Torkad frukt och bär, nötter och frön.

Tyvärr är mycket av den mat vi köper förpackad i plast. Otroligt mycket av förpackningarna till vår mat är helt onödiga, och även om det blivit bättre de senaste åren så träffar man ofta på matvaror som är förpackade dubbelt (med en påse inuti en kartong t ex).

För att undvika att kemikalier från plasten läcker över i maten kan det vara en god idé att föra över maten som förpackats i plast till glasburkar när man kommer hem från affären.

Förutom att man slipper kemikalierna så ser det så mycket trevligare ut i skafferiet med glasburkar istället för en massa plastpåsar. Vi har valt att ha flera av glasburkarna stående framme på köksbänken. Det har lett till att vi äter mer av torkad frukt och bär, nötter och frön än tidigare. Så en rolig bieffekt av att förvara maten på detta sätt så har vi dessutom börjat äta mer bra mat. Torkad frukt och bär, nötter och frön är perfekt näringsrik mat för frukosten och mellanmålet. Och när hungern slår till oplanerat kan man enkelt fylla på med diverse godsaker från burkarna för att hålla blodsockret i schack. Här bjuder jag på bilder på vad som finns hemma i vårt kök. Allt är ekologiskt.

En bra sak är också att detta är mat som har en lång hållbarhet, och de tättslutande glasburkarna gör att maten håller sig fräsch ännu länge. Denna typ av mat är också riktigt bra att ha med sig när man är på resande fot eller på en picknick i det gröna.

Låt dig inspireras!
Vi låter ofta flera av glasburkarna stå framme på köksbänken.


Torkade ekologiska tranbär, inköpta på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.

Torkade ekologiska granatäppelkärnor, inköpta på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.
Bipollen. Naturens eget strössel. Inköpt på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.


Ekologiska sesamfrön. Gott i brödet du bakar eller att rulla chokladbollarna i, eller att strö över yoghurten. Dessa är inköpta på Coop.


Ekologiska sötmandlar köpta på Willys.
Torkade hackade ekologiska dadlar, inköpta på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.

Ekologiska solrosfrön från Kung Markatta, inköpta på Ica men finns även på Coop.
Ekologiska pumpafrön från Kung Markatta, inköpta på Ica men finns också på Coop. 
Ekologiska torkade gojibär, inköpta på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro.
Ekologiska hasselnötter, inköpta på Coop.

Torkad ekologisk mango, inköpt på Willys.
Ekologiska russin från Saltå Kvarn, inköpta på Willys.


Ekologiska chiafrön från Kung Markatta, inköpta på Coop. Gör en chiapudding eller chiagröt eller använd för att strö över smoothien. 
Hemmagjord musli. Här hittar ni receptet som är supergott!

Torkade ekologiska aprikoser från Saltå Kvarn, inköpta på Willys.


Ekologiska raw kokoschips från Tant Grön, inköpta på Coop. 
Ekologiska linfrön, inköpta på Coop. Ett tips är att mortla dessa så att kroppen kan ta upp deras fantastiska näring. Tänk på att dricka ordentligt då dessa suger upp en hel del vätska.


God och näringstät mat i vackra glasburkar.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.