Hållbara och giftminimerade pärlor i Västerbotten

Det är något speciellt med Västerbotten. Hur annars är det möjligt att SÅÅ många fina företag är belägna just där? Det fullkomligt myllrar av företag som jag älskar. Företag som alla bär på idén att världen skulle bli en bättre plats om vi alla levde lite mer hållbart, och omgav oss med produkter som inte är skadliga vare sig för oss människor eller vår vackra planet. Jag har bestämt mig för att till Västerbotten måste jag åka på en studieresa en dag för att besöka alla dessa pärlor. Nästan alla drivs av riktigt skickliga kvinnor. Hur kommer det sig att de alla finns just i Västerbotten? Det måste vara den friska luften, den vackra naturen. Eller vad? Känner ni till fler pärlor i detta landskap som jag missat? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Här kommer en lista på mina favoriter, som alla ligger i Västerbotten:

- Lapland Eco Store i Storuman, som drivs av otroligt kunniga Sara Mårtensson som var bland de absolut första att starta en nätbutik med inriktning mot giftfria och ekologiska produkter framförallt riktade till barn. Jag skulle gissa att Lapland Eco Store numera är ett av Sveriges allra största inom denna genre.- FMK Manufaktur, som drivs av Frida Karlsson i Hissjö utanför Umeå. Hon syr helt fantastiska väskor i vegetabiliskt garvat läder där inga detaljer lämnats åt slumpen. Här snackar vi kvalitet och äkta hantverk. Hennes väska Elsa i brunt läder har stått på min önskelista i över ett år och en dag hoppas jag att väskan kan bli min.- Malin i Ratan, som drivs av Malin Lindmark i den lilla byn Ratan i Robertsfors kommun några mil norr om Umeå. Ända sedan jag först provade hennes tvålar var jag "fast". Jag älskar dem! Tvålarna är gjorda av ekologisk svensk kallpressad rapsolja som bas och kan användas till allt från lyxig handtvål till ansiktstvål, schampotvål, duschtvål och som fläckborttagare. Bland annat här, här och här har jag skrivit om hennes tvålar tidigare.- Äkta Hem, den nystartade nätbutiken som jag skrev ett inlägg om för inte så länge sedan, drivs av Nina Tegenfeldt som bor och arbetar från den lilla byn Obbola utanför Umeå. Här hittar du hållbara och vackra ting till ditt hem. Nina arbetar även som hemvägledare där hon gör hembesök för att hjälpa dig att hitta din egen personliga stil i ditt hem.Och nu har jag hittat ytterligare en pärla från just Västerbotten. Detta företag fick jag tips om av en av mina följare på Instagram som tillika också arbetar som förskolepedagog på vårt yngsta barns förskola.

- Skråmträsk skobutik och café. Liksom FMK Manufaktur använder de sig av enbart vegetabiliskt garvat läder i sina skor (från Kero garveri i Lappland och Tärnsjö garveri i Uppsala län). Jag har numera deras sko Al Slippers som har fått ersätta mina Birkenstock som jag haft i mer än 15 år. Jag hoppas och tror att denna sko ska tjäna mig minst lika länge. Deras ledord är god kvalitet och omtanke om miljön. Så här skriver de själva:

"Vi vill genom vårt företag bidra till att hitta vägar till ett hållbart sätt att leva, både för vår jord och för oss som bor på den. Genom att använda material av hög kvalité som samtidigt är skonsamt mot miljön vill vi vara med och visa på bra alternativ".

I anslutning till sin skobutik driver de också ett KRAV-märkt Café, Skråmträsk Kvarn där de bakar allt från grunden med ekologiska råvaror. De säljer även nymalet mjöl från sin alldeles egna kvarn. Ja, ni hör ju. Detta ställe bara måste jag besöka någon gång.
Förutom de vackra skorna som jag köpt (se bilder nedan) har jag även införskaffat sulor i ull till både mig och barnen att värma våra fötter med i vinter. Jag gick först till Din Sko i Örebro och frågade om de sålde ullsulor. De sa de att de gjorde. Men när jag fick se dem så visade de sig att de innehöll 60% polyester och endast 40% ull. Jag sa nej tack, jag vill värma mig med ull och inte med plast i vinter. Hur kan man ens få kalla det ullsulor när de innehåller mindre än 50% ull? Tur då att Skråmträsk sålde äkta ullsulor i 100% ekologisk svensk ull. Jag riktigt längtar tills det blir så där kallt så man behöver sätta i sulorna i skorna. 

Slippers från SkråmträskSkon. Här snackar vi riktigt bra kvalitet på skor. 

Jag är supernöjd med mina slippers från Skråmträsk. De är gjorda för hand i vegetabiliskt garvat skinn som kommer från Tärnsjö garveri i Uppsala län i Sverige.

Underbara sulor i 100% ekologisk svensk ull. Nu får vintern och kylan gärna komma!

Som vanligt vill jag påminna er om att jag inte är sponsrad av något av företagen som jag tipsar om. 

Ibland känns det dubbelt när jag tipsar om bra företag och produkter här, då min tanke med bloggen är att jag vill inspirera till en mer hållbar livsstil som ju bland annat innebär att minska ned på sin konsumtion. Ändå blir det emellanåt en hel del tips på produkter som jag tycker är bra, som uppmuntrar till konsumtion. Anledningen är att jag vill visa på goda exempel, så den dag man behöver köpa något så vet man om bra alternativ. Jag vill dock inte inspirera till konsumtionshets. Det är lite knepigt det där... Hoppas att ni kan förstå mina tankegångar. Hur tänker ni kring detta? Ska jag fortsätta ge goda exempel eller tycker ni att jag ska sluta med detta?


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Fortsätt gärna att tipsa men det skadar ju inte att påminna om syftet bakom tipsen som du gjorde nu? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det verkar som de flesta är eniga om att det är bra att jag fortsätter ge tips på goda exempel de gånger man behöver köpa nytt (många har svarat samma på mitt Instagram också). Så då fortsätter jag i samma anda som innan. Tack för att du återkopplade :-) Jag önskar dig en riktigt fin helg. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Det tycker jag! Jag uppskattar verkligen de inläggen men förstår problematiken och det är bra att du lyfter det. Tack för en inspirerande och informativ blogg! :)

   Radera
 2. Har du hunnit vara upp och besöka Skråmträsk? Kvarn-caféet har nu kommit upp i tredje och högsta nivån av KRAV-märkning, samt finns i WhiteGuide :) Och en mysig liten gårdsbutik har de, med bland annat skor, strumpor och tvål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma!

   Nej, jag har inte haft möjlighet att besöka alla dessa pärlor i Västerbotten. Det är något jag väldigt gärna skulle vilja göra så om vägarna bär förbi Västerbotten så kommer jag absolut att göra både ett och två besök.

   Allt gott!

   /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.