Mustig morotssoppa med sting

Hösten för mig betyder mycket soppor. Några tidigare favoriter är linssoppa, tomatsoppa, blomkålssoppa som alla är återkommande på vårt middagsbord. Idag blev det en släng-ihop-soppa som blev så god att jag vill dela receptet med er här på bloggen. Jag blandade några av höstens bästa råvaror, så som morötter och äpplen. En rejäl bit ingefära gav soppan en härlig sting utan att det blev för starkt.RECEPT MUSTIG MOROTSSOPPA MED STING

5 stora ekologiska morötter
1 ekologisk purjolök
3-4 cm bit ekologisk ingefära
1 tsk ekologisk grönsaksbuljong (eller en tärning)
1 liter vatten
1/2 ekologisk citron
1 tsk ekologisk honung
3 små ekologiska äpplen
1/2 tsk oraffinerat finmalet havssalt (jag använder Celtic Sea Salt)
kallpressad ekologisk rapsolja till stekning

Tvätta morötterna och skär bort änden. Du behöver inte skala dem. Riv sedan morötterna på finaste riven (eller i en matberedare om du vill att det ska gå snabbt). Strimla purjolöken och hacka lite grovt. Skär en 3-4 cm stor bit ingefära som du skalar och sedan skär i skivor och hackar grovt.

Fräs ingefära och purjo i rapsoljan på medelvärme utan att de får färg tills de mjuknat. Lätt i morötterna och fortsätt stek till även de mjuknat helt. Tillsätt sedan buljong och vatten och sjud under lock i 10 minuter.

Medan det kokar så riv äpplena grovt och tillsätt dem på slutet och koka upp.

Mixa sedan soppan med en stavmixer (jag flyttade över soppan från stekpannan till en djup kastrull för att slippa stänk). Späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. Smaka av med pressad citron, honung och salt.

Servera med en klick ekologisk turkisk yoghurt och ett gott nybakt mjukt bröd. Jag bakar surdegsbröd minst en gång i veckan och dagen då det är dags för att grädda brödet brukar vi ofta ha soppa, då det är så gott med nybakt bröd till soppa.


Allt som behövdes för denna goda släng-ihop-soppa. Med bra ekologiska råvaror kan man trolla fram de mest fantastiska smaker. 

___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.