Fleece

Jag lärde mig nyligen att fleece är riktigt, riktigt dåligt för vår miljö. Jag ska förklara varför. Men först ett förtydligande. Fleece är egentligen inte ett material utan kan vara gjort av olika material, det är ett samlingsnamn för en luddig typ av tyg. Dock är de allra flesta fleece-kläder som man köper gjorda av polyester och det är den typ av fleece som forskare har visat är väldigt skadligt för vår miljö.

Anledningen varför polyester-fleece är så skadligt, är att när man tvättar sina fleece-kläder så släpper de ifrån sig mängder av små mikroplast-partiklar. Ju luddigare fleece desto mer och lättare släpper det ifrån sig dessa små partiklar. Så att låta en bebis ligga och vila på en ullig fleece-filt är alltså inte att rekommendera då man kan misstänka att även vi människor får i oss dessa små partiklar via dammet i luften som vi andas.

Eftersom det är så små partiklar går det rätt igenom reningsverk och rakt ut i våra sjöar och hav. I havet misstas dessa plastpartiklar för plankton och små fiskar äter dem, som sen äts upp av större fiskar och som sen äts upp av oss människor. Men som om detta inte var nog. Dessutom har det visat sig att de små plastfibrerna som flyter runt i våra hav fungerar som en slags magneter för andra miljögifter som flyter runt i haven. Gamla gifter som sedan länge är förbjudna som till exempel DDT och även flamskyddsmedel som numera är förbjudna på grund av sina skadliga verkningar på människor och miljö finns kvar i våra hav och fäster på de små plastpartiklarna som sedan fiskarna äter upp. Men även alla nya gifter som ständigt kommer ut på marknaden i form av olika plaster med ftalater och andra otrevligheter. Det innebär att fiskarna får i sig enorma mängder miljögifter, som inte bara gör att fiskarna blir sjuka och våra hav dör, utan även vi människor får i oss detta när vi äter fisk.

Vad ska man göra av denna information då? INTE stoppa huvudet i sanden och låtsas att man inte hörde. Jag tänker så här: De fleece-kläder som vi har hemma fortsätter vi att använda, men att vi tvättar dem så sällan som det bara går. Det funkar faktiskt riktigt bra att hänga ut och vädra många gånger istället för tvätt har jag upptäckt. Och för mig personligen innebär det att jag inte kommer att köpa mer fleece-plagg gjorda av polyester eller andra syntetmaterial. Det finns fleece gjord av ull vilket inte alls är skadligt. Det kostar lite mer men den typen av fleece får det bli i fortsättningen.

Min varma gosiga fleece-kofta känns plötsligt inte lika gosig längre.

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Men du hur roligt var inte detta;) Jag har precis haft ett inlägg på min blogg om just Fru Fleece-polyester en mycket hemsk dam om du frågar mig. Jag gör som du, jag behåller mina fleecetröjor men jag vägrar köpa nya, jag tvättar dem sällan och hädanefter kommer inte en enda fleecepläd in över dessa trösklar. Så det så;)

    Fin kväll
    Annie

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.