På lördag är det Sveriges största klädbytardag 2016

På lördag den 16 april är det dags för Sveriges största klädbytardag som Naturskyddsföreningen arrangerar över hela Sverige. Det är 7:e året i rad som de arrangerar detta.

Bild lånad från Naturskyddsföreningen.


Har du kläder i din garderob som är fina men som du inte använder? Häng med på detta så kan du byta dessa mot andra plagg som passar bättre för dig.

Så här går det till: Du tar med dig max fem fina plagg. För varje plagg som du lämnar in får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

Förra året genomfördes 109 arrangemang runt om in landet, med 12 300 besökare som bytte ca 44 500 plagg med varandra. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 29 ton kemikalier och 110 000 kubikmeter vatten. Visst är det häftigt?! Vilken insats för miljön.

Det är kul och personligt att köpa sina kläder second hand tycker jag, och att som i detta fall byta och lämna ifrån sig plagg som man ändå inte använder och utan kostnad få välja ut fem nya plagg känns så bra och jag älskar verkligen denna typ av verksamhet!

Här kan du läsa mer om Sveriges största klädbytardag.


Örebro

I Örebro arrangeras klädbytardagen i Föreningarnas Hus på Slottsgatan 13.


- Mellan kl 9.30 - 11.00 på lördag lämnar du in dina plagg (max fem stycken). För varje plagg får du en biljett som du sen kan byta mot ett nytt plagg. Observera att det inte gäller barnkläder.


- Själva klädbytet håller öppet mellan kl 12.00 - 15.00 på lördag.

- De kläder som ingen väljer att byta till går till secondhand butiken Bra & Begagnat i Örebro.

Har du frågor går det bra att kontakta Lydia Anderssson på lydiamarie.andersson@gmail.com. 


Vill du kolla om klädbyte arrangeras i din hemstad så gå in och kolla här.

Arrangemanget är helt gratis.

Bild lånad från Naturskyddsföreningen.


Bild lånad från Naturskyddsföreningen.

Bild lånad från Naturskyddsföreningen.

Mina fem plagg som jag byter bort på årets klädbytardag. En jacka som inte känns som "jag", en kjol och ett par svarta sommarbyxor med hög midja som är för båda blivit för stora för mig, en röd tröja som vart ett felköp och var för liten men som jag inte hann lämna tillbaka innan bytesrätten gått ut (den är därför helt oanvänd) och så en gul tröja som jag gillar massor i modellen och materialet (100% bomull) och som jag fann på förra årets klädbytardag, men som visade inte passa mig i färgen. Jag hoppas att alla dessa plagg kan komma någon annan bättre tillgodo. 

Jag vill också passa på att tipsa om att du kan lämna in dina gamla, uttjänta och trasiga kläder och textilier till H&M när som helst, oavsett om de är köpta på H&M eller inte. För varje inlämnad påse får du en värdecheck på 50 kr som du kan använda när du handlar på H&M. Observera att du måste handla för 300 kronor för att kunna använda den. Även Hemtex har samma typ av insamling, du kan lämna in gamla textilier, oavsett om de är köpta på Hemtex eller inte, och för varje inlämnad påse får du en värdecheck på 50 kr att använda när du handlar för minst 300 kr.

Så släng aldrig dina gamla trasiga kläder, utan lämna in dem på H&M eller Hemtex så att materialet kan användas på nytt.


Så gå direkt och kolla igenom din garderob och sortera ut det som är nytt och fräscht, men är plagg som bara ligger i garderoben och du aldrig använder, kläder som du av någon anledning inte vill använda. Lämna sen in max fem plagg till Klädbytardagen nu på lördag (på vissa ställen är det max 10 plagg som gäller). Och när du ändå går igenom din garderob så passa på att även rensa ut allt som är slitet och trasigt och lämna in detta på H&M eller Hemtex.

Vill du läsa mer om Slow Fashion och vad du kan göra för att sakta ned den enorma konsumtionskurva som vi i västvärlden står för när det gäller att konsumera kläder, samt skriva under Slow Fashion-uppropet så har jag skrivit mer om detta här.Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.