Välj en klimatsmart julgran

Julen närmar sig och många börjar tänka på var de ska inhandla sin julgran. Vill du vara så klimatsmart som möjligt så välj i första hand en svensk, närodlad rödgran (Picea abies). Allra bäst är om den även är KRAV-märkt så den odlats utan bekämpningsmedel. Det är det allra mest klimatsmarta alternativet. 

Rödgran är även den vanligaste sorten som säljs i Sverige. Kungsgranen däremot är en ädelgran som väldigt ofta är besprutad med bekämpningsmedel och det är dessutom ofta transporterad från Danmark.


Bild på vår julgran förra julen. Då fanns det inte KRAV-märkta julgranar till försäljning i Örebro, men det blev i alla fall en närproducerad rödgran. Den vackra julbonaden i bakgrunden fyndade jag på loppis inför förra julen. 

Allra störst miljöpåverkan har plastgranen, trots att den används i många, många år. Den totala miljöpåverkan när man räknar in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir störst med en plastgran. Den är dessutom gjord av mjuk plast som räknas som den sämsta sortens plast p.g.a de mjukgörare som används, s.k hormonstörande ftalater. Så strunta i plastgranen och välj en svensk närodlad rödgran om du vill vara så snäll mot miljön som möjligt. Allra bäst är en KRAV-märkt gran om de säljs i närheten av där du bor (här hittar du alla städer som säljer dessa). 

Källa: Naturskyddsföreningen.

Vill du få mer tips på hur du kan fira julen mer klimatsmart? Läs mitt inlägg från förra julen där jag sammanfattar hur du gör hela julfirandet mer miljövänligt, allt från julmaten till julpyntet. Här hittar du det. Jag har även skrivit ett inlägg om hur jag resonerar kring julklappar med tips på hur du kan få dessa mer giftfria och miljövänliga, det inlägget kan du läsa här

Jag passar också på att önska er alla en fin helg för att fira fjärde advent. Som vanligt hoppas jag att ni kan hitta tid för vila och ro. Låt julstressen förpassas utanför dörren och strunta i en massa måsten. Den bästa julklappen du kan ge någon i dessa tider är en julgåva till stöd för något flyktingorgan för att stödja alla dem som nu flyr från krigets Aleppo. Bättre julklapp kan du knappast ge och för det behöver du inte ut i julruschen utan bara besöka hemsidan till en hjälporganisation, t ex UNHCR, Röda Korset, Rädda Barnen, SOS Barnbyar. 

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hur är det med granar i kruka som man planterar ut efteråt (eller har inne året runt)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag kan inte riktigt svara på det. Det bästa är att fråga där de säljs för att få reda på hur de producerats, om de besprutats under odlingen eller inte, hur lång väg de transporterats o.s.v. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.