Giftminimerad duschslang

För ungefär ett år sedan så beslutade jag mig för att giftminimera barnens bad, då deras badstunder ofta bestod lek med diverse mjuka plastleksaker i badet och annat som kan läcka hormonstörande ämnen till deras kroppar. Jag bytte då bland annat ut vårt duschdraperi som var tillverkat i PVC-plast, en av de mer skadliga plasterna. Vid jul byttes leksakerna i mjukgjord plast ut till helt giftfria i gummiträ, och en vattenkanna i plåt målad med helt giftfri färg (barnen fick dessa i julklapp). Här kan du läsa mer om hur jag gick tillväga för att giftminimera barnens bad. Där tipsar jag också om vårdande och helt giftfri sesamolja att ha i badet samt giftfria alternativ att tvätta barnen med, både kroppen och håret.

Vår duschslang har dock blivit kvar, trots att den är i mjuk PVC-plast, mest för att jag inte kunnat hitta ett bra alternativ. Jag förstod ganska snart att jag behöver göra en hel del efterforskningar för att hitta ett bra alternativ. Men när vår duschslang började läcka vatten vid handtaget för en tid sedan så kändes det att nu är det verkligen dags att byta denna.

Jag har som filosofi att det är framförallt vid nyköp som det är viktigt att göra bra val. Man behöver inte byta ut allt hemma bara för att det är i plast, utan man måste se en giftminimering som en lång process som måste få ta tid för att det ska bli hållbart i längden. Att köpa allt nytt och byta ut alla grejer i köket, i barnens lekrum o.s.v är inte något som är förenligt med en miljömedveten livsstil tycker jag.

Jag hittade en duschslang på Clas Ohlson som var i kromad metall på utsidan. Jag ringde dem och fick veta att innerslangen var gjord i PVC-plast. Denna skulle vara fri från Bisfenol A. Tyvärr räcker inte den informationen för mig, då mjukgjord PVC-plast ofta också kan innehålla hormonstörande ftalater. Dessutom är det vanligt att man ersätter Bisfenol A med en annan typ av Bisfenol, som till sin struktur är mycket lik BPA, och förmodligen därför är precis lika skadlig, men som man ännu inte hunnit forska på om så är fallet. Så om någon skyltar med att en vara är BPA-fri, eller ftalatfri så får man tänka ett steg längre, och fråga sig vad har de satt ersatt den skadliga kemikalien med i stället.

Europa har världens strängaste kemikalielagstiftning, REACH, och som konsument har man rätt att få reda på om en vara innehåller mer än 0,1% av de ämnen som man inom EU misstänker kan vara skadliga för vår hälsa och för miljön, de ämnen som finns med på den så kallade kandidatlistan. Det är ämnen som man misstänker, men som man ännu inte hunnit forska tillräckligt mycket på för att veta om och hur de kan påverka vår hälsa och vår miljö. Inom 45 dagar måste den som säljer en vara svara på om den innehåller mer än 0,1% av någon av ämnena på kandidatlistan.

Så jag skrev till Clas Ohlson för att få reda på om någon av de ämnen som finns med på REACH kandidatlista över misstänkt skadliga ämnen fanns i slangen. I förra veckan fick jag svar att ingen av de ämnen som finns med på kandidatlistan finns i högre koncentration än 0,1% varken i slangen med artikelnr 40-7357 eller den med artikelnummer 40-7359. Så det fick bli denna slang!

Duschslang från Clas Ohlson med artikelnr 40-7357 fick grönt ljus och har inhandlats till vårt badrum.

Här kommer ett exempel på hur man kan utforma ett mail om du vill ta reda på om en vara innehåller några av de misstänkt skadliga ämnen som finns med på REACH kandidatlista (kopiera gärna och använd):


Hej!

Jag vet att man som konsument har rätt att få reda på om en produkt innehåller några av de ämnen som man satt upp på den sk kandidatlistan inom EU:s kemikalielagstiftning REACH. På den listan finns ämnen som man misstänker kan vara skadliga för oss människor och för miljön. Jag skulle vilja att ni kollar upp med er leverantör om produkt X innehåller några av dessa ämnen. 

Jag önskar veta om produkt X innehåller några av de ämnen som finns på Kandidatförteckningen, enligt den Europeiska kemikalielagstiftningen REACH förordning EU nr 1907/2006.

Tacksam för svar senast inom 45 dagar.

Med vänliga hälsningar /Y




Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Tack för jättebra, handfasta tips! Jag tror på att vara en "jobbig konsument" som ställer frågor och kräver svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det så. Men ibland tar det emot, mest för att det är tidskrävande. Men jag tänkte att om man har en färdig mall så går det lite enklare iaf 😊. Mvh / Sara

      Radera
    2. Ja, visst är det så. Men ibland tar det emot, mest för att det är tidskrävande. Men jag tänkte att om man har en färdig mall så går det lite enklare iaf 😊. Mvh / Sara

      Radera
    3. Ja, visst är det så. Men ibland tar det emot, mest för att det är tidskrävande. Men jag tänkte att om man har en färdig mall så går det lite enklare iaf 😊. Mvh / Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.