Operation Giftfri Förskola

Det börjar dra ihop sig rejält till seminariet Operation Giftfri Förskola. På onsdag är det dags. Det tog nästan ett år. Mycket har hänt på vägen och jag har lärt mig massor (här kan du läsa den långa versionen).
Här kommer en kort tillbakablick:

Målsättningen var att få förskolan där mina barn går att kemikaliebanta. Men när jag ville bjuda in Naturskyddsföreningen att komma och föreläsa om Operation Giftfri Förskola, så fick jag till svar att de inte kunde komma och föreläsa för en enskild förskola. Jag behövde bjuda in de ledande politikerna i Örebro kommun, ansvariga för upphandling, ansvariga för kosten, någon från miljö- och hälsoskydd samt alla förskolechefer i hela Örebro kommun för att de skulle kunna komma.

Plötsligt handlade det inte bara om barnen på vår förskola utan om barnen i hela Örebro kommun. Det här peppade mig bara ännu mer.

Den nya målsättningen blev därför att ordna detta seminarium för att ALLA förskolor i hela Örebro kommun skulle genomföra Operation Giftfri Förskola. Och plötsligt kändes det ännu mer angeläget.

För det handlar ju om barnen. De som är vår framtid. Det är klart att vi måste göra detta för dem. Hur ska vi annars kunna se dem i ögonen och säga att vi visste att de här kemikalierna med all sannolikhet var skadliga för dem, men vi lät dem ändå utsättas för detta trots att vi kunde ha undvikit det?

Har JAG kunnat dra ihop till detta seminarium för alla dessa personer i ledande position i Örebro, så kan DU också göra det i den kommun du bor i. Det har krävt tålamod, arbete och åter tålamod. Men allt går om du bara tror på det du gör och inte ger upp.

MEN, det gäller att det inte stannar vid fina ord om förändring. Det jag har lärt mig på vägen är att uppföljning är A och O. Det är lätt att lova att man ska giftbanta, men det är oerhört viktigt att följa upp och se att alla steg verkligen tas. Så jag tror att en handlingsplan för detta behövs.

Jag känner mig kaxig och har ny en ny målsättning. Om den ska jag berätta mer om inom kort.

Jag är enormt peppad. På onsdag går startskottet för en stor kemikaliebanting på alla Örebros förskolor!!!


Det är dags att byta ut leksaker i mjukgjord plast som läcker hormonstörande ämnen mot bättre alternativ.


P.S Seminariet kommer att filmas och för er som är intresserade så ska jag försöka göra filmen tillgänglig efteråt.

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. grymt bra jobbat! Hoppas att jag kan fixa samma här i min kommun!

    SvaraRadera
  2. Hej Josefine! Ja, heja dig. Gör det. Man kan påverka så mycket mer än man tror som privatperson bara man ger sig den på det. Detta ligger dessutom helt rätt i tiden då problemen med skadliga kemikalier i barns vardag och förskolemiljö börjat uppmärksammas mer och mer. Stå på dig och ge inte upp. Du kan fixa det! All lycka till. /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.