Cederträringar mot ohyra

På Åhléns så säljer de cederträ-ringar för att lägga i garderoben (eller hänga upp på galgar) för att skydda kläderna från angrepp av mal, pälsängrar och silverfiskar.

Det ligger nio stycken träringar i varje förpackning och de kostar endast 29 kronor. När jag letade efter dessa var de först slut, så kolla gärna på ahlens.se först om de finns inne i just din Åhléns-butik. När jag sedan köpte på mig fyra stycken förpackningar skrattade killen i kassan och sa att dessa var väldigt populära och tog slut nästan hela tiden.


Doften av cederträ är ljuvlig. Men det tycker inte småkrypen som vi människor kallar för ohyra. Så de flyr. När doften börjar klinga av så sandpapprar man bara lite lätt för att få fram den fantastiska cederträdoften igen som småkrypen avskyr.

Eftersom vi har ganska mycket kläder i ull hemma hos oss så känns det bra att ha något som motverkar att mal dras till dessa kläder. Tidigare har jag lagt in tvålar av aleppo och African Black Soap i garderoberna och det ska också ha en skrämmande effekt på krypen. Men cederträ anses ännu mer effektivt så det känns bra att ha dessa små träbitar i alla våra garderober och klädförråd numera.


Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Jättebra att du skrev om det. Hur har det funkat för dig hittills? Undrar för min far jag hälsar på nu under sommaren har silverfiskar i sitt hem och det är bara så himla äckligt att jag inte ens kan vara i huset om de är här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tycker att de funkar toppen. Vi har de liggande i alla våra garderober m.m. Jag har skaffat dem främst för att de ska skrämma bort eventuell mal då vi har en hel del ullkläder. Jag har inte hört om de fungerar även mot silverfiskar men en snabb googling visar att inte heller silverfiskar gillar doften av cederträolja så det borde funka. Stort lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej! Har precis köpt på mig massa ringar och är lite osäker på hur mycket som behövs. Placerar du bara ut dom lite här och var eller räcker det med en per garderob? Tack på förhand mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Jag lägger en ring på varje hylla i våra garderober, ibland om vi har ullkläder i garderoben så lägger jag två ringar på varje hyllplan (en på varje sida). Jag har lagt mina längst ut för att lätt se vart de ligger. Någon gång ibland, ca en gång per år så tar jag ut dem och använder ett sandpapper och putsar upp dem lite för att doften ska bli tydlig igen. Jag brukar även droppa med en droppe eterisk olja av Cederträ på varje ring för att lukten ska återskapas och därmed skrämma bort ohyra, då tiden gör att doften klingar av successivt annars.

   Stort lycka till.

   /Sara

   Radera
 3. Hej Sara,

  Jag har köpt cederträringar ifrån Åhléns likt dina och ser att du verkar vara lite insatt i ämnet.

  Jag har lagt i ca 9 st i en garderob som är normalstor. Dock så luktar det ingenting tyvärr. Min tanke är att det ska dofta fräscht i garderoben då jag inte har problem med silverfish etc.

  Jag har däremot läst att cederträ kanske kan vara hälsofarligt? Något du känner till?

  Sedna undrar jag vad du droppar på för eterisk olja av cederträ. Själv har jag atlasceder i eterisk olja men det är en helt annan doft när jag droppade på. Kör du på rödcederolja? Är inte det hälsoskadligt att andas in om man använder det i garderoben?

  Många frågor men tack på förhand :)

  Vänliga hälsningar
  David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David.

   Om du sandpapprar lite på cederträringarna så kommer doften åter. Den falnar efter en tid och då får man putsa på dem litegrand med ett sandpapper så kommer doften tillbaka.

   Jag använder eterisk olja från cederträ.

   Cederträ är inte giftigt på något sätt, precis som annat trä inte är giftigt. Sen ska du kanske inte stå och lukta på den eteriska oljan jättemycket och länge då det är en stark doft då det är så komprimerat som det blir i eteriska oljor. Om du droppar en till två droppar av eterisk olja cederträ på varje ring så kommer även det att ge samma doft som träet har av sig självt, men som sagt mer kraftigt.

   Lycka till.

   /Sara

   Radera
 4. Hej Sara

  Tack för ditt svar. Jag har nyligen köpt dem men kanske måste man använda sandpapper ändå i början.

  Gällande eteriska oljan så doftar min som sagt inte alls som träningarna. Jag har eterisk olja ifrån cederträ med namnet "Cedrus Atlantica bark oil" (atlasceder) vilket inte gör saken bättre om jag droppar på. Vet du vilken olja ditt cederträ är?

  Okej men googlar man lite snabbt på cederträ farligt så kommer det upp en hel del. Kanske är det om man har en daglig kontakt med trät fysiskt (vet inte därav min fråga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de legat länge i förpackningen så skadar det inte att använda sandpapper för att få fram doften igen. På min eteriska olja står det bara cederwood. Jag vet inte om det finns flera olika sorter. Här är en t ex: https://www.svenskhalsokost.se/pure-cederolja-eko?da=14-672.

   All eterisk olja är mycket koncentrerad och ska därför användas med försiktighet. Smörj t ex inte direkt på huden. På cederträringarna är det dock helt okej.

   /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.