Hemmagjorda köttbullar

Här kommer recept på supergoda hemmagjorda köttbullar, serverade med pressad potatis, en god sallad och rårörda lingon.
Det tar lite tid att laga egna köttbullar. Det glömmer jag gärna bort. Det är kanske för att det är så vansinnigt gott så stressen och tidsbristen innan försvinner bort i glömska.

Men mitt tips är att laga detta när du har lite extra tid, och inte när barnen redan är vrålhungriga när du ska starta att laga maten och energin är på minus. Från start till klart tar det ca 45-60 minuter innan maten är klar.


RECEPT HEMMAGJORDA KÖTTBULLAR

4 portioner.

500 gram ekologisk nötfärs eller blandfärs
1 dl ekologiskt ströbröd
1,5 dl ekologisk mjölk
1,5 tsk salt
lite malen svartpeppar
1 ekologiskt ägg
1/2 ekologisk lök, riven på rivjärnet

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt stå i minst 10 minuter. Tillsätt salt och lägg i köttfärsen. Blanda ordentligt med händerna och tillsätt peppar, ägg och lök. Skölj en skärbräda och trilla köttbullar. Det är lättare att rulla dem om du har blöta händer, så tvätta av dig ofta och rulla med fuktiga händer.

Smält smör i stekpannan och vänta tills det slutat puttra. Lägg i köttbullarna, max 2/3 av pannan. När de fått stekyta, sänk värmen. Använd gärna lock i slutet så blir det extra saftiga.


Såsen:

2 msk ekologiskt vetemjöl
ca 1 dl ekologisk grädde
ca 1 dl ekologisk mjölk
2 msk kalvfond
1 tsk soja

Stek i skyn efter köttbullarna, efter du tagit upp dem. Lägg sedan i köttbullarna igen när såsen är klar och servera direkt ur grytan.

Servera köttbullarna med såsen, kokt pressad ekologisk potatis och rårörda lingon. Mums!!!


Stekning på gång.

Njut av ljuvligt goda hemmagjorda köttbullar, pressad potatis, rårörda lingon och en god sallad. Här är salladen gjord på spenat, hackad färsk koriander, tomater, avokado, flingsalt och lite olivolja.


Kemikaliebantartips:

Det är sååå värt det att göra egna köttbullar jämfört med att köpa färdiga fulla med tillsatser.

Använd ekologiska råvaror så slipper du rester av bekämpningsmedel. Allra viktigast i denna måltid är nötfärsen och potatisen som är tokbesprutad.

Använd skärbrädor av trä, och bunkar i rostfritt stål. Undvik plast.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar