Tips för en mindre giftig vardag

Igår skrev jag en sammanfattning av boken Makt plast gift & våra barn av Ethel Forsberg. Som jag lovade kommer här några tips från boken på vad du kan göra för att undvika hälsofarliga ämnen i din vardag. Börja med det som känns lättast och det som du anser är viktigast.

Och glöm inte. Varje steg mot en giftminimerad vardag är ett bra steg. Se det du faktiskt har gjort och drabbas inte av panik över allt som du inte har gjort. Varje sak du gör är bättre än att inte göra något alls. Ge dig själv en stor klapp på axeln för att du faktiskt intresserar dig för de här frågorna och när du går vidare tänk på att det är barnen vi behöver skydda allra mest. För att det ska bli en hållbar förändring som håller i sig för livet är det bättre att låta din nya livsstil få växa fram i lagom takt.

Detta är min sammanfattning av råden (där jag kompletterat lite med egen info för att förtydliga vissa saker som kändes lite oklara för den som är oinsatt).


KLÄDER OCH TEXTILIER

- Köp mycket second hand.
- Tvätta alla nya kläder och sängkläder innan de används första gången.
- Var extra observant när du köper impregnerade allväderskläder och skor. Fråga om de innehåller fluorerade plaster (PTFE) och om de impregnerats med fluorkarboner. Alternativa material och impregneringsmedel finns idag. Titta till exempel efter märkningen Bionic Finish Eco som är en ekologisk impregnering utan fluorerade ämnen och som bland annat Lindex använder i många av sina ytterplagg.
- Välj att köpa ekologisk bomull framför konventionell.
- Undvik kläder med plasttryck. Det finns oftast hormonstörande ftalater i plasten för att göra den mjuk.
- Undvik dukar, mattor eller kläder som är fläckavvisande och/eller flamskyddade.
- Undvik antibakteriell behandling av kläder och skor.


Sörbykyrkans bytardag i Örebro, ett av många ställen där det finns massvis med barnkläder att shoppa second hand.

Det är roligt att gå på loppis. Priserna är avsevärt mycket billigare än när man köper nya. Och eftersom kläderna är använda och tvättade är de mesta farliga kemikalierna redan urtvättade. Det går att göra riktigt fina fynd! Och det känns så skönt att veta att man dels inte är med och bidrar till överkonsumtion som belastar vår miljö. Att kläderna är betydligt giftfriare än när man köper nytt bidrar också till den härliga känslan.

Tänk dock på att undvika att köpa kläder med plasttryck som kan innehålla hormonstörande mjukgörare. Detta gäller även kläder som köps second hand. Även leksaker ska man undvika att köpa second hand.

När du köper ytterkläder och skor som är impregnerade för att vara vatten- och smuts-avvisande, försäkra dig om att de inte innehåller perfluorerade ämnen. 


Här är symbolen för GOTS - Global Organic Textile Standard. En av några väldigt bra märkningar när man vill köpa giftfria kläder enligt mig. En annan är Fairtrade. 


LEKSAKER

Reglerna för leksaker är strängare idag än tidigare. Nya är generellt bättre än äldre. Mjuk plast kan innehålla mjukgörare som är hormonstörande (dockor, bollar, badankor mm) Förr tillsatte man bland annat giftiga tungmetaller som kadmium och bly för att plasten skulle bli mer beständig och stabil. Risken är därför stor att gamla plastleksaker innehåller detta. Det är därför viktigt att rensa ut dessa så de inte finns kvar i våra hem.

- Släng äldre leksaker och handla inte leksaker second hand.
- Köp CE-märkta leksaker vilket betyder att varan uppfyller EU:s krav.
- Försäkra dig om att barnens gosedjur inte är flamskyddade.
- Använd luktsinnet. Undvik leksaker som luktar kemiskt eller som luktar parfym.
- Låt inte barnen leka med sådant som inte är avsett för lek (till exempel gammal elektronik, nyckelknippor mm). Detta då dessa varor generellt sätt innehåller mycket mera kemikalier eftersom de inte är styrda av de hårdare reglerna som gäller för leksaker.

Lånad bild.


ELEKTRONIK

- Ta bort laddare och dylikt från vägguttagen när de inte används. En varm laddare avger kemikalier (och drar onödig el).
- Låt aldrig barnen ta isär och undersöka gammal elektronik. De som först arbetade med elektronikåtervinning fick förhöjda halter av bromerade flamskyddsmedel i kroppen. Nu har de skyddsutrustning.
- Håll elektriska produkter fria från damm. När de blir varma avger de kemikalier.

Lånad bild.


MAT OCH KÖKSUTRUSTNING

Livsmedelsverket redovisar vid sina kontroller regelbundet fynd av bekämpningsmedel i frukt och grönt. Flera hormonstörande ämnen kan förekomma samtidigt på en gröda. Välj ekologiskt så slipper du detta.

Här är några av de tillsatser som finns i maten vi köper: konserveringsmedel, färgämnen. smakförstärkare, stabiliserings- och emulgeringsmedel, sötningsmedel, förtjockningsmedel, skumbildare, ytbehandlingsmedel och till och med drivgas. Ju färre tillsatser desto bättre. Laga maten av ekologiska råvaror och från grunden utan halv eller helfabrikat så undviker du de flesta tillsatserna.

Plast har visat sig extra farligt i kontakt med värme, så undvik att plast kommer i kontakt med varm mat.

- Välj ekologiska livsmedel, vilka odlas utan bekämpningsmedel. Allra viktigast när det gäller frukt och grönsaker.
- Använd glas eller metall istället för plast i köket. Undvik allra mest plast märkt med siffrorna 3 och 7 som betyder att de är gjorda av PVC eller polykarbonatplast som kan innehålla hormonstörande ämnen.
- När du värmer mat i mikrovågsugnen, använd endast byttor i glas eller keramik, aldrig i plast.
- Släng gamla matförvaringsburkar i plast. Byt mot glas, rostfritt eller keramik.
- Undvik plastredskap. Välj hellre redskap i trä och rostfritt stål.
- Undvik stekpannor och kastruller med non-stick-beläggning. De innehåller ofta teflon eller andra perfluorerade ämnen. Använd istället gjutjärn eller rostfritt stål.
- Använd nappflaskor av glas. Kasta alla nappflaskor inköpte 2011 eller tidigare.
- Köp miljömärkt bakplåtspapper som inte innehåller fluorkarbiner (kolla efter Svanen)
- Undvik matolja i plastflaskor. Fettet i oljan kan lösa ut kemikalier från vissa typer av plast.
- Undvik mat i konservburkar som innehåller Bisfenol A. Fråga i butiken eller välj annan förpackning.
- Använd inte vattenflaskor tillverkade av hård polykarbonat - den slagtåliga plasten. Bisfenol A kan läcka ut till drycken.

Detta är lycka för mig. Att ha skålarna till bredden fyllda med ekologisk frukt.

Välj stekpannor i gjutjärn, keramik eller rostfritt stål, och undvik de med så kallade non-stick-beläggningar, som till exempel teflonpannor då de innehåller perfluorerade ämnen som är långlivade och miljöfarliga. Byt ut alla redskap i köket som är gjorda av plast och ersätt med trä och rostfritt.
Bilden är lånad från en annan miljöblogg, Ekomorsan av Angelica Zetterström.


HYGIENPRODUKTER OCH KOSMETIKA

Huden är människans största organ. Många ämnen tar sig in i kroppen via huden. Därför är det viktigt att vara noga med vilken kosmetika och vilka hygienprodukter man använder. Särskilt till de allra minsta barnen som med sin tunna hud är känsligast. Generellt behövs väldigt få produkter, både till vuxna och allra mest gäller det barn. Välj produkter med få tillsatser. Det positiva är att alla dessa produkter enligt lag måste ha en innehållsförteckning. Det gör det lättare att undvika ämnen som man kan vara allergisk eller känslig mot men också för att kunna undvika hormonstörande ämnen mm. Tänk på att allergier kan uppstå av såväl naturprodukter som andra produkter med beståndsdelar från kemiindustrin. Så här kan du skydda barnen:

- Köp miljömärkt (till exempel Bra Miljöval eller Svanen)
- Köp aldrig smink eller hygienprodukter som saknar innehållsförteckning.
- Undvik produkter med stark doft.
- Använd hellre fast tvål än flytande. Flytande kan innehålla hormonstörande konserveringsmedel och konsistensgivare.

Hemma hos oss finns både fast och flytande tvål. Fast är att föredra och den använder vi mest i familjen, men jag vill att det ska finnas flytande tvål om någon gäst föredrar det. Aleppotvålen är köpt från Jordklok.se. Titta efter miljömärkningarna Svanen eller Bra Miljöval när det gäller flytande tvål. Denna flytande tvål är Änglamarks från Coop.

En annan variant av flytande som är märkt med Svanen samt Astma och Allergiförbundets Svalan-märkning är en från Garants serie Såklart som bland annat Willys säljer.

Aleppo.


Tips på bra webbsidor och appar

Kläder, leksaker, hygienprodukter och kosmetika mm
www.varautanfara.se. (Finns även som app till mobilen)

Mat 
www.aktavara.org

Hygienprodukter och kosmetika 
www.safecosmetics.org (Databas för kosmetiska produkter)




Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.