Rågmjölstvätt

Igår testade jag något som jag aldrig trodde jag skulle göra. Att tvätta håret med grovt rågmjöl.

När jag först började intressera mig för den så kallade no poo-metoden så läste jag om flera som tvättade sitt hår med rågmjöl. Oj, så märkligt tänkte jag. Så "konstig" skulle jag minsann aldrig bli. MEN. Man ska aldrig säga aldrig. Nu har jag testat det, och jag måste säga att jag är väldigt imponerad över hur bra det känns!!!

Grovt ekologiskt rågmjöl.

Men först en liten kort påminnelse om varför vanligt schampo inte är så bra. Vanligt konventionellt schampo innehåller sulfater (den vanligaste sorten är sodium lauryl sulfate som förkortas SLS). Dessa är starkt rengörande men också uttorkande för både hår och hårbotten. Hårbotten försöker kompensera denna uttorkning genom att producera extra mycket fett (sebum), vilket gör att håret snabbt ser fett och smutsigt ut och man behöver tvätta oftare och oftare. Det blir en ond spiral. Eftersom håret blir så skadat av sulfaterna, så behövs balsam för att göra håret mjukt och lent igen. Men balsam innehåller ofta mineraloljor och silikoner som bara lägger sig som en hinna på de skadade hårstråna. Det gör att håret ser lent och mjukt ut men detta är alltså bara en illusion, då dessa mjukgörande ämnen inte tränger in i håret utan bara lägger sig som en hinna utanpå och som hindrar naturlig fukt från att tränga in i håret. Håret blir egentligen bara torrare o torrare.

Om du tvättar enligt no poo-metoden så väljer du en mildare tvättmetod än SLS, som inte torkar ut hårbottnen och som inte förstör Ph-balansen i hårbottnen. För att få bort mineraler, silikoner mm ur håret och börja tvätta med no poo är det ofta nödvändigt att göra en så kallad sista schamponering med ett schampo som innehåller SLS (för att kunna tvätta bort alla mineraloljor och silikoner som finns i håret) men som INTE innehåller just mineraloljor och silikoner. Exempel på ett sådant schampo som kan användas som ”sista schampo” är Garants schampo Såklart som finns att köpa på Willys. Tips på andra schampon att använda som sista schampo finns på nopoo.se.

Tips på sista-schampo som kan användas innan man börjar med no poo.


Så här tvättar man håret med rågmjöl

Blanda 2 dl grovt rågmjöl med 4 dl rumstempererat vatten. Dela en halv citron i fyra delar och lägg i. Rör om och täck sedan och låt ligga några timmar eller över natten i rumstemperatur.

 2 dl rågmjöl, 4 dl rumstempererat vatten och en halv citron.

Blanda allt.

Täck över och låt stå några timmar eller över natten.

Pressa sedan ur citronbitarna och ta ut skalet. Mixa sen ordentligt med mixerstav tills det skummar. Bubblorna är ett tecken på saponiner (tvålämnen) och citronen hjälper till att dra ut ännu mer av dessa ämnen ur rågmjölet. Citron är även renande. 


Sila sedan genom finmaskig sil så att de grova kornen kan slängas bort och endast den krämiga och skummade vita vätskan blir kvar. Hjälp till med en sked och tryck ut så att endast de grova kornen blir kvar och kan slängas bort. Tag bort det överblivna bruna mjölkornen ur silen i omgångar och häll och sila tills all blandning har gått igenom. Arbeta och tryck med skeden. Kör sedan med mixern igen och skumma upp ordentligt i den silade vätskan. Ju mer skum desto bättre. Häll sedan ned den silade blandningen i en flaska med hjälp av en tratt.

Efter att ha silat allt i finmaskig sil och pressat med sked så häller du upp den färdiga rågmjölsblandningen på en flaska och applicerar i torrt hår.

Fördela rågmjölsblandningen i torrt hår tills hela håret är genom-masserat. Skölj med ljummet vatten och avsluta med att skölja med så kallt vatten som möjligt. Det kalla vattnet hjälper till att stänga porerna i hårstråna. Ingen efterskölj / surskölj behövs efteråt. Vänta tills håret torkat och kamma sedan.

Det som är kvar kan sparas i flaskan i kylskåp och håller sig ca 2 veckor. Lukta för att känna om den blivit dålig. Observera att den ska lukta ganska syrligt pga citronerna, men inte härsket.

Jag upplevde att håret blev oerhört mjukt och lent av denna tvättmetod!!!

Jag hoppas att jag kunnat inspirera dig att prova detta. En helt kemikaliefri tvättmetod för ditt hår som är snällt både för dig, ditt hår och för naturen.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har prövat att göra schampot 2 ggr nu, men jag lyckas inte få det att skumma varken när jag mixar eller skakar det färdigs schampot. Hur länge kör du med mixern? Jag har använt mig av fint rågmjöl (fanns inget grovt i affären) gör det någon skillnad?
  /Monica

  SvaraRadera
 2. Hej Monica. Som jag har förstått det så behöver det vara just grovt rågmjöl, så min gissning är att det är därför du inte får det att skumma. Försök hitta det (jag köpte mitt i en välsorterad Ica-affär) och använd det fina rågmjölet till att baka något gott bröd istället. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Hej Monica. Som jag har förstått det så behöver det vara just grovt rågmjöl, så min gissning är att det är därför du inte får det att skumma. Försök hitta det (jag köpte mitt i en välsorterad Ica-affär) och använd det fina rågmjölet till att baka något gott bröd istället. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hej, jag använder grovt rågmjöl som torrschampo, funkar perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Saija. Vad spännande. Det hade jag aldrig hört att man kunde göra. Tusen tack för ett toppentips! :-)

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Hej! Jag funderar på hur det funkar för mig som har tunna och fina hår ( och få ..)?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.