Kemikaliebanta badrumsskåpet

För ett år sedan skrev jag en uppskattad serie om hur man kan kemikaliebanta sitt badrumsskåp, d.v.s ersätta produkter som vanligtvis innehåller en hel rad med tvivelaktiga ingredienser med snällare produkter som inte innehåller skadliga kemikalier. Vem har inte försökt läsa innehållsförteckningen på sin schampoflaska eller hudkräm, men fått ge upp då listan både är enormt lång och har namn som kräver att du är kemist för att du ska förstå vad det faktiskt är? Tyvärr så är flera av de svåruttalade namnen kemikalier som är eller misstänks vara skadliga för hälsan (dock inte alla). De senaste åren har jag kemikaliebantat rejält i vårt badrumsskåp. Jag firar att det gått tre år sedan jag sist tvättade mitt hår med vanligt konventionellt schampo nu i maj! Idag finns bara produkter som har ett schysst innehåll i vårt badrum, men det har tagit sin tid att nå dit.

I del 2 berättar jag att helt vanlig kallpressad kokosolja är den i särklass bästa makeup remover jag någonsin testat. Den är helt fri från skadliga kemikalier. 

Jag vill med min serie "Kemikaliebanta badrumsskåpet" inspirera fler som liksom jag vill hitta kemikaliesnälla och miljösnälla produkter. Jag kommer med massvis av tips och tankar utifrån hur det ser ut i mitt eget badrum. Jag har nu uppdaterat alla fyra inlägg med ännu fler och nya tips. Nedan hittar du länk till alla de fyra olika delarna:

Del 1: Här kan du läsa om vad jag använder istället för konventionellt schampo för att tvätta mitt hår, samt vad jag använder istället för balsam. Jag delar också med mig av tips på bra tandkräm och tandborstar samt hur du superenkelt gör ditt eget torr-schampo att använda de dagar då du inte hinner tvätta ditt hår fastän du skulle behöva det. Här kan du läsa del 1.

I del 1 berättar jag bland annat om vilka tandborstar och vilken tandkräm som vi valt att använda.

Del 2: I detta inlägg berättar jag om bra alternativ när du badar badkar (både när du själv badar, men också när barnen gör det), samt vilka tvålar som vi älskar som duschtvål. Jag tipsar också om riktigt bra produkter vid tvätt av ansiktet. Jag berättar även om de underbara svinhårsborstarna som fått ersätta hårborstarna av plast hemma hos oss, och vilken som är min bästa handduk genom alla tider. Här kan du läsa del 2.

Del 3: Här berättar jag om min väg att hitta den bästa giftfria deon och avslöjar vilken som är min absoluta personliga favorit. Jag berättar också om hur du enkelt gör din egen hudkräm samt att om du äter en bra kost med så lite tillsatser och tillsatt socker som möjligt och som är baserad på mycket grönsaker och med mycket bra fetter så som kokosolja och linföolja m.m så kan du förmodligen sluta med hudkräm då din hud klarar av att återfukta sig själv på egen hand. Men om fukt ändå behövs så som under den torra vintern så tycker jag det bästa är att göra sin egen kräm. Det är både enkelt och roligt och då vet du exakt vad det är du smörjer din kropp med. Jag berättar också om vilken som är min absoluta favorit för att återfukta huden i ansiktet med. Det behövs inte dyra krämer som kostar multum, utan det allra bästa är så enkelt och genialt. Gå in och läs hur jag gör. I detta inlägg tipsar jag också om det i särklass bästa menskyddet både ur kemikaliesynpunkt och ur miljösynpunkt. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att detta är ett av vår tids bästa uppfinningar. Här kan du läsa del 3.

I del 3 berättar jag om arganolja. Denna fantastiska olja som tillsammans med en klick aloe vera gel ger den i särklass bästa återfuktande effekten för huden i ditt ansikte. Du kan sluta köpa dyra hudkrämer i flerahundrakronors-klassen. 

Del 4: I den sista delen berättar jag om det mest kemikaliesnälla sminket som jag lyckats hitta och hur jag återfuktar läpparna utan att behöva smörja dem med tvivelaktiga ämnen. Jag berättar också om en ny vana jag lagt till det sista året, nämligen torrborstning och tipsar om en riktigt bra borste för detta. Jag avslöjar också vilka handtvålar som finns i vårt hem samt vilket hårspray som jag använder de få gånger jag vill ha det. Jag ger också tips på en necessär som är gjord i naturmaterial och som är helt plastfri och även garanterat fri från s.k perfluorerade ämnen som annars är vanligt i necessärer för att göra dem vatten och smutsavvisande. Här kan du läsa del 4.

I del 4 berättar jag bland annat om vad som finns i min sminkväska. Produkter som alla är kemikaliesnälla och miljösnälla.

Har du fler tips på bra produkter? Tipsa gärna i kommentarsfältet.

Ha en riktigt fin tisdag så ses vi snart igen. Följ mig gärna via Instagram (@saraseviga) för inspiration så gott som varje dag, samt på Facebook (www.facebook.com/saraseviga) där jag även delar intressanta artiklar gällande en kemikaliebantad vardag samt en mer hållbar livsstil.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är en ny läsare av din fantastiskadress blogg. Även jag jobbar stenhårt med att kemikaliebanta. Jag brukar använda mig av enbart kakao som torrschampo och mitt tips är att använda en gammal sockerströare som förvaring. Bara att skaka över håret vid behov. Då jag har kort lugg brukar det vara den som blir fet fortast och då funkar kakaon perfekt. Tack för härlig läsning. Lägger till dig i mina favoriter direkt 😄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecka!
   Vad glad jag blir att du gillar bloggen. Tusen, tusen tack för tipset om sockerströaren. En sån ska jag genast börja hålla utkik efter i second hand-butiker :-) Jag har tyckt det varit lite bökigt med att föra över till en tesil, så detta låter mycket enklare. Ha en fin fortsatt dag. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej, skulle vilja tipsa om sminket tikei. Har typ samma om inte ännu färre ingredienser i sina produkter än back to earth har, super tips!! Sen vill jag tacka för alla inspirerande tips du ger! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.