Test: Miljövänliga och kemikaliesnälla diskmedel.

Ni som följer mig på Instagram vet att jag haft en lång resa för att hitta ett riktigt bra handdiskmedel. Som alltid vill jag hitta produkter som både tar hänsyn till hälsan och till vår miljö, d.v.s inte innehåller ämnen som är eller misstänks vara skadliga för vår hälsa eller vår natur. Efter jag förstod hur illa Yes handdiskmedel faktiskt är, både ur kemikaliesynpunkt och ur miljösynpunkt (här har jag bloggat om det) så har de förlorat sin miljömärkning med Svanen, p.g.a att det innehåller ämnen som klassas som mycket giftigt för vattenlevande organismer och innehåller ämnen som kan leda till kontaktallergi även vid mycket små doser.

Sedan Yes blev utbytt här hemma så har jag testat en lång rad handdiskmedel (6 stycken) under mer än ett år. Alla dessa har det gemensamt att de är snällare alternativ både ur miljösynpunkt och kemikaliesynpunkt. Alla jag testat är parfymfria. För att undvika att utveckla allergi är det bra att alltid välja ett handdiskmedel utan parfym (det gäller såklart för alla produkter du använder till hud, hår, hem). När det finns köper jag alltid det som är utan doft, helt enkelt för att det är snällare mot huden. Några av dem jag testat innehåller citronsyra, då det är ett mycket vanligt förekommande ämne i flytande handdiskmedel (men även shampoon, balsam, hudkrämer m.m). Detta är dock en tillsats som jag vill undvika, då många vittnar om att det finns en koppling mellan allergier och intag av citronsyra. Man tror att det beror på att vid framställningen av citronsyra så används svartmögel (inte citroner som man kan tro) och att det skulle finns kvar små rester av detta mögel i slutprodukterna. Viktigast är förstås att försöka undvika citronsyra i maten, men då vi har pollenallergi i familjen försöker vi även undvika det i hud- och hårvårdsprodukter m.m. Av de testade handdiskmedlen nedan så innehåller Attitude, Sonett och Ecover citronsyra. För er som vill veta mer om citronsyra så har jag bloggat om det tidigare, här kan du läsa det inlägget. Där kan du även hitta en lista på alla de olika namn som citronsyra kan ha i innehållsförteckningen på de varor som innehåller det. Nedan berättar jag hur jag upplevde de olika märkena, där jag gett dem betyg mellan 1-5:


- Attitude. Jag vet att man inte ska stirra sig blind på att det måste löddra för att diska rent. Men jag kunde med detta diskmedel ändå inte komma ifrån att det läddrade väldigt lite och därför inte kändes som att disken blev ordentligt ren, utan att jag var tvungen att ta en större dos diskmedel. För mig blir det då inte miljövänligt, hur bra innehållet ändå är, om man behöver använda stora mängder och därför mycket oftare köpa nytt. Jag ska dock tillägga att många av er läsare samt de som följer mig på Instagram har i kommentarer och mail berättat att de tycker att detta diskmedel är jättebra, så jag tror att det till stor del också handlar om en personlig smak och upplevelse. För mig kändes det dock som att jag behövde större mängd diskmedel för att få disken ren. Detta plus det faktum att den innehåller citronsyra gör att jag ger den betyget 3 av 5 möjliga. Det kostar 49 kronor och innehåller 700 ml. Jag köpte det på Jordklok, men det finns även att köpa på bland annat Lapland Eco Store.

Attitude handdiskmedel utan doft. 


- Sonett. Efter att ha testat Attitude så stod Sonett handdiskmedel utan doft nästa på tur. Jag måste säga att jag gillade detta diskmedel, och om det inte varit för att det innehåller citronsyra (sodium citrate på innehållsförteckningen, kärt barn har många namn) så hade jag nog gett det högsta betyg. Det kändes mycket mer drygt än Attitude och det behövdes mindre mängd diskmedel för att disken skulle kännas ren. Sen är inget av alla diskmedel jag testat lika effektivt som Yes, men jag tänker att det beror på de starkt giftiga ämnen som Yes innehåller, och därför så är jag beredd att inte få lika effektivt resultat som Yes då det p.g.a sitt innehåll inte längre är ett alternativ för mig. Jag ger detta diskmedel betyget 4 av 5 möjliga. Sonetts diskmedel ligger i en flaska på 500 ml. Det finns att köpa på bland annat Lapland Eco Store (49 kronor) samt Jordklok.se (45 kronor).

Sonett neutral handdiskmedel. Jag glömde fota diskmedlet från Sonett när jag testade det, så bilden har jag lånat från Jordklok.se som säljer detta. 


- Devaz kokossåpa. En av de allra renaste handdiskmedlen måste vara detta från Devaz. Den innehåller nämligen endast förtvålad ekologisk kokosolja, ingenting annat. För er som använder linsåpa känner säkert igen doften på denna, den doftar såpa. Om man inte gillar doften så tipsar Devaz om att droppa i några droppar eterisk olja, men eftersom många eteriska oljor är starkt allergiframkallande så valde jag att använda den som den var. Ett stort plus är att det inte innehåller citronsyra. Precis som för linsåpa så behövs inte något konserveringsmedel trots att det är i flytande form, vilket är ett mycket stort plus. Jag ger detta diskmedel högsta betyg, 5 av 5 möjliga. Anledningen är dels innehållet, att det verkligen inte är några konstigheter alls, samt att det både löddrar riktigt bra och känns effektivt, det behövs inga stora mängder för att få disken ren. Konsistensen är mer vattnig än t ex Sonett och Ecover som är mer trögflytande, så man får se upp lite så att man inte överdoserar bara. Devaz kokossåpa köpte jag direkt från Devaz.se, och 515 ml kostar 90 kronor, men då tillkommer även frakt på 49 kronor, så totalt 139 kronor (förutsatt att man inte handlar för mer än 800 kr för då blir det fraktfritt). Devaz har många andra riktigt fina produkter, framförallt för alla ni som använder er av no poo till hår, hud och städprodukter. Jag använder sedan flera år tillbaka deras aloe vera gel som räknas som den absolut renaste som går att få tag på. En liten klick av aloe vera gelen tillsammans med fyra droppar ekologisk arganolja är det enda som jag använder som återfuktning till mitt ansikte. Många jag känner har berättat att Devaz salttvålar samt schampotvålar är helt underbara och framförallt bland det absolut snällaste du kan använda ur kemikaliesynpunkt och dessa står på min lista att testa när våra nuvarande tvålar är slut.

Devaz ekologiska kokossåpa.


- Malin i Ratan disktvål. Diska med en tvål, går det? Ja, det funkar alldeles utmärkt! Jag är redan sedan tidigare ett stort fan av Malin i Ratans tvålar, som jag använder både som handtvål och till att tvätta håret med (bland annat här och här har jag bloggat om dem tidigare). Det som är viktigt att tänka på när man använder en fast tvål är att ha ett tvålfat så det finns luft även under tvålen så att den kan torka upp emellan användningarna, annars kan det bli en grogrund för bakterier att växa till om tvålen ligger och är ständigt blöt (plus att den tar slut jättefort då den är mjuk). Jag köpte det vackra tvålfatet på bilden nedan tillsammans med tvålen. När jag diskade så gnuggade jag diskborsten direkt på tvålen och fick ett härligt lödder att diska med. Det går även att använda tvålen genom att lägga den i diskvattnet en stund och arbeta upp ett lödder med händerna innan man tar upp tvålen ur vattnet. Diskvålen är gjord av svensk kallpressad rapsolja och kokos i det lilla företaget uppe i Västerbotten (för fler pärlor i Västerbotten så tipsar jag om dem här). Fördelen med en fast tvål är att man direkt slipper problemet med att hitta något som konserverar som man behöver så fort en produkt är i flytande form. Jag har framfört önskemål till ägaren att jag skulle uppskatta att de gjorde även en större variant av denna tvål då denna endast räckte i ca 45 dagar. Jag håller tummarna för att det kommer ut en sån inom en inte alltför lång tid framöver. Jag ger den högsta betyg, 5 av 5 möjliga då den är effektiv på att diska rent och den inte innehåller några konstigheter alls. Jag gillar känslan att diska med en tvål istället för ett flytande diskmedel, och ett stort plus är förstås också att den inte innehåller någon citronsyra. Tvålen beställde jag direkt från Malin i Ratan, och den väger 70-80 gram och kostar 90 kronor. Jag råkade av misstag beställa en med mild doft från eteriska oljor av lavendel, citrus och eukaplytus, men den finns även helt utan doft. Om man beställer för mer än 500 kronor så är frakten fri. Jag vet att tvålen även säljs på många andra ställen, t ex på Lapland Eco Store. Om man går in på Malin i Ratans hemsida så finns en lista på alla återförsäljare runt om i landet.

Malin i Ratans ekologiska disktvål. Jag beställde även en s.k luffadyna när jag köpte tvålen och tvålfatet. Tanken var att ha den under tvålfatet och sedan använda för att skrubba diskbänken blank med resterna av tvålen. Men luffadynan låg hela tiden i blöt och det kändes inte bra då den förr eller senare skulle börja växa till bakterier och mögelsvamp om den fortsatt att städigt ligga i blöt. 


- Ecover Zero. Detta diskmedel hittade jag hos vår lokala Ica Supermarket i stan, och det hade ett riktigt bra pris, vilket har att göra med att det är ett relativt stort företag. Det är mer tjockflytande och därmed upplevde jag det som mer drygt än både Attitude och Sonett. Det innehåller dock citronsyra. Jag ger det därför betyget 4 av 5 möjliga. Ecover köpte jag på vår lca Supermarket i stan och det kostade 26 kronor för 500 ml. Det går även att köpa på Jordklok.se för 29 kronor.

Ecover Zero handdiskmedel.


- Greenscents. Mitt allra senaste diskmedel jag testat (som också får det sista i mitt test) var detta som jag fick tips om då det inte skulle innehålla någon citronsyra. Men när jag undersöker innehållet närmare får jag reda på att den istället innehåller lactic acid (mjölksyra) och vid vidare efterforskning så visar det sig att mjölksyra sällan är framtsälld naturligt utan med melass eller stärkelse från majs eller potatis, d.v.s på samma sätt som citronsyra (läs mer här). Min gissning är att man även här använder sig av svartmögel i själva processen men det har jag ingen säker uppgift på. Jag tycker att diskmedlet är okej, men likt Attitude så behöver jag ta mer diskmedel för att disken ska kännas ren. Men de som tillverkat detta har verkligen tänkt till. Flaskan är tillverkad av 100% komposterbar bioplast och diskmedlet innehåller varket sodium lauryl sulftate (SLS) eller sodium laureth sulfate (SLES) som annars är vanligt i både diskmedel. Dessa ämnen är billiga att framställa och är det vanligaste man använder för att ge en produkt lödder. Nackdelen är att de är starkt uttorkande och torkar ut och skadar hudens yttersta barriär vilket kan ge allergier, eksem och väldigt torr hud. Jag ger detta diskmedel betyg 3 av 5 möjliga. Anledningen att det inte blir högre är för att det inte är drygt samt för att jag känner mig osäker på om det tillverkats på samma sätt som diskmedel som innehåller citronsyra och som därmed kan ha spår av svartmögel kvar. Flaskan innehåller 400 ml och kostar 59 kronor hos Jordklok.se.

Greenscents handdiskmedel.

Så, en sammanfattning:

Bäst i test blir Devaz kokossåpa samt Malin i Ratans disktvål. Båda är tillverkade av små leverantörer vilket gör att priserna är något högre än för de som tillverkas i gigantisk skala, så som Ecover, Sonett och Attitude. Jag är dock beredd att betala ett högre pris för en bättre produkt kvalitetsmässigt, och genom att välja det bästa så kan dessa företag växa och på sikt så blir även priserna lägre. Glöm inte att vi röstar med vår plånbok. Det vi väljer att lägga våra pengar på, det är det som kommer att finnas kvar och växa sig större och det som formar vår framtid.

De övriga fyra rangordnar jag så här: Bäst var Ecover och Sonett. Sämst gillade jag Attitude och Greenscents för att de var minst dryga.

Glöm inte att det är mycket tycke och smak som i slutändan avgör vilket man gillar bäst, så testa dig fram tills du hittar ett märke som passar just dig. För mig har det varit viktigt att använda upp alla de diskmedel jag köpt hem för att testa och det har gjort att det tagit nästan ett år att testa igenom alla. Det har också gjort att jag verkligen testat alla ordentligt. Lycka till nu att hitta ett diskmedel som passar just dig.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

29 kommentarer:

 1. Tack för att du delat ditt test på diskmedel. Jag är som du inte helt nöjd med de lite mer lättillgängliga diskmedlen så jag ska ta ditt råd att testa kokossåpan nästa gång, eller tvålen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra. Hoppas att du blir lika nöjd som jag blev :-) Trevlig helg önskar jag dig. /Sara

   Radera
 2. Tack för jämförelsen och informationen! Du jämdörde kokossåpan med linsåpa, har du själv testat diska med det (och är det samma sak som linoljesåpa?)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte testat att diska med linsåpa (gissar att det är samma som linoljesåpa). Jag har hört att den lätt lämnar kvar en liten hinna på disken, så därför har jag inte testat den själv. Men om du provar, berätta gärna sedan vad du tyckte.

   Allt gott och trevlig helg. Mvh /Sara

   Radera
 3. tack för att du har testat och delat med dig av dina tankar.

  en fråga. du skrev att malin i ratan tvålen bara räckte i 45 dagar. diskar ni allt för hand eller har ni diskmaskin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna.

   Nej, vi har diskmaskin, men det blir ändå en del handdisk, sånt som jag inte vill köra i maskinen, så som skärbrädor, våra sugrör i rostfritt stål och lite annat smått och gott.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Tack för ett gediget test. Vi lyssnar och vid nästa tvålkok skulle jag nog tro att skärkniven skär även större bitar. Vi har en lista med återförsäljare på hemsidan men gissar att det inte är helt logiskt att hitta dit. Gå på fliken Om Malin i Ratan och sen på undermenyn Återförsäljare http://maliniratan.se/about_resellers

  Tack för att du stärker oss små kreatörer, det inspirerar oss att fortsätta! Kram Malin i Ratan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!

   Tack själv för era fantastiska tvålar!!! Det är klart att man ska tipsa om det som är bra, och det ser jag som en del av mitt jobb. Hoppas att många fler kan upptäcka era tvålar och disktvålen som är min senaste upptäckt i ert fina utbud. Jag är väldigt nyfiken på att testa er arganolja vid nästa beställning.

   Ja, nu hittade jag ju listan med återförsäljare. Det var jag som inte kollade tillräckligt noga.

   Allt gott och en riktigt fin helg önskar jag dig.

   Mvh /Sara

   Radera
  2. Hej igen. Nu lade jag till en direktlänk till era återförsäljare direkt i mitt inlägg så att mina läsare lätt kan hitta dem. Kram /Sara

   Radera
 5. Tack för en gedigen sammanställning, så skönt när någon gör hela jobbet åt en! Vi ska genast prova kokossåpan och tvålen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad roligt att höra att testet uppskattades. Hoppas att du blir lika nöjd som jag med kokossåpan och disktvålen.

   Allt gott och trevlig helg. /Sara

   Radera
 6. Hej,
  Ta inte detta som kritik utan snarare en problematisering/fråga. Jag som skriver har bakgrund som kemist, men är inte betald av något kemiföretag om någon undrar ;) Så min synvinkel är alltså vetenskapligt; vad vet man om dessa föreningar som man vill undvika eller för den delen tycker är bra att använda.

  Tittar jag på kopplingen citronsyra och allergi/överkänslighet så hittar jag följande:
  Belägg för att citronsyra är allergiframkallande (immunoglobin-respons) ser ut att helt saknas i vetenskaplig litteratur. Belägg för att man skulle kunna vara överkänslig mot citronsyra verkar också helt saknas i vetenskaplig litteratur.
  Belägg för att processen för tillverkning av citronsyra skulle vara skadlig (att allergener från mögelorganismen som används i produktionen skulle följa med till slutprodukt) verkar också saknas. I produktionen kommer mögelorganismen som producerar citronsyran att filtreras av och det ser även ut som att behandling med Natriumhydroxid sker som ett process-steg vilket effektivt borde döda eventuella kvarvarande levande organismer. Citronsyran som väl kommer ut från processen ska vara i det närmaste ren från föroreningar och metoder för att kontrollera detta finns och används säkerligen. Även om man hypotetiskt skulle anta att någon extremt liten mängd allergen följer med från produktionen (om så sker troligen nere under en tusendel i halt) så lär den mängd man exponeras för vara långt under en koncentration som är farlig eller ens kan ge effekt.
  Vill man själv kolla efter vetenskapliga artiklar på området rekommenderas Google Scholar samt PubMed.
  Det finns dock diverse sidor som tar upp citronsyra-allergi, dock verkar de inte vara kopplade till några större organisationer/ allmän sjukvård utan privat drivna. En av dessa hade en teori kring citronsyra allergi där de inledde med att säga att om man reagerade på apelsinjuice eller citroner så kunde det vara allergi mot citronsyra - lite underligt när det kanske inte borde vara första misstanken...

  Tror alltså sammantaget inte att det är speciellt motiverat att utesluta citronsyra (om man nu inte verkligen har konstaterat att man reagerar på detta) då det inte verkar vara en allergen enligt seriösa källor. Betänk även att citronsyra hela tiden finns närvarande i kroppen, om ni kommer ihåg citronsyracykeln och cellandningen från gymnasiet - ytterligare en anledning att betvivla att man skulle reagera på det.

  För övrigt skulle jag ur allergi/överkänslighets-synpunkt vara lite försiktig med kokos-varianterna, är väl inte speciellt vanligt men det verkar som att det finns de som får hudreaktioner av kokosolja, och en förestrad variant av denna borde kunna ge samma resultat tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska tillägga att det givetvis är bra att kolla på tillsatserna i diskmedel/tvål och liknande som vi ofta exponeras för, finns tillsatser som är onödiga och kan ersättas med annat.
   Betänk bara att det inte nödvändigtvis är nyttigt bara för att det är naturligt, det finns cancerframkallande/allergena/giftiga ämnen i mängder helt naturligt i naturen också, så ifrågasätt även innehåll i produkter som är naturliga!

   Radera
  2. Om du inte har sett denna än så är detta intressant:

   https://jameskennedymonash.files.wordpress.com/2014/08/ingredients-of-an-all-natural-strawberry-english.jpg

   Beskriver ingredienserna i en jordgubbe (om man skulle skriva ut innehållet fullständigt).

   Bloggen drivs av en kemilärare som även skrivit en del intressant om kemikaliefobi och reder ut lite grann vad man ska vara rädd för och vad man inte behöver vara rädd för (ur ett vetenskapligt perspektiv). Behöver inte ses som sanningen såklart, men en annan syn på det hela.

   Radera
  3. Hej.

   Tack för dina synpunkter. Jag tror att anledningen till att det i princip inte finns något forskat på citronsyra är att det inte finns några ekonomiska intressen som vill stödja denna forskning, utan snarare tvärtom extremt stora ekonomiska vinningar för företagen att fortsätta använda denna billiga tillsats. Jag känner själv personligen flera som blivit bättre när citronsyra tagits bort från deras kost samt hudprodukter / schampo. Även i vår familj har den som lider av pollenallergi blivit mycket bättre sedan vi tagit bort citronsyra ur vår kost. Det är ju givetvis svårt att klarlägga helt att det beror på just rester av svartmögel utan vetenskapliga belägg men i väntan på att det finns så väljer jag att luta mig mot försiktighetsprincipen. Med mögel ligger det ju så till att man reagerar på mycket små doser och som vid många kemikalier som nu visat sig vara skadliga så är de detta även vid mycket, mycket små doser, det finns inga säkra gränsvärden som man tidigare förlitat sig på. För mig känns det bra att undvika denna tillsats (liksom flera andra) om det är möjligt, då jag hellre antar försiktighetsprincipen med något som man ännu inte vet om det är skadligt men som har misstankar om att vara det.

   Det är endast min personliga uppfattning och jag hoppas att det tydligt framgår i mitt inlägg att det inte finns vetenskaplig bevisning (p.g.a att det inte finns någon forskning på detta) men att många vittnar om att de blivit bättre genom att utesluta citronsyra, så även de i min egen familj.

   Självklart är det som du säger, att bara för att något är naturligt så är det inte likställt med att det är bra eller "giftfritt".

   Allt gott och tack för tipset också om Google Scholar samt PubMed.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 7. Tack för tipset! Blev väldigt intresserad av att testa kokossåpan efter att min egna tagit slut. Tack för en väldigt inspirerande blogg, detta har väckt väldigt många nya tankesätt hos mig och framför allt ett nytt spännande intresse som inte bara gynnar mig själv utan min omgivning och miljö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline! Vad roligt att höra. Tack!! Hoppas att du ska bli nöjd sen med kokossåpan. Allt gott. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 8. Kul att läsa ditt inlägg. Jag håller fortfarande på att testaHitills har jag varit mest nöjd med Attitude utav de jag har testat. Men har bestämt mig för att testa två sorter till innan jag summerar mitt resultat på bloggen:)
  Ha det gott
  Kram Milla

  SvaraRadera
 9. Tack för en bra och utförlig beskrivning av de olika diskmedlen. Jag, som tidigare inte kunnat diska med annat än yes för att allt annat i butiken känts så odrygt, valde efter att ha läst ditt test att pröva Sonett Citron som ett första försök att slippa kemikaliehärden Yes. Nu ÄLSKAR jag att diska! Tillsammans med min trädiskborste med tagel är diskningen nu en fröjd - diskmedlet löddrar, känns drygt och luktar naturligt citronfräscht (inte kemisk citronparfym). Kommer aldrig köpa Yes igen. Så återigen - tack för ditt inlägg :-)

  SvaraRadera
 10. Hej Sara!

  Tack för ett fint och informativt test. Måste bara fråga, vart har du köpt den vackra tvålkoppen?

  Vänliga hälsningar, Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia! Tvålfatet har jag köpt hos Malin i Ratan. Här är en direktlänk till det:

   http://maliniratan.se/product/tv%C3%A5lfat-keramik

   Mvh /Sara

   Radera
 11. Är på jakt efter ett bra tvålfat med hål i. Är det tvålfatet bra,dvs hålls tvålen torr på undersidan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Om du menar det runta tvålfatet i keramik så är jag supernöjd med det. Håller tvålen luftig under så den torkar fort. Dessutom är det så vackert. Jag kan varmt rekommendera det :-) Mvh /Sara

   Radera
 12. Hej! Löddrar kokossåpan bra även om man använder diskborste ? Läste på hemsidan att man ska löddra upp med svamp men jag gillar inte att diska med svamp..
  Tack för bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kokossåpan löddrar även med en diskborste. Däremot blir det inte lika mycket lödder som t ex Yes eller mindre kemikaliesnälla alternativ. Det man ska komma ihåg är att det inte är hur mycket lödder som bildas som avgör hur ren disken blir, så kolla när du använder kokossåpa hur disken ser ut efter för att avgöra om du behöver använda mer eller om du har lagom mängd när du diskar. Stort lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 13. Helt suverän guide om rena och miljövänliga diskmedel!
  Den hjälpte mig att hitta ett bättre alternativ till konventionella diskmedel. Valet föll på kokossåpan från Devaz, den är grymt bra.
  Jag är otroligt nöjd och det känns mycket bra att använda en ren produkt fri från kemikalier.
  Tack så mycket för guiden, Frans E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så kul att höra att mitt test kunde hjälpa dig att hitta en bra produkt för disken! Tack för att du återkopplade. Mvh /Sara

   Radera
 14. Hej. Tack för tipset. Jag har nu beställt kokossåpan för hand disk. Vad kan man använda i maskindisken som är giftfritt? Går det att använda kokossåpan? Iså fall vad är doseringen? Glansmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hittat något helt giftfritt alternativ till diskmaskinen. Själv använder jag Änglamarks disktabletter som är miljömärkta med Svanen. De har fått bra resultat i andra tester för miljövänliga maskindiskmedel. Det är dock inte i samma giftfria liga som kokossåpan. Jag vet att Jordklok har många alternativ. Som spolglans använder jag Sonett, även det finns att köpa på bland annat Jordklok och Bodystore. Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.