Vitkålssallad (Paleo)

Jag älskar att jag kan dela alla mina favoriter i köket med er läsare. Att laga mat från grunden är verkligen något jag älskar och jag använder själv min egen hemsida som en kokbok som jag vänder flitigt. Flera gånger i veckan går jag tillbaka och lagar mat och bakar efter de recept som jag delar med er. Tanken är att jag med min receptbank vill skapa den ultimata kokboken för den som liksom jag själv önskar få tips och inspiration för varierad, god och näringsrik mat gjord på ekologiska råvaror. En kokbok för främst vardag men också festligare tillfällen. Jag vill laga god mat från grunden gjord på bra ekologiska råvaror och fritt från tillsatser och processade livsmedel. Mat som gör gott för hälsan istället för att bryta ned den helt enkelt!


Idag tänkte jag dela ett recept på en vitkålssallad som jag komponerat ihop själv och ofta gör. Vitkål är så näringsrikt och innehåller så mycket bra för vår kropp (liksom alla kålväxter och all sorts lök). Det är en billig råvara och ett vitkålshuvud räcker enormt länge, den blir till mycket mat helt enkelt.

Grunden när jag gör sallader är att oavsett vad jag har i för grönsaker så är dressingen ofta mer eller mindre densamma. Den består av salt, citron och kallpressad olivolja. Jag börjar med att salta, pressar sedan saft från en ekologisk citron över salladen och häller sist på riktigt med kallpressad olivolja över allt och blandar genom att vända salladen med två skedar så att hela salladen blir ordentligt marinerad dressingen. Jag avslutar med att smaka av och tar mer av det som jag tycker behövs. Har man inte färsk citron hemma går det lika bra att ta lite äppelcidervinäger eller en skvätt lime-juice istället. Om salladen får stå och suga åt sig av dressingen en stund innan den ska ätas så blir det allra godast. Gärna minst 20-30 minuter före vi ska äta salladen brukar jag ha gjort den klart så att alla smaker får stå och gotta till sig innan vi ska äta. Ibland hinner jag inte det och det är också okej såklart.

RECEPT SARAS VITKÅLSSALLAD

Ekologisk vitkål
En kruka av någon färsk krydda, t ex persilja, basilika, koriander, mynta eller timjan
En ekologisk frukt, t ex apelsin eller ett äpple

Dressing:

Oraffinerat havssalt (jag använder detta)
Pressad ekologisk citron
Kallpressad ekologisk olivolja (jag använder oftast denna eller denna)

Gör så här:

- Riv vitkålen med en osthyvel till önskad mängd. Jag gör alltid lite mer än jag tror kommer att gå åt för denna sallad har en förmåga att ta slut snabbare än jag tror.

- Hacka fint en kruka (eller lite mindre) av någon färsk krydda. Jag använder vanligen antingen färsk persilja, basilika eller koriander, men även mynta och timjan funkar utmärkt. Örten du väljer sätter sin speciella smakprägel på salladen.

- Skär upp en frukt i bitar. Jag använder oftast en apelsin, men äpple funkar också jättebra.

- Salta rikligt över salladen. Pressa över citron och häll sist på ordentligt med olivolja. Jag mäter aldrig upp utan häller på en höft. Men gissningsvis använder jag mellan 1/4 - 1/2 dl olivolja.

- Smaka av och ta eventuellt mer av salt, citron eller olivolja om du tycker att det behövs.

- Låt gärna salladen stå i minst 20-30 minuter innan den ska ätas så alla smaker hinner blanda sig väl med varandra. Då blir salladen som allra godast!

Klart!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.