Har julstressen drabbat dig?

Julen närmar sig med stormsteg. Vi stressar runt och ska hinna så mycket och tiden vill inte räcka till. "Jag MÅSTE göra det, jag MÅSTE hinna med det och det innan jul".

Stanna upp. Ta ett djupt andetag. Vad är måsten? Vad kan vänta? Sänk kraven och ge dig själv lugn och ro i julklapp i år. Det är så mycket förväntningar som skapar enorm stress hos många av oss. Låt oss istället ge oss själva och våra barn tid tillsammans i julklapp. Lyssnar du på dina barn? Jag menar, verkligen lyssnar. Inte bara hör vad de säger. Vad finns bakom orden? Genom att ge ditt eller andras barn odelad uppmärksamhet och nyfikenhet för en stund för att lyssna till vad de har att berätta så bygger ni något som inte kan köpas för pengar. En värdefull relation.

Och när det kommer till julklappar, tänk kvalitet istället för kvantitet. Hur många av oss har inte sett hysteriska barn öppna julklapp efter julklapp utan att knappt ens titta på den nya presenten innan nästa öppnas. Det blir för mycket intryck, för mycket av allt. Genom att minska ned på julklapparna så hjälper vi barnen att faktiskt utforska och utveckla sin kreativitet och nyfikenhet för det som de får.

I vår familj har vi förutom julen två födelsedagar att fira i december. Stressen blir lätt stor och inspirationen sinar i takt med att energinivåerna sänks den här tiden på året på grund av bristen på sol som också ger mycket sjukdomar, särskilt när man har barn på dagis.

Mitt målområde för denna jul när det gäller julklappar har varit att giftbanta badandet här hemma. Våra barn älskar att bada badkar och när det gäller produkter vi använder för att göra dem rena så har vi redan bytt ut alla traditionella schampon mm mot så kallade no poo-produkter. Mer om det kan du läsa härhär och här. Men när det gäller badleksaker så har badstunden fram tills nu bestått av billiga plastleksaker i form av bad-dockor, vattenkannor och så vidare. Så nu har tiden kommit att även plastbanta badandet för barnen. Den supergiftiga badankan har kommit att symbolisera gifterna i barnens plastleksaker därför att den är gjort av mjukgjord plast med massvis av ftalater (30-50% av vikten utgörs av ftalater). Dessa mjukgörare är hormonstörande och kan påverka framtida spermiekvalitet och fertilitet. Även astma, allergi, fetma, diabetes, beteendestörningar i form av till exempel koncentrationssvårigheter tros ha samband med vår exponering till ftalater. All anledning att försöka minska ned på plasten med andra ord. I badet känns det som att barnen blir extra utsatta då ftalaterna släpper i vattnet och tas upp av hela deras kroppar och inte endast via inandning av dammpartiklar eller genom att ta på sakerna och det tas upp via händerna. Se nedan vilka badleksaker som vi valt att satsa på. Än har barnen som sagt inte fått dessa men jag hoppas att de ska bli lika uppskattade som tidigare leksaker och stimulera till mycket lek vid kommande badstunder. Nu är det bara duschdraperiet som är gjort av PVC-plast och också innehåller kopiösa mängder mjukgörande ftalater som behöver bytas ut mot ett giftfritt alternativ. 

Här kommer tips på några riktigt fina presenter som våra barn har fått, och kommer att få i jul, som förutom att de utvecklar lust och kreativitet hos barnen även är giftfria och därmed sunda både för barnens framtida hälsa och för vår planets välmående.

Klassikern Kapla som fanns även när jag var barn. 200 stycken obehandlade träbitar i en form som gör att de kan byggas med på alla håll och kanter. Bara fantasin sätter gränserna. Detta köpte mormor och morfar från Stor & Liten där de hade ett väldigt bra pris på det, 379 kronor. På många andra ställen kostade det mellan 500-600 kronor. 

Träleksaker. Hållbara och plastfria. De är målade med sojabaserad färg. De här hittade jag på en lokal leksaksbutik i Örebro som har ett lite bättre sortiment ur giftsynpunkt än de stora kedjorna som bågnar av leksaker i plast tillverkade i Kina. På Butik Glad kan du hitta lite mer leksaker i genuina naturmaterial och mindre plast även om de inte har ett uttryckt miljötänk och plastleksaker även dyker upp här. Jag pratade med butiksägaren och önskade att de ska ta in märket PlanToys som är ett mycket bra märke när det gäller leksaker, då de tar stor hänsyn till miljön och är måna om att leksakerna ska vara giftfria och också väldigt hållbara. PlanToys leksaker är gjorda i gummiträ och du kan köpa dem bland annat på Laplandecostore.se och Ekoleko.se. 

Så här skriver Lapland Eco Store om PlanToys på deras hemsida (Copyright Lapland Eco Store):

PlanToys - Ekologiska leksaker i gummiträ

Här har du det prisbelönta företaget som verkligen förstår sig på potentialen i att designa leksaker som är både pedagogiska, säkra, slitstarka - och fria från gifter! PLANTOYS var först i världen med att producera ekologiska och giftfria leksaker av gummiträ. Principen går ut på att göra virke av dom träd som inte längre går att utvinna gummi ifrån, för att vara maximalt sparsam med naturens dyrbara resurser. Att arbeta med hållbara metoder är en grundförutsättning för PlanToys, och företaget beskriver själva hur dom vill föra vidare idén om hållbarhet genom sina leksaker för att på så sätt skapa en mer hållbar värld. Denna filosofi genomsyrar PlanToys design och tillverkningsprocess lika mycket som själva företagskulturen, och man lägger ner mycket möda på återvinning och återanvändning. Målsättningen är tydlig: leksakerna ska stimulera barns fantasi och motoriska utveckling och kultivera dom att ta hänsyn till hållbara aspekter även senare i livet.

Hållbara ekologiska leksaker från PlanToys - naturligt och giftfritt för nyfikna busungar!

Riktigt fina träleksaker går aldrig ur tiden. Många gånger håller dom dessutom förvånansvärt länge, ibland flera generationer. Sedan PlanToys startade i Tyskland 1981 har en hel del hunnit hända i verksamheten, inte minst när det kommer till ständiga förbättringar för att hålla nere miljöpåverkan från produktionen trots att man har expanderat och skaffat större fabriker. Idag jobbar företaget också med flertalet sociala och miljöinriktade projekt så som trädplantering och ett muséum för barn i Thailand. Samtliga av dessa program går under namnet "Plan Brings Smiles" och sammanvävs med leksakstillverkningen på olika sätt. Utgångspunkten är att en god livskvalitet går hand i hand med respekt för jorden vi bor på. Med återvunnet eller återanvänt material, vattenbaserade färgämnen och bläck gjort på soja och vatten jobbar detta märke hårt för att leverera produkter av högsta kvalitet. PlanToys har även uppfunnit PlanWood® som är PlanToys egen unika uppfinning. Rötter och annat spill tas tillvara, finfördelas och färgas in med organiska, vattenbaserade färger utan gifter. Bindemedlet (1%) är även det organiskt och giftfritt. PlanWood®:s uppfinning gör det möjligt att skapa former som skulle vara svåra att åstadkomma av massivt trä. Låt hela familjen inspireras av PlanToys smarta och lekfulla design!


Just det här setet är från vår lokala butik Glad, från ett Danskt företag som heter Hape där de garanterar att träet är målat med giftfri sojafärg. Men jag hoppas att även Glad kommer att ta hem PlanToys i framtiden då det är ett märke som jag litar på när det gäller deras ansvar för miljön och tänk kring att leksakerna ska vara så giftfria som möjligt och dessutom är väldigt hållbara och motverkar slit-och-släng-mentaliteten.

Ett GOTS-certifierat påsklakan-set med örngott och påslakan i fint mönster från Laplandecostore till vår 3-åring som snart ska sluta sova i spjälsäng och gå över till en stor säng. Påslakanet är tillverkat av 100% ekologisk bomull och väljer man GOTS så kan man vara trygg i att hela produktionskedjan är utformad med omtanke om människa och miljö.  Här kan du läsa mer om GOTS som enligt mig är det säkraste kortet om man vill vara trygg i att textilen man köper är ekologisk och miljövänlig och där de också tar hänsyn till arbetsförhållanden för de som jobbar med tillverkningen av varan. 

Finurlig kamera från PlanToys, inköpt på Laplandecostore.se som blev mycket populär här hemma. Kamerans lins är ett kalejdoskåp så när man tittar i linsen så ser man "100 olika varianter" av det man tittar på och kan snurra så att allt rör sig. Kostnad: 125 kronor. Kameran känns mycket rejäl och kommer att hålla i generationer är min gissning.
Tre stycken badankor gjorda av 100 % ekologiskt naturgummi istället för mjukgjord plast. Passar även bra som bitleksaker då de klarar små vassa tänder och de är helt giftfria. Ankorna finns att köpa både på Laplandecostore.se och Ekoleko.se för ca en femtiolapp. Räddningsbåten med chaufför samt racerbåten med förare finns att köpa för 119 kronor styck på bland annat på Laplandecostore och är tillverkade av PlanToys. Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.