Göra egen hudkräm

Det är enkelt att göra sin egen hudkräm. Det här receptet på body butter än min personliga favorit. Det är en riktigt härlig kräm som återfuktar bra nu när huden börjar bli vintertorr. Det känns så bra att jag vet exakt vad den innehåller, och jag behöver inte fundera på om den innehåller skadliga kemikalier. Endast tre ingredienser behövs.

Egengjort body butter.

RECEPT BODY BUTTER

50 gram ekologiskt kakaosmör, eller ekologiskt sheasmör.
100 ml (1 dl) ekologisk mandelolja, eller någon annan ekologisk olja med hudvårdande egenskaper, t ex avokadoolja, rapsolja eller olivolja.
0,75 tsk ekologiskt potatismjöl.

Värm kakaosmöret och oljan i ett vattenbad tills smöret smält helt. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp en stund, ca en halvtimme, tills det börjar stelna något. Tillsätt sedan potatismjöl och vispa med elvisp på lägsta hastigheten tills det tjocknar och konsistensen blir samma som hårt vispad grädde. Håll vispen mot botten så det inte vispas i för mycket luft i krämen. Potatismjölet tillsätts för att krämen ska bli mindre oljig och fet. Det går även bra att använda arrowrot för detta ändamål.

När konsistensen blivit likt vispad grädde är det klart. För över krämen till en ren glasburk med tättslutande lock. Skriv gärna en lapp på med innehållsförteckning samt datum när du gjorde den.

Detta body butter har hållbarhet till det datum som ingrediensen med kortast bäst-före-datum. Eftersom det inte finns något vatten i produkten så håller den lika länge som de ingredienser som man använder.

Jag älskar detta body butter som med fördel smörjs in direkt efter duschen när huden fortfarande är lite fuktig. På så sätt så kan huden tillgodogöra sig vattendropparna som stannar kvar och återfuktar.

Det känns riktigt bra att kunna smörja sig med något som inte innehåller en massa tvivelaktiga tillsatsämnen, som t ex hormonstörande parabener, förtjockningsmedel, mikroplast, färgämnen, parfymer och liknande, som annars är vanligt förekommande i de flesta konventionella hudkrämer. Huden är vårt största organ och givetvis så tar kroppen upp det som vi smörjer in den med så det känns klokt att bara använda råvaror som är rena och undvika alla former av tillsatser, precis samma tänk som jag har när det kommer till mat.

Endast tre ingredienser behövs för att göra sin egen hudkräm. Kakaosmör eller sheasmör, en olja: t ex mandelolja, avokadoolja, rapsolja eller olivolja samt potatismjöl. Mandelolja och kakaosmör har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro. Ekologiskt potatismjöl finns numera att köpa i de flesta välsorterade matvarubutiker.  

Vispa tills blandningen blir vit och tjock som vispad grädde.

Klart! Förvara med tättslutande lock i badrumsskåpet.


Vår och sommar behöver jag sällan smörja in min hud. Men om jag behöver återfuktning då så smörjer jag mig med ekologisk kallpressad kokosolja. Jag för över lite och förvarar i en mindre glasburk med lock i badrumsskåpet. Efter duschen smörjer jag in hela kroppen med kokosoljan innan jag torkat av mig, så att fukten på kroppen får behållas av huden. Höst och vinter räcker det dock inte med kokosolja och då är det perfekt med egengjort body butter. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

18 kommentarer:

 1. Det där måste jag testa. Smörjer mig med kokosolja i de fall jag behöver men som du säger kanske behövs det något annorlunda nu till hösten/vintern. Tack för receptet.
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är helnöjd med denna kräm. Den passar utmärkt nu när huden blir så där extra torr över vintern. Hoppas du ska gilla den lika mycket som jag gör. Kram /Sara

   Radera
 2. Har alltid trott att det är så krångligt och att hållbarheten inte är så lång. Kan vara en bra julklapp till de som inte önskar sig något�� Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trodde jag också. Men det är hur enkelt som helst. Och i och med att det inte är något vatten i krämen så håller den lika länge som den ingrediens med kortast datum. En jättefin present att ge bort, det kommer säkert att uppskattas! Allt gott önskar jag dig och lycka till med tillverkningen :-) Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Kan man använda andra oljor? Finns ju så många olika med olika bra egenskaper. ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Jag har bara testat med mandelolja och avokadoolja, men som du säger det finns många olika oljor, alla med sina unika egenskaper så testa med den eller de oljor du gillar bäst. Ett tips är att läsa på innan bara så att det är en olja som passar att smörja huden med. Jag är själv allergisk mot både rapsolja och olivolja men annars är ju de två kanske de vanligaste att använda till huden. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
  2. Absolut. Jag har bara testat med mandelolja och avokadoolja, men som du säger det finns många olika oljor, alla med sina unika egenskaper så testa med den eller de oljor du gillar bäst. Ett tips är att läsa på innan bara så att det är en olja som passar att smörja huden med. Jag är själv allergisk mot både rapsolja och olivolja men annars är ju de två kanske de vanligaste att använda till huden. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
 4. Detta ska jag testa, låter mycket spännande. Jag brukar använda ren avokadoolja i håret. Det håller mjäll borta och gör att håret ser friskt och glansigt ut. Kolla gärna min sida http://ekoolja.se/avokadoolja/
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katja. Hoppas att du blir lika nöjd med denna kräm som jag är :-) Tack för fina tips också på din sida ekoolja.se. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Kerstin Nilsdotter1 december 2017 09:40

  Tack för ett recept med få ingredienser, det måste jag prova. Kan man använda morotsolja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Det kan du absolut. Jag har själv inte testat med just morotsolja, men alla oljor som har hudvårdande egenskaper går bra att använda.

   Mvh /Sara

   Radera
 6. Det här tycker jag verkar toppen, få ingredienser och bra hållbarhet. Jag fnular dock på, om man vill få en lite rinnigare variant, mer hudlotion än bodybutter, som skulle kunna funka i en flaska med pump; borde inte det rimligtvis gå att få till om man ökar andelen olja och minskar andelen "smör" och/eller minskar mängden potatismjöl... vad tror du? Något du har provat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mathilde. Jag har inte testat så kan därför inte säga om det funkar. Om du testar och det blir bra får du jättegärna berätta det här i kommentarsfältet så kan jag sprida det receptet vidare till mina läsare så att fler kan ta del av det. Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 7. Hej, Igår provade jag (äntligen!) att göra ditt recept på body butter. Men det gick inget bra. Det stelnade inte över huvudtaget! :( Jag missade att blandningen skulle svalna innan den ställdes i kylskåp, så den for in direkt. Kan det göra att den inte stelnade alls? Efter ett tag när blandningen var kall hällde jag i potatismjöl och provade att vispa, men det hände som nämnt ingenting. Det ser ut som endast olja... Vad kan annars ha gått fel tror du? Kan jag göra något med blandningen nu för att få det till body butter? Om inte, kan jag använda den som den är, som typ kroppsolja? (Jag använde sheasmör och avokadoolja.)
  Stort tack för allt peppande och intressant som du skriver om! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!

   Blandningen med sheasmör och avokadoolja måste svalna innan den går att vispa. Har du testat vispa efter att den svalnat helt? Om inte kan du självklart använda den flytande blandningen till att smörja in dig ändå.

   Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 8. Provade detta recept idag! Gick mycket fint! Men jag hade i 3 tsk potatismjöl för jag tyckte det blev för oljigt först. Kanske nästa gång tar jag lite mindre olja så den blir lite mer fast i konsistensen, jag tyckte den blev lite väl krämig. Men det var ett mkt bra recept att utgå från, lätt att experimentera själv när det är så få ingredienser!

  SvaraRadera
 9. Jag undrar vilket shea-smör Du använt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar använda det från Crearome som är ekologiskt. Mvh Sara

   Radera