som är fylld med nyttigheter!RECEPT GRÖN ÄRTSOPPA

Räcker till 4 personer

500 gram ekologiska gröna ärtor (frysta går bra)
4-5 dl vatten
1 burk ekologisk kokosmjölk (jag använder denna som inte innehåller bisfenoler)
1 msk kallpressad ekologisk kokosolja
en rejäl bit (ca 1 cm tjock och 2 x 3 cm bred) ekologisk ingefära, skalad och skuren i små bitar
1/2 ekologisk citron (inklusive skalet)
2 tsk ekologisk gurkmeja
1 tsk salt

Häll ärtorna i en kastrull och fyll på med vattnet. Låt koka upp och tillsätt kokosmjölken och kokosoljan. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt sedan ingefäran skuren i små bitar och den halva citronen skuren i små bitar (inklusive citronskalet). Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt gurkmeja och salt och se till att det blandas väl.

Servera gärna med rostade pumpafrön. Stek ca 1 dl pumpafrön på hög värme i en stekpanna, i en liten klick kokosolja. Passa noga så de ej bränns. Jag serverar ofta soppa med nybakt surdegsbröd den dag i veckan som jag bakat dessa, vilket är väldigt gott till. Igår hade vi även min hummus på bröden.

Denna soppa ska även vara god att äta kall, men det har jag inte hunnit testat själv än men kan tänka mig att det är riktigt gott en varm sommardag.Jag är medveten om att det blivit mycket recept på bloggen den senaste tiden. Jag är mer och mer övertygad att det är via maten som vi kan påverka vår hälsa till allra största delen. Genom att äta ren mat fri från tillsatser och istället fylld med näring så bygger vi starka och friska kroppar. God kost tillsammans med mycket rörlighet / träning och en god sömn är den bästa grunden för en god hälsa. 

Nästa vecka kommer ett inlägg om att kemikaliebanta i sin vardag igen, där jag kommer upptatera med mer tips och råd kring just badrumsskåpet och det vi använder där för att hjälpa fler att hitta bra produkter fria från skadliga kemikalier. Så håll ut! 

Tills dess önskar jag er alla en riktigt trevlig helg! Ta hand om dig, ge dig själv tid att bara vara - där telefonen får ligga på hyllan och umgås istället med dig själv, dina tankar och dina nära och kära. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Tack för soppan, gjorde den idag. Den blev mumsig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!

   Vad kul att höra att soppan blev god. Egentligen ska du tacka fina Hälsotugg som var den som inspirerade mig att testa den. Jag älskar denna soppa och ser fram emot att testa att äta den kall i sommar någon varm sommardag.

   Ha en fin kväll. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.